Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Foodfestival Les Epicuriales Luik

Hét foodfestival van Luik dat je wilt bezoeken: Les Épicuriales

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Zin in een stedentrip en wil je in één weekend zoveel mogelijk proeven bij leuke restaurants, wijnbarretjes en lunchzaken? Op het jaarlijkse foodfestival Les Épicuriales in Luik kan het. Wij namen er een kijkje.

Lees verder na de advertentie

Foodfestival Les Épicuriales in Luik

Dit jaar vond tijdens het Pinksterweekend (van 5 tot en met 9 juni 2025) alweer voor de 18e keer foodfestival Les Épicuriales plaats, in het prachtige Parc de la Boverie middenin de Waalse stad Luik.

Tijdens dit enorme openluchtrestaurant hebben bijna twintig restaurants en bars hun eigen stand, waar je als bezoeker de lekkerste gerechten kunt proeven. Bovendien worden er elke dag diners georganiseerd waar je je voor kunt inschrijven én kun je deelnemen aan diverse workshops.

De toegang tot het festival is gratis en iedereen is welkom. Op het terrein koop je een bandje dat je kunt opwaarderen met een bedrag naar keuze, en waarmee je bij elke stand kunt betalen voor eten en drankjes. Harstikke handig dus!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

De stands op foodfestival Les Épicuriales

Het festivalterrein telde dit jaar negentien verschillende stands met restaurants uit de (omgeving van de) stad. Voor ieder wat wils: van een Franse bistro tot een Braziliaans restaurant, een ijssalon en een Italiaan. Bij de stand van Fika, een restaurant in Visé (een stadje dichtbij Luik), koos ik voor een heerlijke Italiaanse plank vol antipasti. Met onder andere romige aranchini met heel veel kaas en heerlijke tomatentapenade.

Ook aan de wijnliefhebber was gedacht. Namens Inter Rhône, een organisatie die wijnen uit de Vallée du Rhône op de kaart zet, was er een stand die proeverijen organiseerde met de lekkerste wijnen uit die Franse regio.

Nieuw dit jaar was het Épicuriales Plaza, een grote tent midden op het terrein. Hier bereidden negen gerenommeerde chefs - waarvan vele in de Gault&Millau 2025 gids zijn opgenomen - in één van de keukens op het foodcourt hun signature dish voor je neus, voor slechts 15 euro (!).

Hier ging ik voor het gerecht van Ô de Vie, een restaurant in het dorpje Juprelle, ten noordwesten van Luik. Deze chef maakte een heerlijk zacht stukje zalm klaar, met daarover een Thaise vinaigrette en crumble van nori. Super smaakvol en het zag er geweldig uit. Ook de kalfsêntrecôte met morilles en groene asperges smaakte top.

Dineren op Les Épicuriales

Naast dat je allerlei lekkers kon proeven bij de verschillende stands, stond er ook elke dag een lunch en diner van vier of vijf gangen op het menu. In de zogenaamde Tente des Chefs, tegenover het La Boverie museum middenin het park, maakten gerenommeerde chefs in duo's de meest fantastische gerechten klaar die vervolgens aan lange tafels werden geserveerd. Zeker een aanrader als je op het festival bent.

Lijkt het je leuk hier volgend jaar ook aan te schuiven? Zorg ervoor dat je van tevoren via de website een ticket reserveert om zeker te zijn van een plekje.

Kijken, proeven, koken

Heb je naast al dat kijken en proeven ook zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Goed nieuws! Op het festival worden verschillende workshops georganiseerd waar je gratis aan kunt deelnemen. Zo was er dit jaar een patissier die de lekkerste gebakjes had voorbereid. Samen met het publiek toverde ze de cakebodems en koekjes om tot prachtige kunstwerkjes.

Na wat uitleg kregen we zelf een spuitzak in de hand en vulden we taartbodems met ganache en frambozencrème. We versierden chocolate chip cookies met gezouten karamel en chocoladeganache en we maakten friandises met citroen en witte chocolade.

En nóg leuker: vervolgens mochten we alles zelf proeven. Je ziet wel, ik heb volop nieuwe inspiratie voor de volgende editie van Annes Toetjeshoek.

Praktische info over Les Épicuriales

Meer weten? Foodfestival Les Épicuriales vindt ieder jaar plaats in het eerste weekend van juni in Parc de la Boverie in Luik. De toegang is gratis en voor de gerechten en drankjes kun je betalen via een polsbandje, dat je met een zelfgekozen bedrag opwaardeert.

Het festival is op loopafstand van station Liège-Guillemins, een halfuurtje met de trein vanaf Maastricht. Met de auto kun je parkeren bij het Centre Commercial Médiacité, op een paar honderd meter lopen van het festival.

Ben je nieuwsgierig naar wat voor leuks je nog meer kunt doen in Luik en de rest van Wallonië? Ga naar Visit Wallonia voor meer info en inspiratie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.