Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
De Buik van Den Haag

Op stap met De Buik van Den Haag: dit zijn dé tips van locals

Profielfoto van BasBas Erkens

Samen met Jelle van der Meulen – hoofdredacteur van De Buik van Den Haag – ging Bas op stap in de hofstad. Jelle tipte zijn favoriete plekjes in Den Haag, van de beste saté tot aan de lekkerste cocktails. Benieuwd welke plekken je niet mag missen? Lees snel verder!

Advertentie

De Buik van Den Haag

De Buik is ooit begonnen als restaurantgids van Rotterdam, maar ondertussen niet meer weg te denken uit andere steden zoals Utrecht en Amsterdam. Onlangs breidden ze uit naar een vierde stad: De Buik van Den Haag. Ze helpen je maar al te graag als je op zoek bent naar een restaurant of hotspot, ongeacht het gezelschap en ongeacht waar je trek in hebt.

Eerder deelden we al een lijstje met de leukste restaurants in Den Haag, tijd om met Jelle van der Meulen (hoofdredacteur De Buik van Den Haag) op pad te gaan langs zijn persoonlijke favorieten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Met de fiets door Den Haag

Jelle haalt me op bij Den Haag Centraal, we gaan met de fiets op pad door de hofstad. Na een warm welkom sta ik niet veel later aan de achterkant van het station, met een OV-fiets in mijn hand. Jelle gaat voorop, we fietsen vanaf het station door het centrum naar de Wagenstraat, waar de eerste stop zal zijn.

Onderweg vertelt Jelle enthousiast over De Buik van Den Haag: "We zijn nog maar net begonnen, afgelopen zomer gingen we live. Na het succes van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht kon Den Haag natuurlijk niet uitblijven. Er is hier zoveel verscheidenheid aan restaurants te vinden, ik schrijf er graag over."

Onderweg besef ik dat ik eigenlijk veel te weinig in Den Haag kom. In steden zoals Amsterdam, Arnhem of Nijmegen kan ik je precies vertellen waar je lekker kunt eten, van de beste hamburgers tot aan sterwaardige diners. In Den Haag ken ik erg weinig, afgezien van Foodhall Scheveningen waar ik onlangs een kijkje nam.

Istana in Den Haag

Na zo'n tien minuten fietsen en praten komen we aan in de Wagenstraat, we parkeren de fiets op een pleintje om de hoek van de Bierkade. "De eerste stop is Istana", vertelt Jelle enthousiast. "Hier haal je wat mij betreft de allerbeste saté kambing van de stad, die moet je geproefd hebben. Al heeft iedereen zijn eigen favoriete plekje natuurlijk. Ik kom maar al te graag bij dit Indonesische restaurant, al moet ik tegenwoordig vaak reserveren. Het is een populair plekje."

We lopen naar binnen en worden vriendelijke begroet bij de bar. Je waant je direct even in Indonesië, de drukte van het centrum van Den Haag verdwijnt zodra je hier binnenstapt. Het restaurant is sfeervol ingericht, we nemen plaats aan een kleine tafel. Op het menu vind je allerlei bekende Indonesische en Indische gerechten, van gado gado tot aan saté. Jelle vertelt: "Mijn favoriet is hier absoluut de saté, die móét je geproefd hebben."

Zonder enige twijfel bestellen we de saté ayam (kip) met pindasaus en saté kambing (geit) met zoute ketjap. Eerlijk is eerlijk, het is lang geleden dat ik zulke malse en sappige saté heb gegeten. Het smaakt naar meer, het liefst bestel ik nog een handvol gerechten van de menukaart van Istana. Toch houden Jelle en ik ons in, we hebben namelijk nog vier adressen te gaan vandaag.

Je vindt Istana aan de Wagenstraat 71-73 in Den Haag.

Pazze e Pizze

Vanaf Istana is het een klein stukje lopen naar de volgende favoriet van Jelle: Pazze e Pizze. Niet lang geleden heb ik al kennis gemaakt met dit concept bij hun locatie in Scheveningen, en dat beviel goed. In Den Haag vind je ze in het hart van Chinatown. Jelle vertelt: "Wat mij betreft de perfecte plek voor dit restaurant, gezien de Italiaanse en Chinese roots van chef-kok Chen Chung. Hij weet feilloos diverse smaken met elkaar te combineren op Romeinse pizza's. Je bestelt de pizza's in rechthoekige stukken, het deeg is ontzettend luchtig en heeft wat weg van focaccia."

Het restaurant is stijlvol en modern ingericht, het nodigt uit om direct plaats te nemen. We krijgen een heuse proeverij van verschillende pizza's. Ansjovis met burrata, doperwten met taleggio en aardappel met truffel, de pizza's smaken stuk voor stuk fantastisch. Dit is pas de tweede stop, dus een gedeelte van de pizza's gaat mee in een doggybag. Ze zijn namelijk té lekker om te laten liggen.

Na de proeverij zijn we er nog niet, er komt nog meer. "Los van de geweldige pizza's kom ik hier graag voor de supplì", legt Jelle uit. "Dit zijn gefrituurde Italiaanse hapjes, bestaande uit rijst of pasta met tomatensaus, typisch voor de Romeinse keuken." Het doet me denken aan arancini, de ideale snack als je een restje risotto hebt. We krijgen supplì met risotto en met lasagne als vulling. Het krokante balletje ziet er uit als een soort grote bitterbal, ik ga er bij voorbaat al vanuit dat ik bij de eerste hap mijn gehemelte verbrand. Wonderbaarlijk genoeg gebeurt dat niet. Wat er wel gebeurt is dat ik vanaf de eerste hap fan ben, wat een heerlijke smaak!

Je vindt Pazze e Pizze aan het Rabbijn Maarsenplein 7 in Den Haag.

Yuzu Dining in Den Haag

Na een korte pauze (om de pizza wat te laten zakken) lopen we naar de Bierkade, een gedeelte van de stad wat behoorlijk opgeknapt is. Langs de kade vind je diverse restaurants en cafés, waar je in de zomer tot in de late uurtjes aan de kade kunt genieten van het lekkerste eten en drinken. Dat deze zaken niet alleen bestaansrecht hebben door hun terras bewijst de volgende stop wel; Yuzu Dining.

Jelle vertelt: "Chef-kok Amir Omarzai kookt modern Japans, met kleine gerechten die vol zitten met prachtige smaken. Denk aan gyoza met kastanje, octopustempura met currymayonaise en de beroemde knapperige rijstfrietjes met gerookte misoboter. Daarnaast serveren ze goede cocktails, die zeker het proberen waard zijn." We lopen het restaurant binnen, ondanks dat het donker is ingericht pronken en kleurrijke schilderijen op de muur en hangt er een warme sfeer.

Amir verwelkomt ons in zijn keuken en belooft iets lekkers te maken. We nemen plaats aan de bar, waar we al snel keuzestress krijgen door het cocktailmenu. Ik kies een Yuzu Fizz, gemaakt met Japanse gin, shiso, yuzu en vanille. We proosten, vervolgens komen de eerste bordjes al op tafel. Als eerste verschijnt de charred bimi, gevolgd door de misoyaki lamb, hamachi toro en sui gyoza.

De Buik van Den Haag: Yuzu

Over deze gerechten kan ik een los artikel schrijven, wat een prachtige smaken, elke hap zorgt voor een smaakexplosie in mijn mond. Chef-kok Amir weet ons te verrassen met kakelverse tonijn, met heerlijke ponzu en wasabi. Het malse lamsvlees smelt weg op je tong en de gyoza droom ik nu nog van.

Je vindt Yuzu aan de Bierkade 6 in Den Haag.

Day Dream Deli

"Wat ik graag wil laten zien is hoe divers Den Haag eigenlijk is", vertelt Jelle als we bij Yuzu naar buiten lopen. "Yuzu is verfijnd en creatief. Heb je juist zin in vet fastfood, dan ga je naar Day Dream Deli. Hier maken ze de lekkerste én dikste broodjes van Den Haag." Na een stukje fietsen door het centrum komen we aan op Molenstraat, vlakbij Paleis Noordeinde.

Day Dream Deli is een kleine zaak met maar een paar zitplekjes. Boven het raam naast de ingang staat met neonletters The Haagse Cheese Steak, die wil ik uiteraard proberen. "Naast dit iconische broodje is de Pastrami Cheese Burger ook echt een aanrader", vertelt Jelle enthousiast. "Zullen we ze allebei bestellen en dan delen?" Dat klinkt goed, al moet ik wat ruimte maken na de vorige drie hotspots. Gelukkig duurt het even voor de bestelling gereed is, alles wordt vers bereid.

Als onze bestelling voor onze neus verschijnt krijg ik spontaan weer trek, wat zien de broodjes er fantastisch uit. Jelle heeft geen woord gelogen toen hij ze omschreef als de dikste broodjes van Den Haag. De Pastrami Cheese Burger ziet eruit als het broodje van mijn dromen, de pastrami is langzaam gegaard en gerookt (twaalf uur lang). Daaronder druipt de kaas over de hamburger heen, vergezeld door wat augurken en mosterd.

Day Dream Deli Den Haag

Het kost wat moeite om het broodje te verorberen, maar dat ligt vooral aan wat we eerder al hebben gegeten. Alles aan dit broodje klopt. De smaak is fantastisch, het vlees is perfect gegaard en de kaas maakt het helemaal af. De belangrijkste tip als je naar Day Dream Deli gaat? Kom met een lege maag. Los van dit broodje mag de The Haagse Cheese Steak er ook zeker zijn, wat is dit een feest.

Je vindt Day Dream Deli aan de Molenstraat 65A in Den Haag.

Mozza e Mezze

Na deze broodjes zitten we vol, meer dan vol zelfs. Het duurt even voor we opstaan bij Day Dream Deli en de weg vervolgen naar de laatste stop. Gelukkig is het een stukje fietsen vanaf de Molenstraat naar het Prins Hendrikplein, waar Mozza e Mezze sinds kort zit. De laatste plek in het lijstje met favorieten van De Buik van Den Haag draait niet zozeer om de gerechten die ze er serveren, maar juist om de cocktails.

Jelle vertelt: "Het draait bij deze zaak om groenten, focaccia en vermouth. Met die laatste maken ze hier allerlei heerlijke cocktails." We stappen de zaak binnen, direct valt de grote vitrine op vol met lekkere hapjes. Ideaal voor een Italiaanse aperitivo. Ondanks dat het eten er heerlijk uitziet besluiten Jelle en ik dat we écht vol zitten. Daarnaast; we zijn er voor de cocktails. De menukaart staat vol met cocktails, haast allemaal gemaakt met vermouth.

Vermouth is een versterkte en gearomatiseerde wijn met een alcoholpercentage tussen de 14,5 en 21% alcohol. Het bekendste merk is Martini, maar die lijkt in de verste verte niet op de huisgemaakte varianten die je bijvoorbeeld veel in Spanje tegenkomt. Het drankje is verfrissend en smaakvol, vaak een beetje bitter (net zoals bij gin). We bestellen allebei een cocktail en proosten op de geslaagde dag. De cocktail is diep van smaak, om me heen zie ik iedereen genieten van cocktails, verse frisdranken en diverse hapjes. Alsof ik even in Italië ben, wat een heerlijke plek.

Advertentie

Advertentie

Vaker naar Den Haag

Het is Jelle gelukt om me te overtuigen, ik móét echt vaker naar Den Haag. Los van alle pracht en praal die de hofstad heeft te bieden is er ontzettend veel te vinden op culinair gebied. Van snelle hap tot aan uitgebreid dineren, voor elke foodie is er wel iets te vinden.

"Dit waren er pas vijf, maar ik heb nog veel meer favorieten", vertelt Jelle terwijl we de dag doornemen met een cocktail in onze hand. "Binnenkort nog maar een keer?" Daar hoef ik niet lang over na te denken. "Ja!", zeg ik enthousiast. Dat komt vast goed!

Advertentie

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.