Je bent vast gewend aan je Hollandse broodje pindakaas, een bak yoghurt of een groene smoothie in de ochtend. Ontbijten is goed voor je, dat weet iedereen. Maar hoe zit dat in de rest van de wereld?
Wat gebeurt er wanneer je naar een plek reist waar broodjes kaas ongehoord zijn en ze geen halfvolle yoghurt kennen? Ook al hebben de meeste hotels in alle uithoeken van de wereld tegenwoordig toast, eieren, fruit, melk, koffie en sap op het ontbijtmenu, toch is het voor je ervaring bijzonder om eens mee te doen met de gebruiken van de locals. Iedere land heeft zijn eigen manier om slaperige ogen te bestrijden, sommige met munt thee, anderen met warme chocolademelk en daarnaast heb je de moedige zielen die het niet erg vinden om hun dag te beginnen met stinkende bonen of bloedpudding.
Foodies deelt vijf internationale ontbijtgewoontes.
Mexico
In Mexico draait alles om Huevos Motulenos, een robuust ontbijt dat oorspronkelijk uit de stad Motul komt. De waarschijnlijkste versie die je aangeboden krijgt is een stapel gebakken eieren, zwarte bonen en erwten bovenop een bed van een tostada frisse maïs tortilla, geserveerd met geroosterde tomatensaus en gegarneerd met queso fresco (kaas) en in blokjes gesneden gerookte ham. De tomatensaus wordt ook wel Yucatan salsa genoemd en is vaak gemaakt van vurige habanero pepers. Een pittig en stevig ontbijt voor de liefhebbers.Japan
Japan heeft een keuken en cultuur die opvallend verschillend is vergeleken met de rest van de wereld. Ontbijt in 'het land van de rijzende zon' bestaat vaak uit een compleet 7-gangen diner waar kleine hapjes worden geserveerd op stenen platen. De keuken van Japan staat niet voor niets bekend als 'designer cuisine'. Bij een traditioneel Japans ontbijt krijg je een kom met gestoomde witte rijst, miso soep (meestal gemaakt met tofu, zeewier en verschillende groenten), gegrilde vis, nori, natto (gefermenteerde sojabonen), zure pruimen en tamagoyaki, een warme omelet. Alles wordt geserveerd met sojasaus en groene thee. Soms krijg je een rauw ei. Ga niet op zoek naar een koekenpan maar breek het ei in je rijst of soep. Alles kan in Japan. Smakelijk!Marokko
Als een schakel tussen Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika is Marokko een allegaartje van invloeden uit de keukens vanuit deze verschillende culturen. Niet weg te denken uit Marokko, en daarbij ook niet tijdens het ontbijt, is groene thee met verse munt. Het traditionele ontbijt in Marokko is baghrir, geserveerd met amlou. Baghrir is een soort pannekoek die enkel aan één kant wordt gebakken, waardoor de bovenkant zacht en sponzig blijft. Amlou wordt gemaakt van geroosterde amandelen, pure honing en arganolie. Een paar lepels van deze smakelijke substantie op je baghrir, een slok groene thee en je dag is goed begonnen. Klinkt best overheerlijk, toch?Spanje
Wie wil er nou niet wakker worden met een stomende mok vol donkere chocolade en spiraalsgewijs, krokant gebakken deeg? Maak kennis met de 'chocolade con churro's', zoals de Spanjaarden zeggen. Vergeet de gebakken eieren, wanneer je genoeg sangria en tapas hebt gehad de vorige avond is dit een ontbijt uit de hemel voor katers. De Churro's zijn gefrituurd in olijfolie en komen in verschillende maten. Haal een churro langs de straat, neem plaats op een bankje in de zon en dip 'm in je warme chocoladesaus. Happen maar. Hemels.India
Na bijna twee eeuwen van koloniale invloeden heeft India veel dingen van de Britten overgenomen, maar als het gaat om voedsel zijn ze trouw gebleven aan hun roots. Spek en eieren zijn beperkt tot de Westerse (toeristische) restaurants en de meeste locals genieten van een verscheidenheid aan Indiaas brood of pannenkoeken, geserveerd met groenten in (kerrie)saus. Hoog op de ontbijtlijst staat luchi (gefrituurde bal brood) en aloor dum (aardappelcurry). Daarnaast ontbijt je in India met in knoflook, koriander, kurkuma en komijn gebakken aardappelen met ui en gepureerde tomaten en drink je hete thee met melk en suiker. Do as the locals do!Advertentie
Onze tips
Sherry alleen voor oma? Zeker niet!
Michelinsterren van 2024: dit zijn de grote winnaars
Restaurants in Luxemburg: de beste hotspots en tips
Goed eten én slapen: nhow Amsterdam RAI hotel
Restaurants in Den Bosch: dit zijn de beste hotspots & tips
Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit
Bib Gourmand 2024: Michelin tipt deze 15 nieuwe restaurants
WIN: Culinaire reis naar Portugal t.w.v. € 2500,-
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
OPEN MOUTH Food Festival in Hamburg: dit wil je niet missen
Hotspots in Barcelona: de beste restaurants, barretjes & tips
Restaurants in Breda: dit zijn de beste hotspots & tips
Dit zijn de beste restaurants in de Achterhoek
9x oesters eten in Nederland
Restaurants op Bonaire: de beste hotspots, foodtrucks & tips
Restaurants in Hamburg: de beste hotspots & tips
Redactie