Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
borrelplank seacuterie

Dé trend voor op de borrelplank: seacuterie

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bijna iedereen weet wat charcuterie is. Je denkt hierbij waarschijnlijk aan een goede borrelplank gevuld met verschillende soorten vlees. Dit jaar is er een nieuwe trend: seacuterie. De naam verklapt het al een beetje; verse vis op de borrelplank!

Wat is seacuterie?

Het is momenteel dé trend op het gebied van borrelplanken. De naam is afgeleid van charcuterie. Het vlees wordt vervangen door verse vis en zeevruchten. Heerlijk? Zeker weten! Om je vingers bij af te likken. We hebben het niet over zomaar een plakje zalm of tonijn op een toastje. Verse vis en zeevruchten krijgen verschillende bereidingen zoals vlees krijgt bij charcuterie. Denk bijvoorbeeld aan roken, pekelen, drogen en rijpen. Salami van octopus of ham van zwaardvis? Smullen maar!

Van Scandinavië…

Ben je weleens in Zweden, Noorwegen, Denemarken of Finland geweest? Grote kans dat je daar gravad lax hebt gegeten. Tegenwoordig komt dit gerecht ook veelvuldig in Nederland en andere delen van de wereld voor. Het gerecht bestaat uit gemarineerde rauwe zalm met een dressing van mosterd en dille, vervolgens geserveerd met zuurdesembrood. Door de jaren heen maakten verschillende chefs variaties op dit gerecht. Zo bedacht chef David Burke in New York bijvoorbeeld salmon pastrami. Dit was hét begin van seacuterie.

…tot aan Australië

Uiteindelijk zijn het de aussies die seacuterie daarna groot hebben gemaakt. De traditionele borrelplanken maakten steeds vaker plaats voor planken met vis en zeevruchten. In Australië serveren ze de plank graag met een drankje of een borrel. Denk je nu nog steeds aan toastjes met tonijnsalade? De Australiërs tilden de seacuterie naar een hoger niveau omdat ze de borrelplanken vulden met een mix van gepekelde, gefermenteerde en gerookte vis.

Bereiding van seacuterie

De prachtige en complexe smaken van seacuterie ontstaan door verschillende bereidingen. Technieken waar je behoorlijk wat kennis en vaardigheden voor nodig hebt. Daarom zie je deze culinaire borrelplanken dan ook steeds vaker op de kaart staan bij grote chefs. Wil je thuis zelf aan de slag? Breng eens een bezoekje aan de lokale visboer. Stel ook een eigen plank samen met verse vis, schaaldieren en zeevruchten. Oh, en vergeet daarna de borrel niet!

Meer weten over borrelplanken? Lees snel verder:

Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen

Borrelplank hapjes

 

Lees nu ook:

Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen

 

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

 

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!