Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Straat in Madrid met verschillende restaurants

Deze stad is dé culinaire hoofdstad van Europa in 2025

Profielfoto van
BasBas Erkens

Bij deze stad denk je waarschijnlijk aan zonovergoten pleinen, koninklijke paleizen en het levendige nachtleven. Maar in 2025 staat deze metropool vooral op de kaart als de culinaire hoofdstad van Europa. Van de beste tapasbars tot aan fine dining in sterrenrestaurant én de mooiste markten – deze Spaanse stad heeft het allemaal…

Lees verder na de advertentie

Culinaire hoofdstad van Europa

Misschien dat je de stad al geraden hebt bij het lezen van de intro, de culinaire hoofdstad van Europa in 2025 is de Spaanse hoofdstad Madrid. Het bekende Time Out Magazine verkoos aan de hand van experts Madrid over steden zoals Barcelona, Napels, Porto en Parijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Madrid: culinaire hoofdstad van Europa

Tortilla de patatas, croquetas de jamón, dikbelegde bocadillo's de calamares en churros met chocoladesaus, wat hebben deze gerechten gemeen denk je? Ze zijn niet alleen ontzettend lekker, ze komen ook nog eens allemaal uit Madrid. De stad die door Time Out Magazine is uitgeroepen tot dé culinaire hoofdstad van Europa in 2025.

Niet alleen experts en foodies over de hele wereld stemden op Madrid, ook locals gaven hun eigen stad een hoge score. Alles bij elkaar opgeteld was Madrid de grote winnaar. Waarbij naast de lokale gerechten juist de diversiteit van het culinaire landschap wordt geroemd.

Straat in Madrid

Lees verder na de advertentie

Van tapas tot Michelinsterren

Het bijzondere aan Madrid is dat je er niet alleen authentieke tapas kunt eten - mits je de tourist traps link laat liggen - je vindt ook de beste restaurants ter wereld in de Spaanse hoofdstad. Zo staat DiverXO al jaren bovenaan in de top van de beste restaurants ter wereld, maar maar liefst drie Michelinsterren - het hoogst haalbare.

En die tourist traps? Staat er buiten een groot menu in het Engels, Duits en Frans? Snel doorlopen! De beste restaurants en barretjes vind je vaak juist in steegjes waar je het niet verwacht, verstopt op subtiele plekken.

Lees verder na de advertentie

Beste groenterestaurant ter wereld

Vond je voorheen nog het beste groenterestaurant ter wereld gewoon in Nijmegen (De Nieuwe Winkel), afgelopen jaar stond het restaurant El Invernadero in Madrid bovenaan de We're Smart TOP 100 Best Vegetables Restaurants in the World.

Chef-kok Rodrigo de la Calle weet als geen ander hoe hij kan koken met groenten, door ze om te toveren tot de mooiste en lekkerste gerechten. Het menu is volledig vegetarisch, waarbij hij voornamelijk lokale seizoensgroenten op en voetstuk zet.

Lees verder na de advertentie

Favoriete gerecht in Madrid

Mijn favoriete gerecht in Madrid is toch wel een klassieke tortilla de patatas, ook wel bekend als een Spaanse aardappeltortilla. Het is een dikke omelet gemaakt van aardappelen, ei en ui. Het is een klassiek gerecht uit de Spaanse keuken, waarbij de buitenkant zacht en iets krokant is (zoals bij een omelet), en de binnenkant vaak smeuïg en eruit loopt zodra je de tortilla aansnijdt.

Er bestaan veel verschillende varianten, al vind ik de klassieker met uien het lekkerste. Heerlijk als ontbijt of lunch, al wordt het vaak ook gegeten als tapa. De lekkerste tortilla ooit at ik uiteraard in Madrid, bij Casa Dani, in de sfeervolle Mercado de la Paz.

Lees verder na de advertentie

Tips in Madrid

Naast de beste restaurants ter wereld en de lekkerste tortilla de patatas is er nog veel meer te ontdekken in Madrid. Benieuwd naar mijn favorieten? Sla onderstaande tips op en boek snel een stedentrip naar de culinaire hoofdstad van Europa!

Lees verder na de advertentie

Mercado de San Miguél

Vlakbij het beroemde Plaza Mayor vind je de Mercado de San Miguél, een prachtig gebouw van glas, hout en staal. Naast dat het cultureel erfgoed is, telt deze overdekte markthal meer dan dertig verschillende kraampjes en stands, waar je eten en drinken kunt halen.

Persoonlijk vind ik het vooral heerlijk om over de markt te struinen, om vervolgens in een van de omliggende straatjes neer te strijken bij een barretje voor wat hapjes of een koud drankje. Al bestel ik ook vaak een portie huevos rotos con jamón bij Madrí op de markt.

Chocolatería San Ginés

Madrid staat onder andere bekend om de lekkerste churros van Spanje, en wat mij betreft kun je daarvoor het beste in de rij aansluiten bij Chocolatería San Ginés. Soms duurt het even voor je een plekje hebt bemachtigd, maar dat is het wachten absoluut waard.

Hier serveren ze namelijk versgebakken churros (pas op dat je je mond niet brandt) met een kopje huisgemaakte chocoladesaus. En die combinatie is werkelijk waar fantastisch.

Bar La Campana

Een van de gerechten waar Madrid om bekend staat is de bocadillo de calamares, een broodje - of half stokbrood - belegd met gefrituurde inktvis. Klinkt misschien simpel, maar het smaakt fantastisch. Zeker bij Bar La Campana, aan de Calle de Botoneras 6 in Madrid.

Bestel er meteen een flinke portie patatas bravas bij, een tinto de verano, koud biertje of ander Spaans drankje en je maaltijd kan niet meer stuk.

Taberna Mariano

Bij dit restaurant in Madrid schuif ik het liefst aan voor een uitgebreide lunch of het menú del día. Dit laatste is vaak een menu van drie gangen - inclusief een drankje - voor nog een € 15,-.

Staan er croquetas op de kaart? Bestel ze dan vooral, want wat mij betreft eet je hier misschien wel de lekkerste croquetas van Madrid. Al zijn eigenlijk alle gerechten en tapas op de kaart bij Taberna Mariano ongelooflijk lekker.

Museo del Jamón

De naam zegt misschien al genoeg, al is dit geen echt museum. Bij Museo del Jamón bestel je al meer dan veertig jaar de lekkerste Spaanse ham. Niet alleen voor thuis, maar ook om ter plekke op te eten. Gewoon zo uit het vuistje, op een broodje, in een gerecht of op een gevulde borrelplank - alles kan.

Tegenwoordig vind je meerdere locaties in Madrid, zo is er altijd wel eentje in de buurt. Al ga ik het liefst naar de allereerste vestiging aan de Paseo del Prado 44, waar het ooit allemaal begon.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.