Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Zandkoekjes basisrecept

Zandkoekjes

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 16 minuten wachttijdca. 1 u. en 16 min. wachttijd

Zandkoekjes zijn de meest klassieke koekjes. Je kunt dit basisrecept goed gebruiken om koekjes te bakken in een vorm naar keuze. Daarna kun je de zandkoekjes versieren of gelijk lekker opeten.

Lees verder onder de advertentie

Aantal zandkoekjes
20

Ingrediënten

Benodigdheden

  • uitsteekvormpjes (optioneel)

Lees verder na de advertentie

Zandkoekjes zijn de meest klassieke koekjes. Je kunt dit basisrecept goed gebruiken om koekjes te bakken in een vorm naar keuze. Daarna kun je de zandkoekjes versieren of gelijk lekker opeten.
Variatietip
Het is erg lekker om een kuiltje te maken in het balletje deeg en dat te vullen met jam. Zie het recept: thumbprint koekjes met jam.

Bereiding

  1. Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze is opgenomen. Als laatste voeg je bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg.

  2. Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te laten rusten.

  3. Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze (met een vork) een beetje plat.

  4. Bak de zandkoekjes in ongeveer 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.

  5. Laat de zandkoekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.

Bewaartip
In een trommel minimaal een week houdbaar, in de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (5 stemmen)
Uit het boek

Het complete basisbakboek

€ 37,99
cover van het complete basisbakboek
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!