Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Roze bunker

Lekker bezig: Roze Bunker limonade

Profielfoto van SanneSanne

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Sanne ging op bezoek bij Roze Bunker limonade.

Roze bunker

Zo’n zes jaar geleden begon Roze Bunker als een collectief dat zich bezighield met uiteenlopende dingen: het koken voor vluchtelingen, het organiseren van exposities, het brouwen van lokaal bier met een verhaal. Een actiegroep om problemen in de maatschappij te belichten. Waar de naam vandaan kwam? Emile: “Het collectief heette Roze Bunker nog voor de siroop in beeld was. Het pand in Amsterdam waar ik ben opgegroeid is namelijk roze, daar brouwden we in de badkamer ons eerste biertje. Het idee van de siroop kwam pas toen Dutch Design Week vroeg of we bier voor ze wilden brouwen. Dat was leuk, maar niet haalbaar, want we hadden maar twee weken de tijd. Op dat moment viel me op dat ze zochten naar lokaal bier, maar ondertussen wel Cola en Fanta schonken. Waarom dan eigenlijk geen lokale frisdrank?

Binnen die twee weken zijn we daarmee aan de slag gegaan en in dat proces verbaasden we ons eigenlijk steeds meer over frisdrank, dat voor een groot deel eigenlijk uit water bestaat. Waarom zou je al dat water in plastic flessen stoppen en verplaatsen? We vroegen een watertapbedrijf om onze watertoevoer te regelen bij de Dutch designweek, dan konden wij ons richten op de smaak. Daarvoor bezochten we fruitverkopers, om te vragen wat voor fruitafval ze hadden en of we daar iets mee zouden kunnen. Alles voor een frisdrank met een positieve impact. Siroop als oplossing.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zeecontainers met restafval

Emile vertelt over de stroomversnelling waarin ze terechtkwamen. “De pitch bij de designweek liep heel goed en ook theaterfestival De Parade wilde graag een frisdrank met een goed verhaal achter hun bar. De focus van ons collectief ging vanaf dat moment vol op de limonade. We schrokken er al snel van hoeveel er in de versindustrie weg wordt gegooid. Procentueel is het niet eens zo veel, maar bij de fruitverkoper is het een container of een grote kliko vol, dan ga je naar de groothandel van de fruitteler en daar is het een zeecontainer vol. Vervolgens ga je naar de groothandel  van de groothandel en daar zie je twintig zeecontainers vol. Het fruitafval gingen ze al snel voor ons apart houden zodat we het konden verwerken. Wij merkten ondertussen dat het maken van siroop ergens wel leek op het proces van bier brouwen. Daar hadden we ervaring mee. Om grote hoeveelheden te maken konden we uiteindelijk terecht bij een bierbrouwer met een ketel van tweeduizend liter. We trommelden vrienden op en besloten daar zes dagen te knallen met z’n allen. Eigenlijk zijn we gewoon begonnen zonder dat we wisten wat mocht of wat kon. Dat werd natuurlijk al snel steeds professioneler.”

Roze bunker

Voor elk probleem een limonade

Emile stelt Roze Bunker graag voor aan de hand van drie limonadesmaken. Hiermee laat hij zien welke weg Roze Bunker sinds de start heeft afgelegd. We beginnen met ‘Madame Gember’, een pittige limonade gemaakt van gember-afval en madame-jeanette. Emile: “Het is mooi om met restproducten te werken, maar inmiddels zijn we erachter dat we het liefst nog een stap verder zetten, of eigenlijk producenten willen opvoeden een stap verder te zetten. Bij het maken van een product moet je eigenlijk vooraf nadenken over een circulair proces. Ga samenwerkingen aan waardoor je zelf geen afval meer creëert. Dat voorbeeld willen we geven met onze smaak ‘Citrus Movement’, een supersoda met friszure citrus en kruidig basilicum. We gebruiken zelf het citrussap, de schillen gaan naar lokale limoncellomakers en andere resten worden gebruikt voor bij voorbeeld zeep of likeur.

We zien onszelf als fruitslagers, we slachten fruit op de manier waarop een slager zijn dier behandelt: van kop tot staart.” Beter kan het niet, toch? Maar er is een overtreffende trap, het belangrijkste doel van Roze Bunker. Daarvoor schenkt Emile als laatste de ‘Wilde ijsthee’. Emile legt uit: “Met elk glas dat je drinkt zou ik iets willen verbeteren in de wereld. Voor de ijsthee zochten we daarom contact met boeren om wilde kruiden te planten op een deel van hun land. Zo draag je bij aan biodiversiteit, het verbeteren van de natuur en de landbouw. Door vervolgens de kruiden te gebruiken om limonade van te maken, levert de teelt van wilde kruiden de boeren ook iets op. Dat is hoe het zou moeten werken.” Zo neemt Emile je mee in zijn stappenplan: beginnen bij afvalverwerking en het circulair maken van de industrie en vervolgens toewerken naar een nieuw soort agrarische economie.

Van tulp tot zeewier

Roze Bunker blijft met nieuwe smaken komen. Dit jaar te beginnen met de ‘Dorstige tulp’. “Hoe versnel je de stap naar biologisch tulpen kweken in Nederland? Bij de bollenkweek van tulpen worden de tulpen zodra ze in bloei staan ‘gekopt’ zodat de energie naar een gezonde bol gaat en niet naar de bloem. De bloem van biologische kwekers gebruiken we voor onze nieuwe limonadesmaak, wat een mooi extraatje oplevert voor deze bollenkwekers. Zo verdienen ze aan de bloem én de bol”, licht Emile toe. Hoe ‘Dorstige Tulp’ smaakt? Naar bloemige lente met een vleugje aardbei en een hint van laurier. In de toekomst wil Emile met een zeewierlimonade een ander probleem oplossen: “Veel voordelen van zeewier zijn al wel bekend. Zeewier heeft geen voedingsstoffen nodig om te groeien, het creëert biomassa onder water en dat maakt de zee weer gezond. Maar het belangrijkst vind ik dat we onder water niet dezelfde fout begaan als boven water. De focus bij het verbouwen van zeewier ligt nu op drie soorten, maar er zijn meer dan 780 soorten. Laten we zorgen dat deze diversiteit niet verdwijnt door ook andere soorten onder de aandacht te brengen. Zeewier komt in veel meer smaken dan mensen zich realiseren, er zijn zelfs wieren die qua smaak doen denken aan lychee en citrus.” Voel je de volgende Roze Bunker Limonade al aankomen?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Roze Bunker (@rozebunker)

Lees ook: Zo kan je zelf frisdrank maken!

Profielfoto van

Sanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!