
De echte wasabi is afkomstig van de wortelstam van de Wasabia japonica-wortel. Als je die raspt, krijg je de groene pasta die je waarschijnlijk wel kent. Het probleem van wasabi is echter dat de wortel erg gevoelig is voor bederving. Sommige bronnen stellen zelfs dat het product na 20 minuten al over zijn piek heen is.
Lees verder na de advertentie
Ook is het ontzettend lastig om wasabi te laten groeien. Je hebt niet alleen goede, vruchtbare grond nodig, maar ook zuiver, koud water met een bepaalde hoeveelheid mineralen. Daarom kan de wortel slechts in een aantal gebieden groeien en zelfs dan duurt het nog ongeveer anderhalf jaar voor hij volledig volgroeid is.
Wat zit er dan wél in?
Je raadt het al: wasabi is door het lastige groeiproces niet alleen een exclusief, maar ook een prijzig product. Alleen bij de echt goede sushirestaurants krijg je de real deal geserveerd. Zelfs in Japan kiezen veel restaurants voor een goedkoper en minder prijzig alternatief. Hiervoor wordt het broertje van wasabi gebruikt: mierikswortel. In combinatie met mosterd, radijs en bladgroen krijg je een specerijenpasta die lijkt op het echte werk. Eerlijk is eerlijk, de echte wasabi is wel een stuk smaakvoller, aromatischer en minder pittig dan zijn goedkopere vervanger.
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Lees ook: zo hoor je wasabi en sojasaus te mengen (en we doen het allemaal verkeerd)
Hier serveren ze de echte wasabi
Voel jij je ook een beetje genept? Join the club! Als je de echte wasabi wilt proeven, kun je een keer aanschuiven bij het met een Michelinster bekroonde restaurant Yamazato in Hotel Okura in Amsterdam. We waarschuwen je alvast: hier ben je minstens €145 kwijt voor je diner, een stuk meer dan bij de all you can eat om de hoek…
Onze tips

GEWONNEN: 3x ongefilterde olijfolie van Atrevido

Foodies kerstgelukjes: win deze geweldige prijzen in december

De virale Ninja SLUSHi scoor je nu belachelijk goedkoop

Zo geef je de klassieke tarte tatin een verrassende twist

Deze Ninja airfryer is nu spotgoedkoop bij Albert Heijn

Bijzondere chocoladeletters getest: van Fristi tot spicy carbonara

Stovember is begonnen: zo win jij de populaire LOV-pan van Tefal

Vergeet chips en kaas: dit is de beste borrelbox van het moment

Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.



