Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
gekke dingen die ze in scandinavie eten

5 maffe dingen die ze in Scandinavië eten

Advertentie

Overal ter wereld kent men zijn eigen gebruiken als het om eten gaat. Zo ook in Scandinavië. En naast alle bekende klassiekers die ook over de grenzen bekend zijn, bestaan er ook hier wat meer obscure gerechten en ingrediënten. Een greep uit de rare dingen die ze daar in Noord-Europa graag op hun bordjes zien.

Surströmming

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: surströmming, gefermenteerde vis in blik uit Zweden. Liefhebbers hebben hem het liefst als het blikje al helemaal bol staat. Het is niet ongebruikelijk dat ongeoefende magen het openen van zo’n blik niet aankunnen. Een bekende Duitse eetschrijver zei zelfs: “de kunst van het surströmming-eten is pas over te geven na de eerste hap in plaats van ervoor.”
scandinavië

Noordkromp

Onder andere te vinden in de diepe, koude wateren voor de Noorse kust is dit schelpdier een relatief onbekend delicatesse. Beroemd chef René Redzepi gebruikt ze in zijn restaurant Noma in Kopenhagen. Op zich niet vreemd qua smaak tussen venusschelpen, kokkels, oesters en mosselen. Nee, met de noordkromp is iets anders bijzonders aan de hand. Hij maakt namelijk jaarringen in zijn schelp aan en is daarom eenvoudig te dateren. Wat blijkt na de vondst van een exemplaar bij IJsland in 2006? De noordkromp is het oudste dier ooit. Ming de noordkromp -zoals zijn bijnaam luidt- bleek 507 jaar oud! Kun je tijdens het eten mooi nadenken over wat hij allemaal heeft meegemaakt..
scandinavië

Smalahove

Tja.. een schapenkop. Mooier kunnen we het niet maken moeten ze in Noorwegen gedacht hebben, want dit is precies wat je op je bord krijgt als je smalahove besteld. Not for the faint-hearted natuurlijk. Mocht je er ooit aan beginnen als je in Noorwegen bent, begin dan volgens traditie met het oog en het oor. Eet smakelijk!
scandinavië

Garnalenkaas?

Kaas? Check. Garnalen. Ja. Garnalenkaas? Uhm…. ok we proberen het. En om het allemaal wat logischer te maken doen we het in een tube zodat je het makkelijk op je knäckebrod kan knijpen. Ok, je zou denken dat het tekort aan zonlicht de mensen gek maakt, maar deze räkost is verrassend lekker. Overigens ook in uitvoering met krab te krijgen bij een bekende Zweedse meubelboer.

scandinavië

Salmiakdrop

Voor ons Nederlanders is het eigenlijk niet zo gek die sterke salmiakdrop; wij eten immers ook kilo’s drop per hoofd van de bevolking per jaar. Maar vergeet niet dat naast ons en de Scandinaviërs bijna de hele wereld walgt van drop, laat staan de zoute salmiakvariant. Op internet zijn leuke filmpjes te vinden van mensen van over de hele wereld die gekke snoepjes te proeven krijgen en bijna allemaal trekken ze een vies gezicht bij zoute drop.

scandinavië

Beeld noordkromp: pinterest

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!