
Zo maak jij je eigen chocolade in Zwitserland
Iedereen weet natuurlijk dat de lekkerste chocolade uit Zwitserland komt. Maar wist je ook al dat je hier je eigen reep kunt samenstellen? En geloof ons, dat wil je! Wij vertellen je waar én hoe.
Lees verder na de advertentie
Chocolade in Zwitserland
Zelf een chocoladereep samenstellen, dat klinkt toch als een kinderdroom? Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Want in Zwitserland, dé bestemming voor chocoladeliefhebbers, kun jij die droom werkelijkheid laten worden. Verspreid door het hele land worden er workshops georganiseerd waar je stap voor stap leert hoe je jouw eigen chocolade maakt.
Van de kleine ambachtelijke chocolatiers in de Zwitserse steden tot aan de iconische fabrieken van grote namen zoals Maison Cailler en Lindt. Daar kan Willy Wonka nog wat van leren....
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Chocoladeworkshop bij Lindt
Om te ontdekken hoe zo'n chocoladeworkshop er nou aan toe gaat, ging ik langs bij Lindt. Deze wereldberoemde chocolatier opende vorig jaar de deuren van een grote chocoladefabriek. In het bezoekerscentrum en museum, Lindt Home of Chocolate genaamd, kun je niet alleen alles leren over de herkomst van cacaobonen, de plantages waar ze groeien en het productieproces, maar mag je ook zelf de handen uit de mouwen steken.
Er zijn verschillende workshops te boeken. Van het samenstellen van een eigen chocoladereep tot het maken van chique champagne-truffels en zelfs de trendy Dubai chocolade. Een echte Maître Chocolatier leert je alle fijne kneepjes van het vak. Van het chocolade tempereren tot het gieten, vullen en decoreren: alles komt aan bod.
Lees verder na de advertentie
Dubai chocolade
Dubai chocolade in Zwitserland? Jazeker. De naam van deze workshop klinkt misschien wat verwarrend, maar verwijst naar dé grote foodtrend van het afgelopen jaar. De chocoladereep gevuld met kadayif (ook wel kadaif of kataifi) en pistachenoten ging viral op social media, en is sindsdien populairder dan ooit. Hoewel deze chocoladesoort oorspronkelijk uit Dubai komt, kon ook de Zwitserse chocoladegigant Lindt niet achterblijven. Daarom bieden ze nu een speciale workshop aan waarin je kunt leren hoe je deze foodtrend zelf kunt maken.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen: dit is een van de meest verrassende en leuke workshops die je kunt volgen. Je leert hoe precies je de chocolade moet gieten, waarom er geen luchtbelletjes mogen blijven zitten, op welke manier je de romige vulling toevoegt en hoe je de reep mooi kunt decoreren. Extra leuk: waar je in de winkel alleen de melkvariant kunt kopen, kun je tijdens de workshop kiezen voor pure chocolade. Zo maak je een unieke, handgemaakte reep in Dubai-stijl - helemaal naar jouw smaak.
Lees verder na de advertentie
Pas op met proeven
Maar pas op: proeven mag pas na afloop... De Maître Chocolatiers hebben hygiëne hoog in het vaandel staan. Nog voordat je de werkruimte betreedt, moet je je handen wassen en krijg je een koksmuts en een schort uitgereikt. Alles moet kraaknet blijven; van de roestvrijstalen werkbanken tot de mallen waarin je de chocolade giet.
En dat is niet voor niets. Want wanneer je met verse ingrediënten en warme chocolade werkt, kan een spatje water of een vette vinger het eindresultaat al beïnvloeden. De Maître houdt alles scherp in de gaten, maar legt ook rustig uit waarom bepaalde stappen belangrijk zijn. Zo leer je niet alleen hóé je iets doet, maar ook waarom. En geloof mij: die eerste hap van je zelfgemaakte reep smaakt des te beter als je weet hoeveel zorg en aandacht erin zit...



Lees verder na de advertentie
Praktische informatie
Het Lindt Home of Chocolate bevindt zich aan de Schokoladenplatz in het Zwitserse Kilchberg, een plaatsje net buiten Zürich. Dus voeg een bezoek zeker aan je citytrip toe. Het bezoekerscentrum is eenvoudig te bereiken. Vanaf het centraal station ben je er in ongeveer twintig minuten met de trein of tram.
Ga je in de zomermaanden? Dan kun je ook de boot pakken! In het centrum vind je aanlegsteiger genaamd Bürkliplatz, waarvandaan elk uur een boot vertrekt. Na een korte rondvaart over het meer, stap je na ongeveer een halfuur uit bij Kilchberg ZH. De aanlegsteiger ligt op loopafstand van het bezoekerscentrum.
Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur, en de workshops vinden plaats op vaste tijden. Het is daarom aan te raden om van tevoren te reserveren via de officiële website. De workshops zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf ongeveer acht jaar, en worden aangeboden in het Duits en Engels. De kosten zijn tussen de 32 en 65 Zwitserse Frank (€ 35,- tot € 70,-) per persoon, afhankelijk van het type workshop dat je kiest.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?

10x de beste plekken ter wereld voor chocoladeliefhebbers

Dit zijn de lekkerste recepten voor chocoladetaart

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken

10x Nederlandse kerstmarkten die iedereen wil bezoeken

Entree Awards 2025: de beste bars, restaurants en hotels in Nederland

Restaurants in Antwerpen: 19x ontbijten, lunchen en dineren

Bij deze restaurants in Nederland eet je de allerbeste tiramisu

Uit eten met kerst: 21x onze favoriete restaurants

20x de beste wijnbars van Nederland

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.


