
Kaasfondue
Eenvoudig
20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd
Kaasfondue is een oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstig gerecht van gesmolten kaas. De benaming ‘fondue’ betekent in het Frans dan ook simpelweg ‘gesmolten’. Zet de fonduepan maar boven de brander, leg de fonduevorkjes maar klaar en iedereen kan beginnen met dippen!
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Pel de knoflook en wrijf de pan in met het teentje. Knijp het sap uit de citroen en breng het citroensap samen met de wijn aan de kook in de pan. Rasp de kazen of snijd ze in kleine blokjes en voeg ze al roerende toe aan de wijn.
Meng de maïzena met de kirsch en bind er de kaasfondue mee. Breng op smaak met zwarte peper en nootmuskaat. Serveer de kaasfondue met het brood.
Kaas voor kaasfondue
Voor een goede kaasfondue kun je het beste verschillende soorten kaas gebruiken. Iedere kaas heeft zijn specifieke eigenschappen en door deze met elkaar te combineren, bereik je de perfecte consistentie en smaak. De meest klassieke combinatie is Emmentaler met Gruyère, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren naar eigen smaak. Zo wordt er ook vaak Appenzeller gebruikt voor raclette.
Houd je bijvoorbeeld van pittig? Probeer dan eens Gorgonzola toe te voegen aan je kaasfondue. Hou je meer van zachte smaken? Voeg eens wat kruiden- of roomkaas toe. Het belangrijkste is dat je kaas toevoegt die de juiste smeltcapaciteit heeft en dat je de kaas raspt voor je het in de pan gooit. Gebruik geen geraspte kaas uit een zakje, want deze smelt minder goed dan versgeraspte kaas. Reken op ongeveer 150 gram kaas per persoon.
Kaasfondue met wijn maken
Wijn is een van de essentiële ingrediënten van kaasfondue. Het versterkt de smaak van de fondue en geeft hem fruitige tonen en aroma’s, maar het heeft ook een belangrijke functie. Het wijnsteenzuur in de wijn zorgt er namelijk voor dat de eiwitten in de kaas niet gaan samenklonteren. Hierdoor kunnen de kazen beter smelten en wordt je fondue lekker glad en romig.
De beste wijnen voor kaasfondue zijn frisse, jonge soorten zoals Pinot Gris, Sauvignon Blanc en ongerijpte Chardonnay. Vaak wordt er ook nog een scheutje kirsch toegevoegd aan de fondue. Je gebruikt de kirsch om een papje te maken met de maïzena zodat de fondue wat dikker wordt.
Wil je geen alcohol gebruiken? Kies dan voor wijn zonder alcohol of vervang de wijn door een 50:50 mengsel van melk en kippenbouillon. Zorg wel dat je wat citroensap gebruikt om de zuurtegraad te verhogen en de kaas beter te laten smelten.
Kaasfondue is een ultiem no waste-gerecht wat ons betreft. Serveer overgebleven groenten of aardappels en verwerk de restjes kaas van de kaasplank. Dit recept met kaasfondue uit de oven helpt je daarmee een handje op weg!










