Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Keuken schoonmaken: met deze tips is je keuken in 8 stappen schoon

Keuken schoonmaken: met deze tips is je keuken in 8 stappen schoon

Advertentie

Een grote schoonmaakbeurt van je keuken is altijd een goed idee! Om fris het (voor)jaar te starten of gewoon omdat het weer eens nodig is. Weet je niet waar je moet beginnen? Geen paniek, wij vertellen je hoe jij jouw keuken het beste kan schoonmaken.

Keuken schoonmaken

Net zoals je auto is ook je keuken na verloop van tijd toe aan een grote schoonmaakbeurt. Het resultaat is niet alleen hygiënischer, maar een opgeruimde, glanzende keuken staat wel zo netjes en nodigt meer uit om er lekker aan de slag te gaan met de lekkerste recepten van Foodies. Het resultaat wil je waarschijnlijk wel, maar vaak ontbreekt het je aan motivatie en weet je gewoonweg niet waar je moet beginnen. Wij delen hoe je in acht stappen jouw keuken kan schoonmaken!

Wil je ook elke week dit soort handige keukenhacks in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Opruimen

Voor je aan de slag gaat met onze keuken schoonmaaktips en gaat boenen, poetsen en schrobben is het eerst aan te raden om de boel op te ruimen. Ga à la Marie Kondo kritisch kijken naar wat er allemaal in je keuken staat en doe genadeloos alles weg waar je zonder kan. Die ene lelijke pan die je toch nooit meer gebruikt, de geopende pot augurken die maanden in de koelkast staat, crackers die al lang over datum zijn, het dode plantje basilicum op het aanrecht. Door eerst alles weg te doen wat je niet nodig hebt en de boel op te ruimen, wordt het schoonmaken veel makkelijker.

keuken schoonmaken

2. Oven reinigen

We gaan beginnen met het delen van onze keuken schoonmaaktips! Haal eerst met een vochtige doek alle kruimels en etensresten weg. Haal het rooster uit de oven en leg hem in een bak met heet water en een schep waspoeder. Maak een papje van ¾ kopje baking soda en ¼ kopje warm water en wrijf de binnenkant van de oven (niet de deur) ermee in. Laat overnacht inwerken. Boen het rooster volgende dag met een spons, spoel af onder schoon water en laat drogen. Neem de binnenkant van de oven grondig af met een vochtige doek tot je geen strepen meer ziet. Neem de deur van de oven af met warm water met een scheut schoonmaakazijn. Voilà, je oven is weer net als nieuw!

3. Magnetron schoonmaken

Vul een magnetronbestendig bakje voor ¾ met water. Pers 1 citroen erboven uit en leg de uitgeknepen schillen met pulp ook in het water. Zet het bakje in de magnetron een laat 10 minuten draaien op vol vermogen. Haal het bakje eruit en veeg de magnetron makkelijk schoon met een vochtige doek.

4. Koelkast schoonmaken

Maak je koelkast schoon op het moment dat er niet zoveel meer in zit, bijvoorbeeld vlak voor je wekelijkse boodschappen. Zorg in ieder geval dat je geen bederfelijke producten hebt zoals kip, vis of zeevruchten; de rest kan prima even buiten de koelkast staan. Haal alle levensmiddelen uit de koelkast. Haal de rekken, bakjes en lades uit de koelkast en maak ze grondig schoon in een sopje van water en afwasmiddel of groene zeep. Spoel ze af en droog met een schone theedoek. Let op: maak glasplaten nooit schoon met heet water, want dan kunnen ze barsten. Gebruik koud water of laat ze eerst op kamertemperatuur komen. Maak ook de binnenkant, de rubberen randen en de buitenkant van de koelkast schoon met een doek en een sopje en droog alles goed voor je alle bakjes, lades en levensmiddelen terugplaatst.

5. Vriezer schoonmaken

In de vriezer ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Overtollig ijs moet je eens per jaar verwijderen om de boel fris en schoon te houden, maar ook om de vriezer optimaal te laten functioneren. Haal alles uit de vriezer en zet de vriezer uit. Bewaar de levensmiddelen in een koelbox of -tas of vraag aan de buren of je ze even bij hen in de vriezer kunt leggen. Gebruik evt. een spuit met warm water om de ijslaag sneller te laten ontdooien en verwijder het ijs. Maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep en maak de vriezer van binnen en buiten schoon met een zachte doek. Zet de vriezer weer aan en laat hem in een kwartiertje koud worden voor je de levensmiddelen goed georganiseerd weer teruglegt.

6. Fornuis en kookplaat

Het schoonmaken van je gasfornuis is op zich geen moeilijke klus, maar dat kan het wel worden als je het een tijdje niet goed bijhoudt. Met onze keuken schoonmaaktips is hij echter binnen een mum van tijd weer als nieuw. Laat de gietijzeren pannendragers een uurtje of twee weken in heet water met een flinke schep schoonmaaksoda. Schrob de rekjes vervolgens schoon met een afwasborstel of sponsje, spoel af en droog goed met een theedoek. Besproei het fornuis en de knoppen met een ontvetter, laat even inwerken en poets het oppervlak goed schoon met een zachte doek. Leg de pannendragers terug en klaar is je brandschone fornuis!

fornuis schoonmaken

7. Keukenkastjes en lades schoonmaken

Als je je keukenkastjes nooit schoonmaakt, komen ze gegarandeerd vol etensresten te zitten. Dat ziet er niet zo fris uit en dat is het ook niet. Die etensresten zijn namelijk een voedingsbodem voor bacteriën en een lokmiddel voor muizen, mieren, kakkerlakken en andere ongedierte. Eens per jaar letterlijk alles uit de kast halen om je voorraadkast weer helemaal schoon te maken, is dus een absolute must. Het is misschien een klus waar je als een berg tegenop ziet, maar het aanblik van goed georganiseerde, opgeruimde en brandschone lades en keukenkastjes is het meer dan waard. Is het je in één keer teveel, deel het werk op in behapbare stukken.

Als je elke dag een deel van je opbergruimte aanpakt, ben je aan het einde van de week klaar. Dus trek niet alle kastjes in één keer leeg, maar haal telkens alle spullen uit één kastje of lade. Neem de binnenkant af met wat sopje van water en groene zeep. Laat de boel goed drogen en kijk ondertussen goed naar de spullen. Wat kan weg, wat hoort op een andere plek en hoe kan je alles straks het beste opbergen? Grote bewaardozen zijn bijvoorbeeld handiger dan honderd geopende zakjes en pakjes. Ook kun je levensmiddelen het beste per categorie opbergen. Op één plank alle graanproducten zoals pasta, rijst en couscous. Op een andere plank alle bakproducten zoals meel, suiker, bakpoeder, baksoda e.d. Weer op een andere plank groente- en fruitconserven, kruiden & specerijen, snoep & koek en ontbijt & broodbeleg. Zo zie het er netjes uit en bewaar je het overzicht! Maak ook de verpakkingen en dozen schoon voor je ze terug in de kast legt.

keuken schoonmaken

8. Aanrecht en tegels

Hoe minder er op je aanrecht staat, hoe makkelijker het is om het hygiënisch schoon te houden, dus keep it simple. Houd het aanrecht ook altijd droog, omdat vocht de ideale voedingsbodem is voor bacteriën. Maak het aanrecht schoon met een sopje van water en zeep. Voor de wandtegels kun je het beste een ontvetter gebruiken. De voegen maak je stralend wit met bleekmiddel of azijn die je eerst laat inwerken. Boen de voegen met een oude tandenborstel en neem af met een doek en schoon water. Neem de tegels tot slot af met een sopje van warm water een een scheut wasverzachter, hierdoor worden ze glanzend schoon.

keuken schoonmaken

Lees ook: Wow! Met deze hack krijg je vershoudbakjes wél schoon

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!