Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Croque monsieur

Croque monsieur

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
2

Ingrediënten

Met wit brood, bechamelsaus, kaas en ham bouwen de Fransen hun iconische croque monsieur. Het gerecht mag dan relatief eenvoudig zijn, met de juiste bereiding wordt-ie onweerstaanbaar lekker. Door met kant-en-klare bechamel te werken neem je een shortcut, maar zelfgemaakt is natuurlijk áltijd beter.

Bereiding

  1. Maak eerst de bechamelsaus. Smelt daarvoor 30 g (per 2 personen) boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot het mengsel indroogt. Schenk de melk erbij en blijf roeren tot de saus zich bindt tot een bechamelsaus. Roer de geraspte nootmuskaat erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Laat een beetje afkoelen.

  2. Leg de sneetjes brood op een snijplank en beleg de helft van de sneetjes met een laag bechamel. Beleg vervolgens met een plak ham en een dikke laag van de geraspte kaas en leg er weer een sneetje broodje op. Besmeer alle buitenkanten met wat boter.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Laat 10 g (per 2 personen) boter smelten in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de croque monsieurs aan beide zijden goudbruin.

  4. Neem uit de pan, leg ze op een snijplank en bestrijk de bovenste helften opnieuw met een laag bechamel en met nog een laag geraspte kaas. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 minuten in de warme oven, of tot de kaas gesmolten is.

  5. Neem de croque monsieurs uit de oven en bestrooi met de fijngehakte bieslook. Serveer eventueel met wat gemengde sla.

Per portie: 794 kcal | 59 g koolhydraten | 36 g eiwit | 46 g vet

Foto & receptuur: Winnie Verswijvel

Wat vind jij van dit recept?

4.6 / 5.0 (5 stemmen)