Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Wat is wasabi

Wat?! Dit is waarom je waarschijnlijk nog nooit echte wasabi hebt gegeten

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Als we sushi gaan eten, grijpen we altijd direct naar de wasabi om onze sojasaus van wat extra pit te voorzien. De scherpe Japanse specerijenpasta zorgt ervoor dat we nog meer genieten van onze maki's en nigiri's, maar wist je dat je waarschijnlijk nog nooit echte wasabi hebt gegeten? Dit is hoe het zit.

De echte wasabi is afkomstig van de wortelstam van de Wasabia japonica-wortel. Als je die raspt, krijg je de groene pasta die je waarschijnlijk wel kent. Het probleem van wasabi is echter dat de wortel erg gevoelig is voor bederving. Sommige bronnen stellen zelfs dat het product na 20 minuten al over zijn piek heen is.

Ook is het ontzettend lastig om wasabi te laten groeien. Je hebt niet alleen goede, vruchtbare grond nodig, maar ook zuiver, koud water met een bepaalde hoeveelheid mineralen. Daarom kan de wortel slechts in een aantal gebieden groeien en zelfs dan duurt het nog ongeveer anderhalf jaar voor hij volledig volgroeid is.

Wat zit er dan wél in?

Je raadt het al: wasabi is door het lastige groeiproces niet alleen een exclusief, maar ook een prijzig product. Alleen bij de echt goede sushirestaurants krijg je de real deal geserveerd. Zelfs in Japan kiezen veel restaurants voor een goedkoper en minder prijzig alternatief. Hiervoor wordt het broertje van wasabi gebruikt: mierikswortel. In combinatie met mosterd, radijs en bladgroen krijg je een specerijenpasta die lijkt op het echte werk. Eerlijk is eerlijk, de echte wasabi is wel een stuk smaakvoller, aromatischer en minder pittig dan zijn goedkopere vervanger.

Lees ook: zo hoor je wasabi en sojasaus te mengen (en we doen het allemaal verkeerd)

Hier serveren ze de echte wasabi

Voel jij je ook een beetje genept? Join the club! Als je de echte wasabi wilt proeven, kun je een keer aanschuiven bij het met een Michelinster bekroonde restaurant Yamazato in Hotel Okura in Amsterdam. We waarschuwen je alvast: hier ben je minstens €145 kwijt voor je diner, een stuk meer dan bij de all you can eat om de hoek…

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!