
Op de plek van het oude bajeskwartier in Amsterdam staat een gloednieuw hotel: Hotel Jansen. Volledig gehuld in urban-style en gebouwd volgens de laatste duurzame trends. Wij mochten een nachtje proefslapen en maakten meteen van de mogelijkheid gebruik het restaurant uit te testen.
Lees verder na de advertentie
Hotel Jansen in Amsterdam
Hotel Jansen is al een begrip in Amsterdam. Sinds 2015 staat er een hotel in de Schinkelbuurt in Amsterdam. Precies tussen de drukke binnenstad en het groen van de Schinkelbuurt in. In Hotel Jansen, locatie Schinkel, wonen vooral veel internationale studenten, die er een kamer huren. Ook in het complex van Hotel Jansen in het bajeskwartier is er plek voor (internationale) studenten. Zo wordt ongeveer 2/3 van het hotel verhuurd aan studenten en is 1/3 beschikbaar voor hotelgasten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Gezelligheid in het hele hotel
Overigens hoef je voor enig 'overlast' als hotelgast niet bang te zijn. De kamers zijn supergoed geïsoleerd en wij vonden de aanwezigheid van de studenten in de bar, het restaurant en op het terras alleen maar supergezellig. Er hangt daardoor juist altijd een gezellige, levendige sfeer in en om het hotel. En dat werkt aanstekelijk!

Lees verder na de advertentie
Weekend kan beginnen
Nadat we onze hotelkamer hebben gezien en verwonderd hebben staan kijken bij het uitzicht vanaf de elfde etage, haasten we ons naar het terras. Hoewel er om Hotel Jansen in Amsterdam heen nog druk gebouwd wordt, heerst er op het terras rust en gezelligheid. We bestellen een biertje van de kaart en duiken in de geschiedenis van de Bijlmerbajes. Want hoe zag dit inmiddels vernieuwde terrein er vroeger uit toen de bajes nog actief was?
De Bijlmerbajes was van 1978 tot 2016 een gevangenis en huis van bewaring in Amsterdam-Oost, nabij het Amstelstation. Anders dan de naam dus doet vermoeden lag de bajes niet in de Bijlmer, maar in Overamstel. De gevangenis werd op 1 juni 2016 gesloten, waarna het nog tot 2018, tot de sloop, als AZC heeft gediend.

Lees verder na de advertentie
Staaltje duurzaamheid
Van de zes torens van de Bijlmerbajes staat er nog eentje overeind. Er is dus nog weinig over van de échte oude Bijlmerbajes zou je zeggen. Maar niets is minder waar: van het sloopmateriaal van de bajes wordt 98 procent hergebruikt bij de opbouw van de nieuwe wijk. Zo ook bij de bouw van Hotel Jansen. De tralies van de bajes kregen een nieuw leven op de gevel van het hotel, dat nu dient als klimrek voor planten. Best indrukwekkend!

Lees verder na de advertentie
Het restaurant in Hotel Jansen in Amsterdam
Van deze korte geschiedenisles hebben we honger gekregen. Tijd om aan tafel te gaan! De kaart is allesbehalve 'gevangenisvoer' en staat zo vol met lekkers, dat het moeilijk kiezen is. We besluiten bij iedere gang allebei iets anders te nemen, zodat we halverwege de maaltijd kunnen ruilen. Win-win, zou ik het noemen.

Ik begin met een heerlijke ceviche van kabeljauw en met het zonnetje op m'n snoet waan ik me zo in Spanje. We proeven ook de geroosterde bloemkool met romesco en pistachekruim en we besluiten dat het allebei winnaars zijn. Als hoofdgerecht delen we geroosterde spitskool met puree en schelvis met gefrituurde kappertjes en beurre blanc. De gefrituurde kappertjes maakten voor mij de schelvis als beste maaltijd van de avond.

We eindigen met zoet én hartig. Moet het toetje nou voor of na het kaasplankje komen? Ik twijfel altijd. Dan maar beginnen met de kaas, want dat is 't lekkerst. Na verschillende Nederlandse, Franse en Italiaanse kazen is onze buik meer dan goed gevuld. Er zit nog een klein gaatje in onze 'toetjesmaag'. Die is voor de chocolademousse met rood fruit en honeycomb. Brosse en tegelijkertijd krokante honingblokken die smelten op je tong.
Lees verder na de advertentie
Nachtje komen slapen?
Na een prima nachtje slapen, is het tijd om onze spullen alweer te pakken. Wil jij nou ook zo prinsheerlijk overnachten in Hotel Jansen in Amsterdam? Kijk op hoteljansen.nl voor meer informatie. Vergeet vooral de volgende ochtend het ontbijt niet mee te pakken en de pannenkoeken en de eggs benedict te delen. Kiezen is namelijk onmogelijk!

Lees ook:
Onze tips

Dit zijn de beste steden ter wereld voor foodies

Restaurants in Rotterdam: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Wenen: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Valencia: dit zijn de beste hotspots & tips

Culinair genieten: 6 toprestaurants in Nederland die je niet mag missen

Dit zijn de leukste Italiaanse hotspots in Nederland

Dit is de Horeca Hoofdstad van Nederland in 2025

Hokkai x De Japanner: reserveer nu voor Sake Sunday

Dit zijn de beste ijssalons van Nederland

Deze Tsjechische gerechten moet je proeven tijdens je citytrip in Praag

Derry: dé culinaire stad van Noord-Ierland

Dit zijn de 10 beste culinaire regio’s ter wereld

Restaurants in Luxemburg: de beste hotspots & tips

Restaurants in Maastricht: dit zijn beste hotspots & tips

Culinair retreat op Sicilië met Vanja van der Leeden & Emilia Strazzanti

Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots en tips
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.