Advertentie
Dutch Edamame
In vrijwel elke poké bowl kom je ze tegen, die felgroene sojaboontjes, oftewel edamame. Het van oorsprong Oost-Aziatische boontje, dat veelal in Azië en Zuid-Amerika wordt verbouwd, zie je in veel Oosterse gerechten terug. Ook de hele peul staat steeds vaker als gezouten snack op de borrelkaart. Jan Groen, oprichter van Green Organics – vernoemd naar zijn eigen achternaam – waagde in 2018 de sprong in het diepe door edamame in Nederland te verbouwen. Hij ging een samenwerking aan met zes Flevolandse telers, onder de naam Dutch Edamame. En met succes. Inmiddels zijn de boontjes in verschillende restaurants te proeven en zijn ze te vinden in het diepvriesvak van biologische winkels en speciaalzaken.
Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Foto: ©FotostudioWierd
Plantaardige eiwitten
Drie thema’s spelen volgens Jan momenteel een grote rol in de foodsector en dus ook binnen zijn bedrijf: biologisch, voedselverspilling tegengaan en de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Dit laatste punt staat landelijk steeds hoger op de agenda en ook lokaal wordt hierop ingespeeld. Zo werd in april 2018 in de provincie Flevoland het en ontwikkeling van plantaardige eiwitproducten te stimuleren. Daar sluit het verbouwen van soja als belangrijke eiwitbron naadloos bij aan. Zo werd Dutch Edamame geboren.
Bekende sojaproducten als sojamelk en tofu worden van droge, rijpe sojabonen gemaakt. “Ze groeien net als erwten in een peul en als je die vroeg oogst, is de soja nog frisgroen en knapperig”, legt Jan uit. Hij vervolgt zijn verhaal: “We kiezen er bewust voor om de boontjes op dát moment te oogsten en meteen de vriezer in te stoppen, zodat ze vers en lekker friszoet van smaak blijven. Niet alleen omdat vriesvers zorgt voor minder verspilling – dat is immers veel langer houdbaar – maar ook omdat de smaak en voedingswaarden beter behouden blijven. Daarnaast focussen we met Green Organics op verse soja (in plaats van droge), omdat dit qua teelt en verwerkingsproces het meest lijkt op andere peulvruchten, waardoor het een relatief kleine stap was.”
Slim plantje
Het telen van edamame in Nederland is een duurzame stap, alleen al omdat de boontjes zo niet mijlenver getransporteerd hoeven te worden. Minder voedselkilometers en minder CO2-uitstoot dus. Daarnaast is het verbouwen van soja an sich goed voor de aarde. Een sojaplant is namelijk een ontzettend slim plantje: het haalt stikstof uit de lucht en gebruikt dat om zichzelf te voeden, waardoor je de grond niet hoeft te bemesten. Ook gaat de teelt van Dutch Edamame boontjes nooit ten koste van de natuur: er wordt altijd geteeld met aandacht voor biodiversiteit en de omgeving.
Van Azië naar de Flevolandse klei
“Nederland is van nature een handelsland”, aldus Jan “en men wil graag goedkoop.” Ook als het om soja gaat. Nederlandse grond is duur en er is relatief weinig kennis. Maar “veel voor weinig” past niet in de filosofie van zijn bedrijf. Hij streeft ernaar om de verbinding te zoeken tussen alle schakels in de keten, van zaadje tot op het bord. Met Dutch Edamame probeert hij dan ook te kijken naar een beter verdienmodel voor de boer, door ook het True Price systeem bij de consument te laten landen. Op die manier krijg je je als consument een beter beeld van wat de daadwerkelijke kostprijs is van dat boontje op je bord.
Sojabonen telen in Nederland gaat overigens niet zonder slag of stoot. De grote verschillen tussen het klimaat in Azië en Nederland maakten dat men op zoek moest naar het ultieme ras voor het Nederlandse zeeklimaat. En die zoektocht duurt nog steeds voort: met zijn bedrijf is Jan constant bezig met rasverbetering om zo de perfecte Nederlandse edamameboon te ontwikkelen. Een ander verschil is dat bijvoorbeeld in Japan de boontjes stuk voor stuk met de hand worden geplukt. In Nederland gebeurt dit machinaal, omdat het kostentechnisch niet haalbaar is om de bonen handmatig te plukken en te verwerken.
Koken met Edamame?
Op de vraag wat zijn favoriete recept met Dutch Edamame is, antwoordt Jan lachend: “Pfoe, dat heb ik niet zo 1,2,3 paraat!” Hij corrigeert zichzelf meteen. “Ik sta dan niet veel zelf in de keuken, maar ik ben wel een echte Bourgondiër. Ik geniet enorm van lekker eten en eet de boontjes zelf heel graag. Het lekkerst vind ik ze in een salade, ook omdat je ze dan nog als hele boon herkent. En dat geeft een gevoel van trots. Een sojaspread voor op een stokbroodje vind ik trouwens ook heel smakelijk!”.
Op dit moment is Jan bezig om een ambassadeursgilde te vormen van chefkoks die met de Nederlandse sojaboontjes werken. Zo kookte chef-kok Sharon de Miranda tijdens de Floriade allerlei gerechten met de Flevolandse verse soja en kun je de boontjes bij het restaurant van duurzaam congrescentrum Antropia in Driebergen proeven. Jan streeft ernaar een gilde te vormen van zo’n 12 chefs, één in elke regio, om de rest van Nederland te laten zien hoe je het prachtige groene boontje in een menu kunt verwerken en zo het verhaal verder te verspreiden.
Toekomstperspectief
Hoe de toekomst voor Dutch Edamame eruitziet? “Het project kreeg in principe twee jaar steun vanuit de overheid en andere instanties, maar vanwege de mislukte oogst in 2022 gaan we wat langer door. We hopen echter eind dit jaar op eigen benen te kunnen staan. Ook omdat het helemaa past binnen de nationale eiwitstrategie”, geeft Jan aan. Hij benadrukt in zijn verhaal dat voor een toekomst van Dutch Edamame echter wel partners nodig zijn: retailers die de boontjes willen verkopen, groothandels en chef-koks die ermee willen werken. Maar aan ambitie ontbreekt het hem niet. Met een schuin oog wordt ook gekeken naar het telen van droge soja. “Dat vergt weer heel andere productietechnieken en uitgebreid onderzoek naar geschikte rassen, maar de ambitie is er zeker”, eindigt Jan vastbesloten.
Zelf proeven?
Ben je benieuwd naar die Nederlandse edamame boontjes? De sojabonen liggen onder het Dutch Edamame merk in het diepvriesschap, maar grote kans dat wanneer jij een zak diepvriesboontjes bij een Odin, Ekoplaza of de biologische speciaalzaak treft, dat ze van Dutch Edamame zijn! Ga voor meer informatie naar dutchedamame.nl
Foto: ©FotostudioWierd
Lees ook: wat zijn edamame en wat kun je ermee?
Onze tips
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Getest: koffiemachine Rivelia van De’Longhi
Nieuw seizoen van Heel Holland Bakt 2024 gaat bijna van start!
Even voorstellen: dit is Foodies’ nieuwste redacteur!
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?