
Niets is leuker dan genieten van lekker eten, ook op reis. We ontdekken de mooiste steden het liefst dan ook al etend. Waarschijnlijk ken je Londen, Parijs en Rome allang, maar wat dacht je van deze culinaire steden in Europa?
Lees verder na de advertentie
De beste culinaire steden in Europa
Voor een culinaire reis hoef je echt niet helemaal naar Japan, Mexico of Zuid-Afrika. In Europa zijn er genoeg steden voor foodies die je absoluut niet wil missen. Ik deel dan ook mijn favoriete culinaire steden in Europa, allemaal binnen een paar uur bereikbaar met de auto, de trein of het vliegtuig.
Kortom, boek je volgende citytrip of weekendje weg maar alvast, want deze culinaire steden móét je als foodie bezocht hebben.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Europese steden voor foodies
Benieuwd naar mijn absolute favorieten? Bekijk snel het lijstje met culinaire steden in Europa en plan meteen je volgende citytrip! Pro tip: boek een foodtour als je op pad gaat, zo zie je al etend veel van de stad. Win-win!
Porto - Portugal
Bij Portugal denk je waarschijnlijk al snel aan pastéis de nata en kip piri piri. Toch heeft dit land veel meer te bieden op culinair gebied, zeker de prachtige stad Porto. Slenter door de mooie straatjes, drink een glas port en laat je in de watten leggen in één van de vele restaurants.
Het meest typische gerecht van deze stad? Dat is wat mij betreft de francesinha. De tosti der tosti’s. Beeld je in: een flinke sandwich gevuld met meerdere soorten vlees, een dikke laag gesmolten kaas en een pittige saus van tomaten én bier. Soms gaat er zelfs nog een gebakken eitje bovenop. Bestel ’m bijvoorbeeld bij Café Santiago of Francesinha Café in Porto.
In Nederland vind je overigens de francesinha op de lunchkaart van ARCA in Amsterdam.

Valencia - Spanje
Valencia is absoluut mijn favoriete stad voor foodies in Europa, zonder twijfel. Deze Spaanse stad heeft alles om gelukkig van te worden. De meeste dagen zon per jaar, het fijnste strand, de lekkerste restaurants én de hipste hotspots.
Zo eet je bij Casa Montaña de beste tapas, drink je bij Café de las Horas de lekkerste cocktails (pro tip: bestel een kannetje Agua de Valencia) en kun je dineren op sterrenniveau bij restaurants zoals La Salita en Fierro.

Paella in Valencia
Daarbij is Valencia ook nog eens de geboorteplek van paella. Net buiten de stad - rondom natuurpark Albufera - vind je ontelbaar veel rijstvelden waar de rijst voor paella groeit. Kortom, boek die stedentrip maar alvast!
Düsseldorf - Duitsland
Bij Düsseldorf denk ik aan kerstmarkten in december, al is deze stad het hele jaar door een walhalla voor foodies. In de oude binnenstad vind je niet alleen lokale specialiteiten zoals Rheinischer Sauerbraten (rundvlees met een saus van druiven en amandelen), Ähzezupp (erwtensoep) en Altbier (traditioneel bier), je vindt er ook de hipste cocktailbars en beste restaurants.
Rond de Immermannstraße en de Klosterstraße ligt de Japanse buurt Little Tokyo, waar je ontelbaar veel culinaire parels tegenkomt. Haal bijvoorbeeld de beste ramen bij Takumi, heerlijke noedels bij Soba-An, smaakvolle tonkatsu bij Kagaya of authentieke en verse sushi bij Yabase.

Lees verder na de advertentie
Nog meer culinaire steden in Europa:
Naast Portugal, Spanje en Duitsland mag je wat ons betreft ook Tsjechië, Denemarken en Ierland niet overslaan voor een culinaire trip in Europa.
Praag - Tsjechië
Nog zo’n stad waarbij je niet direct aan denkt als je op zoek bent naar een citytrip voor foodies, maar vlak de hoofdstad van Tsjechië niet uit. Praag wordt ook wel de ‘gouden stad’ genoemd. Je kijkt je ogen dan ook uit als je over de Karelsbrug loopt, het oude stadsplein bewondert of de Praagse burcht ontdekt.
Typisch Tsjechisch eten ervaren? Neem dan plaats aan één van de houten tafels bij U Cerného vola en laat je verrassen door de kaart met lokale gerechten. Een ideale afsluiting na een mooie stadswandeling door de prachtige stad Praag is gebak bij Café Mozart - of ga langs bij slagerij Naše maso, waar je de lekkerste broodjes eet én zelf je wodka tapt.

Kopenhagen - Denemarken
Daar waar je bij Spanje al gauw aan paella denkt en bij Italië aan pizza, zal Denemarken misschien niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch mag je Kopenhagen niet overslaan als foodie. Dit is namelijk the place to be als het aankomt op goed eten.
Zo werd restaurant NOMA al meermaals uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Ik had het grote geluk er aan te kunnen schuiven, wat was dat een onvergetelijke ervaring. Eerder nam restaurant Geranium het stokje over van NOMA. Je raadt het al, ook dit restaurant bevindt zich in Kopenhagen. Al beleef je bij Alchemist ook culinaire ervaring om nooit te vergeten...

Dit is waarom Kopenhagen dé stad van de Michelinsterren is
De beste taco's en burgers
Taqueria Hija de Sanchez wil je overigens ook niet missen, hier eet je Mexicaans zoals nergens anders. En dan heb ik nog niets gezegd over de geweldige kardemomcroissants, kaneelbroodjes, hotdogs én natuurlijk de fenomenale burgers van Gasoline Grill.
Kortom, Kopenhagen is absoluut één van onze favoriete culinaire steden in Europa, en daarnaast ook nog eens een mooie, sprookjesachtige stad om te bezoeken.

Napels - Italië
“Vedi Napoli e poi muori”, zei filosoof en schrijver Goethe ooit. Vrij vertaald betekent het dat je eerst Napels moet zien voor je kunt sterven. En daar heeft hij een zeker punt. Zo werd de regio Campania (waar Napels in ligt) onlangs nog uitgeroepen tot beste culinaire regio ter wereld.
Napels staat bekend om de échte Napolitaanse pizza’s, de lekkerste haal je wat mij betreft bij L’Antica Pizzeria Da Michele en Sorbillo.
Als je dan toch in deze Italiaanse havenstad bent wil je een pizza fritta (jawel, dat is gefrituurde pizza) niet overslaan, net als een sfogliatella. Dit gebakje van bladerdeeg, met een vulling van gezoete ricotta en gedroogde vruchten past prima bij een kopje koffie in de ochtend.

Cork - Ierland
Daar waar je vast de Ierse hoofdstad Dublin kent, is het wat kleinere Cork op culinair vlak veel interessanter. Naast restaurants en pubs vind je hier ook de English Market, een grote overdekte markt waar je als foodie niet uitgekeken raakt. Bij de Franciscan Well drink je overigens de beste Ierse bieren, er is namelijk veel meer te ontdekken dan het alom bekende Guinness.
Pro tip als je in Cork bent? Ga naar Miyazaki. Deze tip kreeg ik van Yvette van Boven en haar man Oof Verschuren toen ik met hun op pad ging om te wildplukken. Ze wonen een groot deel van het jaar net buiten Cork. Chef Takashi Miyazaki brengt Japans eten naar een hoger niveau, als ik er aan terugdenk loopt het water me al direct in de mond...

Lille (of Rijsel) - Frankrijk
De Franse stad Lille (of Rijsel in het Nederlands) ligt slechts op een paar uur rijden van Nederland. Met de trein ben je er vanaf Amsterdam Centraal zelfs al in minder dan drie uur. De sfeervolle oude stad zit vol met restaurants, op elke straathoek vind je wel iets om je maag mee te vullen.
De stad ligt dicht tegen België aan, en dat merk je aan gerechten als waterzooi en mosselen met friet die de menukaarten domineren. Overigens vind je hier ook fantastische bieren, zo mag je het cultcafé La Capsule niet overslaan. Ook restaurants zoals Bierbuik en Bloempot zijn meer dan de moeite waard, al moet je vaak ver van tevoren al reserveren.
Houd je van shoppen? Navigeer dan naar het enorme shoppingcenter Euralille, aan de rand van het centrum. Je loopt gegarandeerd met tassen vol naar buiten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants in Kopenhagen: de beste hotspots & tips

Dit zijn de 10 beste culinaire regio’s ter wereld

Restaurants in Düsseldorf: de beste hotspots & tips

Deze Tsjechische gerechten moet je proeven tijdens je citytrip in Praag

Restaurants in Valencia: dit zijn de beste hotspots & tips

Op zoek naar echte paella in Valencia

Restaurants in Lille: dit zijn de beste hotspots & tips

10x de goedkoopste landen in Europa om uit eten te gaan

Restaurants in Porto: de beste hotspots & tips

Blik naar beneden: wildplukken met Yvette van Boven
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.