Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
keuringsdienst van waarde croissant

Zijn croissants uit de supermarkt hetzelfde als van de bakker? Zo zit het!

Advertentie

Krakende croissants zijn de trots van elke bakker. Begrijpelijk, want ze zijn niet eenvoudig om te maken en croissants bakken kost flink wat tijd. Dat prijsverschil met de croissants uit de supermarkt snappen wij dus wel. Maar is dat wel terecht?

Croissants

Iedereen is er wel eens mee opgestaan: de croissant, het van flinterdun bladerdeeg gebakken ontbijtbroodje. De croissant is komen overwaaien uit Frankrijk en inmiddels net zo ingeburgerd als de krentenbol. Maar volgens het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV is iets vreemds aan de hand: een croissant van de bakker kan wel tot zes keer zo duur zijn als een exemplaar van de supermarkt. Wat verklaart dat prijsverschil?

Iedere week recepten & weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Croissants uit de supermarkt

Om het verschil tussen croissants uit de supermarkt en van de bakker te kunnen doorgronden, moeten we eerst vaststellen welke croissant we precies bedoelen. Want in de supermarkt heb je verse croissants, croissants uit blik, croissants uit de diepvries en de welbekende afbakcroissants die bij de afbakbroodjes liggen. Voor dit vraagstuk focussen we op de croissants uit de bakkerij van de supermarkt zelf, omdat deze het meest lijken op de croissants van de bakker. Ben jij zelf meer fan van de eenvoudige afbakcroissants? Lees dan snel dit artikel waarin wij zeven croissants uit de supermarkt testen.

Croissants maken

Ben jij niet zo van het afbakken en steek je het liefst zelf de handen uit de mouwen? Dan weet je dat zelf croissants bakken een flinke klus is. Zo moet het deeg meermaals rijzen voor de perfecte luchtigheid en moet je het bladerdeeg laagje voor laagje vouwen. Bakker Sébastien Roturier, eigenaar van Bakkerij Le Fournil, geeft in de aflevering van Keuringsdienst van Waarde aan dat croissants moeilijk te maken zijn. Hij legt uit: “Dat komt door de combinatie van bladerdeeg en rijzend deeg. Dat maakt het ingewikkeld. Een bakker kan dat met zijn handen maken, maar voor een machine is het moeilijk.’’ Niet gek dus dat de croissants van de bakker een stuk duurder zijn dan supermarkt croissants, of toch wel?

> naar het recept: zelf croissants maken

croissants maken

Krakende croissants

Zo kosten verse croissants uit de supermarkt ongeveer een kwartje en croissants van de bakker zeker een euro. Maar wat is het verschil tussen de Franse broodjes en waarom vraagt de bakker er meer voor dan de supermarkt? Ligt dat misschien aan de versheid van het ontbijtbroodje, de ingrediënten of toch de expertise van de bakker? Keuringsdienst van Waarde belt verschillende bakkers en supermarkten op om erachter te komen. Al snel blijkt dat de bladerdeegbroodjes niet overal in versheid verschillen. Want de Jumbo die het tv-programma bezoekt krijgt de croissants bevroren uit de fabriek, net als de bakker. Dat is volgens bakker Menno ’t Hoen puur praktisch. Er worden zo veel croissants verkocht dat ze geen tijd hebben om ze zelf te maken. Hij legt uit dat dit bij haast alle bakkers het geval is: “Waarschijnlijk maakt minder dan 1% van de bakkers ze zelf. Ook in Frankrijk gebeurt dit steeds meer. Wie het wel doet, heeft iets anders voor ogen dan geld.”

keuringsdienst van waarde croissant

Uit de fabriek

De meeste bakkers en supermarkten halen de croissants dus uit de fabriek om ze vervolgens in eigen winkel af te bakken. Bij de fabriek van Europastry, waar de meeste croissantjes vandaan komen, rollen er wel 30.000 stuks per uur van de band. Daar kunnen geen bakkershanden tegenop! Toch is niet elk croissantje hetzelfde. De fabriek hanteert verschillende recepten, van croissantjes met 12% boter tot wel 30%. Verklaart dat dan het prijsverschil tussen de croissants uit de supermarkt en van de bakker?

Croissants: prijsverschil

Helaas niet, het percentage boter blijkt nauwelijks in prijs te schelen. Of de bakker of supermarkt een croissantje met 12% of 24% boter inkoopt, is slechts een verschil in centen. Maar waarom gaan de croissants van de bakker dan zo vaak over de kop? “De prijs dateert nog uit de tijd dat ze zelf maakten’’, erkent een bakker telefonisch in de aflevering. Deze prijs is nooit aangepast ook al verkopen de meeste bakkers tegenwoordig fabriekscroissants. “Je gaat met je collega’s mee, anders kom je niet geloofwaardig over”, legt de bakker uit.

keuringsdienst van waarde croissant

Foto’s: KRO-NCRV

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Meer croissants? Bestel Foodies Franse bistro

Lees ook: 7x croissants uit de supermarkt getest

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!