Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Cover voor NIEUW: Hotel Jansen in Amsterdam

NIEUW: Hotel Jansen in Amsterdam

Advertentie

Op de plek van het oude bajeskwartier in Amsterdam staat een gloednieuw hotel: Hotel Jansen. Volledig gehuld in urban-style en gebouwd volgens de laatste duurzame trends. Wij mochten een nachtje proefslapen en maakten meteen van de mogelijkheid gebruik het restaurant uit te testen.

Hotel Jansen in Amsterdam

Hotel Jansen is al een begrip in Amsterdam. Sinds 2015 staat er een hotel in de Schinkelbuurt in Amsterdam. Precies tussen de drukke binnenstad en het groen van de Schinkelbuurt in. In Hotel Jansen, locatie Schinkel, wonen vooral veel internationale studenten, die er een kamer huren. Ook in het complex van Hotel Jansen in het bajeskwartier is er plek voor (internationale) studenten. Zo wordt ongeveer 2/3 van het hotel verhuurd aan studenten en is 1/3 beschikbaar voor hotelgasten.

Overigens hoef je voor enig ‘overlast’ als hotelgast niet bang te zijn. De kamers zijn supergoed geïsoleerd en wij vonden de aanwezigheid van de studenten in de bar, het restaurant en op het terras alleen maar supergezellig. Er hangt daardoor juist altijd een gezellige, levendige sfeer in en om het hotel. En dat werkt aanstekelijk!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

hotel jansen

Weekend kan beginnen

Nadat we onze hotelkamer hebben gezien en verwonderd hebben staan kijken bij het uitzicht vanaf de elfde etage, haasten we ons naar het terras. Hoewel er om Hotel Jansen in Amsterdam heen nog druk gebouwd wordt, heerst er op het terras rust en gezelligheid. We bestellen een biertje van de kaart en duiken in de geschiedenis van de Bijlmerbajes. Want hoe zag dit inmiddels vernieuwde terrein er vroeger uit toen de bajes nog actief was?

De Bijlmerbajes was van 1978 tot 2016 een gevangenis en huis van bewaring in Amsterdam-Oost, nabij het Amstelstation. Anders dan de naam dus doet vermoeden lag de bajes niet in de Bijlmer, maar in Overamstel. De gevangenis werd op 1 juni 2016 gesloten, waarna het nog tot 2018, tot de sloop, als AZC heeft gediend.

hotel jansen

Staaltje duurzaamheid

Van de zes torens van de Bijlmerbajes staat er nog eentje overeind. Er is dus nog weinig over van de échte oude Bijlmerbajes zou je zeggen. Maar niets is minder waar: van het sloopmateriaal van de bajes wordt 98 procent hergebruikt bij de opbouw van de nieuwe wijk. Zo ook bij de bouw van Hotel Jansen. De tralies van de bajes kregen een nieuw leven op de gevel van het hotel, dat nu dient als klimrek voor planten. Best indrukwekkend!

hotel jansen

Het restaurant in Hotel Jansen in Amsterdam

Van deze korte geschiedenisles hebben we honger gekregen. Tijd om aan tafel te gaan! De kaart is allesbehalve ‘gevangenisvoer’ en staat zo vol met lekkers, dat het moeilijk kiezen is. We besluiten bij iedere gang allebei iets anders te nemen, zodat we halverwege de maaltijd kunnen ruilen. Win-win, zou ik het noemen.

hotel jansen

Ik begin met een heerlijke ceviche van kabeljauw en met het zonnetje op m’n snoet waan ik me zo in Spanje. We proeven ook de geroosterde bloemkool met romesco en pistachekruim en we besluiten dat het allebei winnaars zijn. Als hoofdgerecht delen we geroosterde spitskool met puree en schelvis met gefrituurde kappertjes en beurre blanc. De gefrituurde kappertjes maakten voor mij de schelvis als beste maaltijd van de avond.

hotel jansen

We eindigen met zoet én hartig. Moet het toetje nou voor of na het kaasplankje komen? Ik twijfel altijd. Dan maar beginnen met de kaas, want dat is ’t lekkerst. Na verschillende Nederlandse, Franse en Italiaanse kazen is onze buik meer dan goed gevuld. Er zit nog een klein gaatje in onze ’toetjesmaag’. Die is voor de chocolademousse met rood fruit en honeycomb. Brosse en tegelijkertijd krokante honingblokken die smelten op je tong.

Nachtje komen slapen?

Na een prima nachtje slapen, is het tijd om onze spullen alweer te pakken. Wil jij nou ook zo prinsheerlijk overnachten in Hotel Jansen in Amsterdam? Kijk op hoteljansen.nl voor meer informatie. Vergeet vooral de volgende ochtend het ontbijt niet mee te pakken en de pannenkoeken en de eggs benedict te delen. Kiezen is namelijk onmogelijk!

hotel jansen

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!