Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
beste kerststol van 2023

Getest: dit is de beste kerststol van 2023

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

De lekkerste en beste kerststol voor de feestdagen? Daar waren we als redactie nieuwsgierig naar. Kortom; tijd om het winkelmandje vol te gooien allemaal kerststollen en deze uitgebreid te testen. Benieuwd welke kerststol wij het lekkerst vonden? Lees snel verder!

De beste kerststol van 2023

Natuurlijk zijn we gek op kerststollen bij Foodies, deze test vonden we dan ook absoluut geen straf om uit te voeren. Want zeg nou eerlijk; wie wil er niet elf verschillende soorten stollen testen om te ontdekken welke de beste kerststol is?

Om de test zo eerlijk mogelijk te houden hebben we verschillende kerststollen getest, allemaal gevuld met spijs. Geen rare varianten, geen aparte smaken en geen stollen versierd met chocolade of andere toppings. We kochten elf verschillende soorten, zowel bij diverse supermarkten als bij andere winkels en bakkers.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De beste kerststol uit de supermarkt getest

Daar waar je de eerste pepernoten al in augustus tegenkomt, liggen de kerststollen vaak net iets later in de winkels. Toch vind je ze al vrij snel na de zomer, de winkels liggen er dan ook al weken vol mee.

Opvallend is dat sommige supermarkten verschillende soorten kerststol verkopen, zo vinden we bij Aldi maar liefst drie verschillende varianten. Bij Plus en Jumbo vinden we allebei twee verschillende kerststollen. Benieuwd welke je zo vlak voor kerst in huis moet halen? Daar helpen we je graag bij!

kerststol

11x kerststollen getest: veel verschil

Samen met een testpanel besluiten we maar liefst elf verschillende kerststollen te testen, een flinke opgave. De meeste komen uit de supermarkt (Jumbo, COOP Supermarkten, Plus, Albert Heijn, Lidl en Aldi), maar we haalden ze ook bij andere ketens (De Echte Bakker en La Place).

Er staan elf genummerde bordjes op tafel, elk gevuld met stukjes kerststol. Samen met het testpanel proeven we blind, zonder te weten waar de stollen vandaan komen. Direct valt op dat sommige stollen luxer ogen dan andere. De één heeft veel meer vulling dan de andere, sommige zijn ook nog gevuld met vruchten bijvoorbeeld.

Bij het proeven merken we ook verschil op, de één is zoeter dan de ander, daarnaast is de ene kerststol heerlijk luchtig en smeuïg, terwijl de ander gortdroog is. Een belangrijk punt van beoordelen is natuurlijk de spijs. Zit er voldoende spijs in de stol én smaakt deze naar behoeven? Termen als “klef en zoet”, “zandbakspijs” en “vlak van smaak” passeren de revue.

kerststollen proeven

De beste kerststol: amandelspijs of banketspijs?

Originele amandelspijs wordt gemaakt – de naam zegt het al – van amandelen, suiker, citroensap en eiwit. Omdat amandelen behoorlijk aan de prijs zijn vind je regelmatig banketspijs in producten zoals kerststollen of banketstaven.

Banketspijs wordt gemaakt van gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen. Door dit te mengen met citroensap, suiker, eieren en amandelextract, krijg je een spijs die lijkt op de traditionele variant, maar waar geen amandelen aan te pas zijn gekomen.

amandelspijs

De lekkerste kerststol

Nadat er zorgvuldig is getest en alle formulieren zijn ingevuld komt er een duidelijke winnaar uit de bus. De lekkerste kerststol is volgens het testpanel duidelijk die van Lidl met een 7,8 als eindcijfer. Overigens is deze stol gevuld met banketspijs, niet met amandelspijs.

De tweede plaats is voor de luxe feeststol van Coop, deze scoort een nette 7,4.

Op de derde plaats eindigt de Albert Heijn Excellent feeststol, deze kreeg een 6,9 van het testpanel.

De beste kerststol getest

Benieuwd hoe de verschillende kerststollen bij jou om de hoek scoren? Dit is het totaaloverzicht van de elf kerststollen die we hebben getest:

 1. Lidl deluxe vruchtenstol (€ 2,49 voor 750 g): 7,8
 2. Coop luxe feeststol (€ 3,99 voor 750 g): 7,4
 3. Albert Heijn Excellent feeststol (€ 3,99 voor 750 g): 6,9
 4. Gourmet luxe stol van Aldi (€ 2,49 voor 1000 g): 6,5
 5. La Place feeststol van Jumbo (€ 4,69 voor 400 g): 6,3
 6. Plus vruchtenstol (€ 2,19 voor 750 g): 6,0
 7. Jumbo luxe feeststol (€ 3,99 voor 750 g): 5,9
 8. De Echte Bakker kerststol (€ 8,45 voor 600 g): 5,8
 9. Boer& Bakkersgoud stol van Aldi (€ 3,99 voor 600 g): 5,7
 10. Plus feeststol (€ 3,69 voor 450 g): 5,6
 11. Gourmet vruchtenstol van Aldi (€ 2,49 voor 750 g): 5,3

Nummers 1, 6 en 11 zijn gemaakt met banketspijs, de overige kerststollen zijn gemaakt met amandelspijs. Dit lijkt het panel weinig uit te maken, gezien de totaalscores.

beste kerststol van 2023

Verschil tussen kerststol en paasstol

Misschien vind je kerststollen verdacht veel lijken op een paasstollen, maar is er wel degelijk verschil. Zo wordt een paasstol traditioneel gezien gemaakt na de vastenperiode van rooms-katholieken. Om deze periode af te sluiten is de paasstol extra feestelijk, en wordt deze met veel ingrediënten gebakken.

Een paasstol bestaat uit spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. Die laatste – de sinaasappelsnippers – zijn kenmerkend voor een paasstol en ontbreken in een kerststol. Daarnaast versieren bakkers de stol vaak met amandelschaafsel of andere noten, al zie je dat tegenwoordig ook vaak bij kerststollen.

kerststollen getest

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!