Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
beste chef van Nederland 2025

Dit is de beste chef van 2025 volgens Gault&Millau

Profielfoto van BasBas Erkens

Op maandag 10 februari lanceerde Gault&Millau de nieuwe restaurantgids voor 2025. Naast de gids werden ook hun felbegeerde awards uitgereikt, waarmee de beste chefs van Nederland in het zonnetje worden gezet.

Lees verder na de advertentie

Gault&Millau: de beste chef van 2025

Jaarlijks organiseert Gault&Millau een evenement waarbij ze hun nieuwe gids lanceren. Daarnaast reiken ze diverse awards uit, waaronder de award voor de beste chef van 2025.

Dit jaar strijken ze alweer voor de derde keer neer in Tivoli Vredenburg, in samenwerking met Gemeente Utrecht. Godfried van der Lugt - directeur van Gault&Millau Nederland - maakte de winnaars één voor één bekend tijdens de feestelijke uitreiking.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Wat is het verschil tussen Michelin en Gault&Millau?

Je kent vast wel de beroemde sterren van Michelin voor restaurants. Deze organisatie brengt jaarlijks een gids uit met diverse restaurants die worden beoordeeld aan de hand van sterren.

Eén ster is een restaurant met niet zomaar een goede keuken, maar een die eruit springt in vergelijking met restaurants uit dezelfde categorie. Daarnaast staat één ster voor een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding.

Twee sterren krijgt een restaurant pas als deze een verfijnde keuken heeft die een omweg waard is. Vaak hebben ze er bijzondere specialiteiten en wijnen. De prijzen zijn vaak aan de maat, maar hiervoor mag je dan wel ongekende kwaliteit verwachten.

Drie sterren is het hoogst haalbare bij Michelin. Dit betekent dat het restaurant een uitzonderlijke keuken heeft die een reis waard is, buitengewoon en heerlijk eten in combinatie met beroemde wijnen, perfecte bediening én een stijlvol interieur. Kortom, alle elementen voor een culinaire beleving zijn aanwezig.

Gault&Millau lanceert ook jaarlijks een gids met de beste restaurants. Ze beoordelen iets anders dan Michelin. Zo krijgen restaurants bij Gault&Millau punten in plaats van sterren. Het maximaal aantal te behalen punten is 20. In hun gids staan alleen restaurants die meer dan 12 punten behaalden. Gault&Millau kijkt meer naar details zoals de garing van de gerechten, de ontvangst, de adviezen op het gebied van wijn en of de chef ook zelf aanwezig is.

beste chef van 2025 Gault&Millau

Lees verder na de advertentie

Awarduitreiking en gids

Tijdens de gidslancering van Gault&Millau vindt ook de uitreiking van de awards plaats. Hier wordt onder andere de beste chef van 2025 bekend gemaakt. Wil je altijd de laatste informatie bij de hand hebben? Je kunt gemakkelijk de app van Gault&Millau downloaden, zo ben je altijd als eerste op de hoogte.

logo gault millau

Lees verder na de advertentie

De beste chef van 2025

Op maandag 10 februari werden diverse awards uitgereikt, waaronder de award voor de beste chef van 2025. In 2020 won chef Soenil Bahadoer van Restaurant de Lindehof deze prestigieuze prijs, in 2021 was er geen uitreiking. Vervolgens won in 2022 chef Syrco Bakker van restaurant Pure C in Cadzand (helaas gesloten) de award.

In 2023 ontving chef Jan Sobecki van Tribeca in Heeze de prijs en afgelopen jaar won Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen de award.

De felbegeerde award voor de beste chef van 2025 werd uitgereikt aan chef-kok Joris Bijdendijk van RIJKS® en Wils Restaurant in Amsterdam.

Marco Helsloot ontving de award voor de beste jonge chef van 2025. Hij geeft leiding aan de keuken van Merlet in Schoorl, daarnaast is Demian Parasmo van Konijnenvoer in Arnhem dit jaar The New Chef on the Block.

Lees verder na de advertentie

Nog veel meer awards

Naast de award voor de beste chef van 2025 werden er nog veel meer awards uitgereikt. Amber Garden in Amstelveen won de prijs voor het beste Aziatische restaurant, en werd geprezen om de authentieke Chinese keuken. Zeker de pittige pekingeend is een aanrader...

Tessa van de Wouw van Inter Scaldes in Kruiningen werd uitgeroepen tot beste sommelier van 2025, ze werd vooral geroemd om het kiezen van prachtige wijnen bij complexe gerechten.

Daarnaast ontving Toscanini in Amsterdam de award voor het beste Mediterraan restaurant, een categorie die voor het eerst werd uitgereikt dit jaar. Tevens vieren ze dit jaar hun 40-jarig bestaan, sinds 1985 zijn ze al één van de beste Italiaanse restaurants in Nederland.

Lees verder na de advertentie

Beste groenterestaurant

Restaurant Vannu in Bavel ontving dit jaar de award voor het beste groenterestaurant. Ze serveren een plantaardig menu, dat voornamelijk bestaat uit lokale seizoensproducten. Chef-kok Gijs Kemmeren laat zien hoe ongelooflijk mooi je kunt koken met groenten in de hoofdrol.

Benieuwd naar alle awards en de hele gids - met maar liefst 868 restaurants die punten kregen? Kijk dan op de website van Gault&Millau voor het volledige overzicht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.