Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Pan met varkensgehaktballen in tomatensaus

Smeuïge varkensgehaktballen

  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

  • 45 minuten wachttijd45 min. wachttijd

Gehaktballen komen in alle vormen en maten: bij de spaghetti of bij stamppot, maar in dit gerecht doen we het nét even anders. Serveer ze in een heerlijke, romige tomatensaus, met stokbrood en een flinke portie Parmezaanse kaas. Wat ons betreft de lekkerste manier om gehaktballen te eten!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Gehaktballen komen in alle vormen en maten: bij de spaghetti of bij stamppot, maar in dit gerecht doen we het nét even anders. Serveer ze in een heerlijke, romige tomatensaus, met stokbrood en een flinke portie Parmezaanse kaas. Wat ons betreft de lekkerste manier om gehaktballen te eten!
Serveertip
Deze gehaktballen zijn ideaal voor shared dining. Zet de tafel vol met verschillende gerechten om te delen en maak er een feestelijke maaltijd van!

Bereiding

  1. Meng de panko en melk in een middelgrote kom. Kneed niet te lang de vloeistof in de kruimels. Zet het mengsel opzij zodat het vocht volledig kan worden opgenomen.

  2. Zet een koekenpan op laag vuur en giet de olijfolie erin. Voeg de ui toe en bak hem 10-12 minuten zachtjes, onder regelmatig roeren, totdat hij zacht is maar nog niet gekleurd.

  3. Voeg de knoflook toe en bak hem circa 30 seconden tot hij geurig is, maar laat hem niet bruin worden. Schep alles in een grote kom en laat het afkoelen.

  4. Zodra de ui is afgekoeld, voeg je het varkensgehakt, ei, de Parmezaanse kaas, peterselie, het venkelzaad, de chilivlokken, zwarte peper en het zout toe. Werk het goed door met je handen.

  5. Voeg het pankomengsel toe en meng dit er voorzichtig doorheen. Bewerk het niet te veel, want dat kan resulteren in kleffe of melige gehaktballen.

  6. Maak een proefballetje om de smaak van de kruiden te controleren. Verhit in een kleine koekenpan op middelhoog vuur 1 el olie en bak hierin een balletje 2-3 minuten per kant tot het aan beide kanten mooi bruin en gaar is.

  7. Proef het en breng het indien nodig op smaak met zout, venkel en chilivlokken. Herhaal dit met een ander testballetje tot het precies goed smaakt. Dek het gehakt af en zet het 30 minuten tot 1 uur in de koelkast.

  8. Verwarm de grilloven voor. Meng in een gietijzeren pan de tomatensaus met 240 ml water. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur dan laag.

  9. Schuif de gehaktballen in de oven ongeveer 5-10 centimeter onder het grillelement en gril ze circa 8 minuten tot de bovenkant bruin is. De tijd waarin ze verkleuren varieert aanzienlijk, dus houd ze goed in de gaten.

  10. Haal de gehaktballen uit de oven en leg ze in de sudderende saus. Voeg indien nodig nog eens 120 ml water toe zodat ze gedeeltelijk zijn ondergedompeld.

  11. Laat ze 6-10 minuten onder af en toe voorzichtig roeren zachtjes doorkoken tot ze gaar zijn. Haal ze van het vuur, dek ze af en laat ze tot serveren in de warme saus staan.

  12. Serveer ze met het in olijfolie gebakken brood dat je licht hebt ingewreven met een teentje knoflook en rijkelijk hebt bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas.

Fotocredits: Aya Brackett

Bewaartip
Bewaar de gehaktballen maximaal 1 week in de koelkast en 3 maanden in de diepvries. Warm ze voor gebruik weer op.

Wat vind jij van dit recept?

3 / 5.0 (2 stemmen)
Uit het boek

Good Things

€ 42,50
covefr van het boog good things
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!