Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Turkish Airlines (beeld: TA)

Turkish Airlines: luxe dineren op de grond én in de lucht

Profielfoto van BasBas Erkens

Turkish Airlines is de vliegtuigmaatschappij met de meeste bestemmingen wereldwijd, zo vliegen ze naar maar liefst 131 landen. Hiermee hebben ze zelfs het Guinness World Record gevestigd. Daarnaast zijn ze ook nog eens de beste Europese vliegtuigmaatschappij, en dat wilde ik weleens testen.

Lees verder na de advertentie

Turkish Airlines

De Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines bestaat al sinds 1933, en vliegt momenteel naar de meeste landen ter wereld - naar meer bestemmingen dan elke andere maatschappij. Met een simpele overstap in Istanbul kun je dus vanuit Amsterdam haast de hele wereld over.

Bijkomend voordeel? Als je overstap op Istanbul Airport lang genoeg is, kun je er meteen een dagje Istanbul van maken. Turkish Airlines biedt namelijk als extra service diverse tours door de stad aan, net als een overnachting als de overstap erg lang is. Kortom, des te meer reden om de wereld over te vliegen met Turkish Airlines, of niet?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Naar Istanbul met Turkish Airlines

Zelf had ik nog nooit met de beste vliegtuigmaatschappij van Europa gevlogen. Zeker het eten en drinken aan boord schijnt erg goed te zien, net als de service en gastvrijheid. Daarnaast schijnt de lounge van Turkish Airlines op Istanbul Airport een beleving te zijn, met onder andere het lekkerste eten.

Tijd voor een retourtje Amsterdam - Istanbul dus. Niet alleen om Turkish Airlines grondig te testen, ook om Istanbul natuurlijk te ontdekken, misschien wel dé culinaire stad voor foodies. Om de ervaring compleet te maken vlieg ik ook nog eens business class. Vol nieuwsgierigheid naar deze vliegtuigmaatschappij pakte ik mijn koffer in voor een paar dagen Istanbul.

Istanbul (beeld Unsplash)

Van Schiphol naar Istanbul

De vlucht van Schiphol naar Istanbul is relatief kort, je zit zo'n drie tot vier uur in het vliegtuig. Daar waar de meeste maatschappijen voor dit soort routes kleinere vliegtuigen gebruiken (zoals een Boeing 737 of een Airbus A320) zet Turkish Airlines zogenaamde widebody-toestellen in op de route naar Istanbul. Grotere vliegtuigen zoals een Boeing 787, een Airbus A330 of de nieuwere Airbus A350 vliegen meermaals per dag tussen Schiphol en Istanbul Airport.

Voor mijn vlucht staat een Airbus A330 op de planning, met een moderne business class aan boord. Eenmaal aangekomen op Schiphol ga ik als eerste naar de Aspire Lounge, nadat ik door de beveiliging en paspoortcontrole heen ben. Op het moment dat je business class vliegt mag je gratis gebruik maken van de lounges.

De lounge op Schiphol is niet erg groot, maar er is meer dan genoeg eten en drinken te vinden. Ook zijn er een aantal werkplekken en heb je uitzicht over het vliegveld. Lang heb ik niet om te ontspannen, de gate vanwaar het vliegtuig vertrekt is namelijk nog een stukje lopen.

Turkish Airlines A330 (beeld TA)

Als eerste aan boord

Eén van de voordelen van business class is dat je als eerste mag boarden. Dit scheelt niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je niet in lange rijen hoeft te staan. Voor ik het weet stap ik dan ook al het vliegtuig in, waarna ik plaatsneem op mijn ruime stoel aan het raam.

De business class-stoelen in de Airbus A330 staan per twee naast elkaar, waarbij het direct opvalt dat je ongelooflijk veel ruimte hebt. Niet alleen in de breedte, ook in de lengte. Zelfs als ik mijn benen helemaal strek kom ik nog niet in de buurt van de stoel voor mij.

Menukaart

Nog voor ik ben geïnstalleerd in mijn luxe stoel krijg ik al een eerste drankje aangeboden, een frisse citroenlimonade. De stoel zit heerlijk, en terwijl ik geniet van mijn drankje krijg ik de menukaart aangereikt van de stewardess.

Naast kip met geroosterde aubergine staan er ook gemarineerde artisjokken op het menu als voorgerechten, en kan ik kiezen uit stoofvlees, gegrilde zeebrasem of gevulde pasta met ricotta en asperges als hoofdgerecht. Het nagerecht bestaat niet alleen uit een cakerol met aardbei, maar ook uit een selectie van Turkse kazen.

Los van diverse frisdranken is er ook een uitgebreide drankenkaart, met verschillende wijnen en bubbels. Ook staan er een aantal cocktails en sterke dranken op de kaart, het voelt haast alsof ik in een restaurant zit.

Eén ding weet ik zeker, ik hoef niet meer te eten als ik aankom in Istanbul. Het menu is zeer uitgebreid en klinkt ontzettend lekker. Kleine sidenote, ik ben over het algemeen niet zo'n fan van het eten in vliegtuigen. Ik hoop dan ook dat Turkish Airlines mijn mening doet veranderen - ze wonnen meerdere prijzen, waaronder voor het eten in hun business class.

Uitgebreid gangenmenu

Nadat we zijn opgestegen duurt het niet lang voordat de eerste gerechten verschijnen. Ondertussen heb ik door het uitgebreide aanbod met entertainment gescrold, terwijl ik languit in mijn vliegtuigstoel lig. Ik klap mijn tafeltje uit, vervolgens dekt de stewardess deze behendig met een tafelkleedje. De kip met aubergine, de gemarineerde artisjokken en een warm broodje verschijnen op tafel, samen met een glas Turkse wijn.

Daar waar de meeste kip aan boord van vliegtuigen taai en droog smaakt, is deze kip mals en smaakvol. Zeker in combinatie met de geroosterde aubergine en Turkse yoghurt smaakt het voorgerecht erg goed. De gemarineerde artisjokken passen er goed bij, net als het warme en knapperige broodje. Nog een pluspunt, de wijn smaakt heerlijk.

Niet veel later verschijnt de gegrilde zeebrasem op mijn tafeltje, die net als de kip perfect gegaard is en lekker mals smaakt. Ook het dessert en de Turkse kazen eet ik met liefde op, het voelt net alsof ik uit eten ben.

Middagdutje

Na het uitgebreide menu zet ik een film op, al vallen mijn ogen al snel dicht. Het perfecte moment om de stoel te transformeren in een bed, deze kan namelijk volledig plat met een simpele druk op de knop. Voor ik het weet lig ik languit onder een warme deken, met wat muziek in mijn oren via het entertainmentsysteem. Het duurt dan ook niet lang voor ik in slaap val.

De vlucht van Schiphol naar Istanbul is maar zo'n drie uur, dus het duurt niet lang voor ik wakker word omdat de daling is ingezet. Ondanks dat ik ruim voor vertrek al aan boord ging, vliegt de tijd letterlijk en figuurlijk voorbij. Normaal heb ik het na twee uur vliegen wel gezien, maar deze vlucht mag wat mij betreft nog wel wat langer duren.

business class (beeld Turkish Airlines)

Lees verder na de advertentie

Citytrip Istanbul

Los van de geweldige ervaring aan boord bij Turkish Airlines, is Istanbul een stad om nooit te vergeten. Wist je dat het de grootste stad van Europa is? Er wonen ruim 16 miljoen mensen. Daarnaast ligt de stad zowel in Europa als in Azië, met de Bosporus - een zeestraat tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee - als scheidslijn.

Naast veel cultuur en musea zijn er ook heel veel goede restaurants te vinden in Istanbul, van het beste streetfood tot aan sterrenrestaurants op de mooiste locaties. En wat dacht je van échte Turkse koffie of verse baklava? Benieuwd naar mijn favorieten? Lees snel onderstaand artikel:

Lees verder na de advertentie

Istanbul Airport

Nadat ik een paar dagen Istanbul heb verkend is het tijd om weer terug te vliegen naar Nederland, wederom business class met Turkish Airlines. Nu is de terugvlucht vrijwel identiek aan de heenvlucht, inclusief gastvrijheid, luxe en goed eten. Toch is er één groot verschil, en dat zit voornamelijk in de lounge.

Istanbul Airport is namelijk relatief nieuw en opende haar deuren in 2018. Het vliegveld is ontzettend groot en toch overzichtelijk. Turkish Airlines heeft een grote lounge op het vliegveld, waar je als passagier van hun business class automatisch toegang tot hebt.

Vlot naar de terminal

Voordat ik bij de lounge aankom check ik gemakkelijk mijn bagage in op het vliegveld, er is namelijk een aparte balie voor business class. Dit scheelt niet alleen een lange rij bij het inchecken, ook bij de beveiliging en douane is er een apart gedeelte voor business class. Binnen een kwartier sta ik al in de terminal van het vliegveld, zonder wachtrijen of frustraties.

Voor de lounge van Turkish Airlines volg ik de bordjes, tot ik bij een grote roltrap aankom. Mijn ticket wordt gecontroleerd, vervolgens mag ik naar boven. Zodra ik de roltrap afstap zie ik een grote piano, in het midden van een soort plein. Dit is de entree van de lounge, al lijkt het eerder een groot, luxe restaurant.

Als ik linksaf sla kom ik terecht in een ruimte met grote relaxte stoelen en verschillende werkplekken, inclusief beeldschermen en toetsenborden om je laptop op aan te sluiten. Hier zijn ook ruimtes om je even op te frissen, of zelfs om te douchen. Ondanks dat ik nog wat wil werken voor vertrek, sla ik rechtsaf, de geur van vers eten achterna.

Lees verder na de advertentie

Lounge Turkish Airlines

Zodra ik mijn neus achterna ben gelopen kijk ik mijn ogen uit. Ik tel vier verschillende open keukens, waar je verse gerechten kunt afhalen. Ook zie ik een groot theestation - ik weet geen andere benaming te bedenken - waar je diverse soorten Turkse thee kunt halen. Verderop is ook nog een buffet met vers fruit en salades én een grote toetjeshoek met onder andere verse baklava. Om het af te maken kun je ook nog je eigen ayran tappen, een koude drank op basis van yoghurt, zout en water.

Naast al het eten vind je ook nog een klein museum in de lounge, waar je alles leert over de geschiedenis van Turkish Airlines. Op verschillende plekken kun je plaatsnemen aan een tafel, of in gezellige hoekjes. Voor kinderen is er overigens ook genoeg te doen, achterin de lounge is een grote speelruimte.

De lekkerste manti

Nu houd ik erg van het Turkse gerecht manti. Dit zijn een soort dumplings met vlees, op smaak gebracht met pul biber, sumak en verse kruiden. Het wordt geserveerd met verschillende sauzen, waaronder tomatensaus en yoghurt met knoflook.

Je komt het gerecht in meerdere landen in het Midden-Oosten tegen. Nu vond ik al heerlijke manti in Istanbul, maar volgens Merve - zij leidde mij rond in de stad - eet je in de lounge van Turkish Airlines de allerlekkerste.

Terwijl ik alle open keukens, buffetten en hoekjes heb bekeken in de lounge, is het tijd om wat eten te bestellen. Ik weet wat er zo nog gaat komen in het vliegtuig, dus ik houd het bij een glas ayran, wat salade én de manti, vers klaargemaakt voor mijn neus. Vervolgens neem ik plaats aan een tafeltje in een rustig gedeelte om de manti te proeven.

Merve had gelijk, dit is inderdaad de lekkerste manti die ik in tijden heb gegeten. Needless to say, ik haal meteen nóg een portie. Als er iets duidelijk is geworden in de afgelopen dagen, dat is het wel dat je zowel in de lucht als in de lounge ontzettend goed kunt eten bij Turkish Airlines - veel beter dan ik ooit had verwacht.

Lees verder na de advertentie

Vliegen met Turkish Airlines

Ook vliegen met Turkish Airlines en dezelfde luxe ervaren? Bekijk snel het aanbod op hun website en ontdek alle bestemmingen wereldwijd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.