Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Labneh-loomiflan met twee stukjes eruit

Labneh-loomiflan

  • Gemiddeld

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

  • ca. 15 uur wachttijdca. 15 u. wachttijd

Deze hartige flan is een verrassende draai op een klassiek dessert. Hij wordt gemaakt met zelfgemaakte labneh en op smaak gebracht met loomi, wat zorgt voor een subtiel citrusaroma. Geniet van dit heerlijke Arabische dessert!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
8

Voor de labneh

Voor de karamel

Voor de flan

Benodigdheden

  • flanvorm van 28 cm Ø of een vierkante bakvorm van 20 cm
Deze hartige flan is een verrassende draai op een klassiek dessert. Hij wordt gemaakt met zelfgemaakte labneh en op smaak gebracht met loomi, wat zorgt voor een subtiel citrusaroma. Geniet van dit heerlijke Arabische dessert!
Labneh
Labneh is een dikke, romige yoghurtkaas die veel voorkomt in de Mediterrane keuken en lekker is bij Midden-Oosterse smaakmakers.

Bereiding

  1. Maak de labneh de dag voor je de flan wil opdienen. Roer de yoghurt en het zout door elkaar. Bekleed een zeef met een ruime kaasdoek of schone theedoek en zet de zeef op een schone kom.

  2. Schep de yoghurt in de beklede zeef en dek de yoghurt af door de overhangende kaasdoek erover te vouwen. Leg er iets zwaars op (zoals een paar blikjes) en zet een nacht in de koelkast.

  3. Pak de volgende dag het mengsel uit en gooi het vocht uit de kom weg – nu heb je labneh. Schep er 180 gram uit en bewaar de rest in een afgesloten pot in de koelkast (de labneh blijft 5 dagen goed).

  4. Doe voor de karamel de suiker in een pan met 3 el water en zet op halfhoog vuur. Verwarm 6-7 minuten, roer niet, tot de suiker is opgelost en het mengsel borrelt, maar laat het niet kleuren.

  5. Draai de pan een beetje rond, strooi de fijngemalen limoen erover en draai de pan weer rond, tot de limoen is opgenomen. Verwarm nog 5-7 minuten, of tot het mengsel donkeroranje van kleur is (wees niet bang voor wat kleur).

  6. Werk snel en schenk de karamel in de flanvorm. Draai rond om de hele bodem en het onderste deel van de zijkant ermee te bedekken. Zet de flanvorm in een braadslede en laat stollen.

  7. Verhit de oven tot 150 °C. Als de bodem is gestold doe je de ingrediënten voor de flan in een blender en mix je het mengsel 30 seconden op hoge stand, tot alles goed gemengd is. Schenk het flanmengsel in de flanvorm.

  8. Breng een volle waterkoker aan de kook. Zet de braadslede met daarop de flanvorm in het midden van de oven en schenk zoveel water in de braadslede dat het tot halverwege de zijkant van de flanvorm komt; kijk uit dat er geen water in de flanvorm zelf terechtkomt.

  9. Bak 45-50 minuten, of tot de custard net gestold is maar in het midden nog mooi wiebelt. Haal de braadslede met flanvorm voorzichtig uit de oven en laat de flan in het waterbad afkoelen. Pak dan de vorm uit het water en zet minstens 3 uur in de koelkast.

  10. Ga voor je de flan opdient rondom met een geknikte spatel tussen de flan en de rand van de flanvorm door. Leg er een groot, rond, plat bord op en keer in een vloeiende beweging bord en flanvorm samen om. Bestrooi met wat extra zout en eventueel wat zwartelimoenpoeder.

Loomi
Loomi, ook wel zwarte limoen, ontstaat als een verse limoen wordt gekookt en daarna wordt gedroogd in de zon, waardoor de limoen donker en hard wordt.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Lugma

€ 26,99
Lugma_Cover 2D
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!