Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Cover voor Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?

Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Het zal je misschien niet ontgaan zijn dat de “Dubai”-producten inmiddels in verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Waar het begon met de chocoladereep, is er vandaag de dag ook een chocoladeletter, een enorme soes én zelfs een oliebol. Maar waarom is Dubai chocolade eigenlijk zo’n trend? Wij zochten het voor je uit en delen een heerlijk recept met je.

Wat is de Dubai reep?

De Dubai chocolade-trend is begin dit jaar viral gegaan in ons land en is vooral bekend geworden via Instagram en TikTok. Hier deelden miljoenen mensen video’s waarin ze als eerst een hap namen van deze Dubai chocoladereep en ze het “de lekkerste chocoladereep ooit vonden”. Maar wat is deze Dubai reep eigenlijk? En waarom vinden we het allemaal zo lekker? Daar zijn wij wat dieper ingedoken om het jou duidelijk uit te leggen.

Deze reep trekt veel aandacht vanwege zijn bijzondere smaakcombinatie van het nootachtige van de pistache en de krokante textuur van kadayif; een traditioneel dessert uit het Midden-Oosten dat bestaat uit deegdraden. Dit geeft, samen met het chocoladeomhulsel, een heerlijke smaakbeleving. Wanneer je een hap neemt, proef je namelijk het smeuïge van de chocolade en pistachevulling en tegelijkertijd het krokante van de kadayif. Klinkt goed, toch?

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waarom is de Dubai reep een trend?

Het begon allemaal bij een lokale winkel in Dubai, genaamd FIX Desserts. Hier maken ze luxe en prachtige zoetigheden, waaronder de inmiddels zo beroemde Dubai reep. De lokale bevolking proefde hier als eerste de toen nog unieke reep en al snel ging het als een lopend vuurtje rond op social media. Bekende influencers kregen deze repen opgestuurd en maakten ze nog meer geliefd onder hun kijkers. Je begrijpt dat er voor ons ook nog maar een ding op zat: deze reep zelf aanschaffen.

Het bleek al snel dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is namelijk zo dat deze reep, net als andere producten die uit Dubai komen, geassocieerd wordt met luxe en verfijning. Dat zou bijdragen aan de hype van de “Dubai-ervaring” die mensen hier zoeken. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze reep in heel veel winkels ontzettend aan de prijs is. Zo verkoopt de snoepwinkel Jamin een reep voor € 17,99. Bij sommige winkels gingen ze zelfs voor nog meer over de toonbank en was de kwaliteit lang niet hetzelfde als de enige echte reep. De combinatie van traditie, luxe en moderne aantrekkingskracht maakt de Dubai-reep met pistache en kadayif een product dat toch veel mensen willen proberen.

Nog meer Dubai chocolade

Deze hype bleef echter niet alleen bij de Dubai reep, maar is inmiddels zo gewild dat veel bedrijven en merken besloten om er verschillende variaties op te maken. Zo is er inmiddels een Dubai chocoladeletter, een Dubai soes, Dubai bonbons én richting het eind van het jaar nu ook de Dubai oliebol. Deze kun je halen bij verschillende gebakskramen bij jou in de buurt, maar natuurlijk is het ook superleuk om deze zelf te maken.

Dubai-oliebol recept

Probeer de Dubai-oliebol te maken het met ons recept! Benieuwd hoe je dit doet? Bekijk dan de video op onze Instagram.

Dubai oliebol

Dubai-oliebol

Dit is dé snack voor het einde van 2024: de Dubai-oliebol. Geïnspireerd door de bekende Dubai-chocoladereep, combineert deze oliebol de rijke smaak van pistachenoten met de zoete, knapperige textuur van kadayif. Een heerlijke hapje voor oud & nieuw om je gasten mee te imponeren!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 50 g pure chocolade (om te garneren)
  • 200 g pistachespread
  • 50 g kadayif (Turks deeg, bij de Turkse supermarkt of de toko, evt. van tevoren gebakken in boter)
  • 4 oliebollen
  • 1 handjevol pistachenoten (om te garneren)

Bereiding

  1. Smelt de chocolade au bain-marie en houd apart. Meng de pistachespread met de kadayif in een kom.

  2. Snijd de oliebollen in (niet helemaal door) en schep het mengsel erin. Klap de oliebol dicht.

  3. Sprenkel de chocolade over de oliebollen en garneer met de pistachenoten.

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!