Lees verder onder de advertentie
Wat is seacuterie?
Lees verder onder de advertentie
Het is momenteel dé trend op het gebied van borrelplanken. De naam is afgeleid van charcuterie. Het vlees wordt vervangen door verse vis en zeevruchten. Heerlijk? Zeker weten! Om je vingers bij af te likken. We hebben het niet over zomaar een plakje zalm of tonijn op een toastje. Verse vis en zeevruchten krijgen verschillende bereidingen zoals vlees krijgt bij charcuterie. Denk bijvoorbeeld aan roken, pekelen, drogen en rijpen. Salami van octopus of ham van zwaardvis? Smullen maar!
Van Scandinavië…
Ben je weleens in Zweden, Noorwegen, Denemarken of Finland geweest? Grote kans dat je daar gravad lax hebt gegeten. Tegenwoordig komt dit gerecht ook veelvuldig in Nederland en andere delen van de wereld voor. Het gerecht bestaat uit gemarineerde rauwe zalm met een dressing van mosterd en dille, vervolgens geserveerd met zuurdesembrood. Door de jaren heen maakten verschillende chefs variaties op dit gerecht. Zo bedacht chef David Burke in New York bijvoorbeeld salmon pastrami. Dit was hét begin van seacuterie.
…tot aan Australië
Uiteindelijk zijn het de aussies die seacuterie daarna groot hebben gemaakt. De traditionele borrelplanken maakten steeds vaker plaats voor planken met vis en zeevruchten. In Australië serveren ze de plank graag met een drankje of een borrel. Denk je nu nog steeds aan toastjes met tonijnsalade? De Australiërs tilden de seacuterie naar een hoger niveau omdat ze de borrelplanken vulden met een mix van gepekelde, gefermenteerde en gerookte vis.
Bereiding van seacuterie
De prachtige en complexe smaken van seacuterie ontstaan door verschillende bereidingen. Technieken waar je behoorlijk wat kennis en vaardigheden voor nodig hebt. Daarom zie je deze culinaire borrelplanken dan ook steeds vaker op de kaart staan bij grote chefs. Wil je thuis zelf aan de slag? Breng eens een bezoekje aan de lokale visboer. Stel ook een eigen plank samen met verse vis, schaaldieren en zeevruchten. Oh, en vergeet daarna de borrel niet!
Meer weten over borrelplanken? Lees snel verder:
Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen
Lees nu ook:
Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen
Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Onze tips
Zelfgebakken brood binnen 10 minuten: redden wij dat?
Vers van de pers: McDonald’s brengt populaire burger terug
Haverrijst getest: hype of heerlijk?
Vers van de pers: vlees- en zuivelvervangers het gezondst in Nederland
Alles over maaltijdboxen: welk recept past bij jou?
GEWONNEN: diner voor twee in het restaurant van Jamie Oliver in Londen
Het Squid Game koekje: zo maak je ‘m zelf
Foodies Christmas Gifts: ben jij een van de gelukkige winnaars?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.
Lees verder onder de advertentie