Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
veiling eerste vaatje haring

Veiling eerste vaatje haring levert € 81.000,- op voor de Hersenbank

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Het eerste vaatje haring – Hollandse Nieuwe – van 2024 is tijdens de officiële veiling voor € 81.000,- afgehamerd. De hoogste bieder heeft daarmee het felbegeerde tonnetje nieuwe haring bemachtigd. Dankzij de bijdragen van vele enthousiaste bieders is een prachtig bedrag bijeengebracht voor de Hersenbank van het Nederlands Herseninstituut.

Veiling eerste vaatje haring

De start van het haringseizoen wordt traditioneel ingeluid met de veiling van het eerste vaatje haring – Hollandse Nieuwe – georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Voorafgaand aan de veiling beoordeelde een deskundige jury de kwaliteit van de nieuwe haring.

Tijdens de veiling werd er fanatiek geboden om het eerste vaatje te bemachtigen. Uiteindelijk wist Goos Horeca, met het laatste bod voordat de veilingmeester afhamerde, het haringvaatje te veroveren voor maar liefst € 81.000,-.

Vanaf 19 juni 2024 is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor € 81.000,- ©Goffe Struiksma

Foto’s: © Goffe Struiksma

Hersenonderzoek

Hersenbank-directeur Inge Huitinga is verheugd met de opbrengst van het eerste vaatje: “Dit initiatief helpt ons enorm om de onderzoeken naar de veranderingen in de hersenen bij hersenziekten voort te zetten en zo de vier miljoen Nederlanders met een hersenaandoening of psychische klachten een normaal, waardevol dagelijks leven te gaan geven. Door de opbrengst te gebruiken voor onderzoek, kunnen we dieper kijken in het menselijke brein en bijvoorbeeld ontdekken waarom vrouwen twee keer zo vaak de ziekte van Alzheimer krijgen.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kwaliteit van de Hollandse Nieuwe

Voorafgaand aan de veiling werd de haring uiteraard beoordeeld door een panel van deskundigen. Haringexpert Peter Koelewijn en sterrenchef Wilco Berends van restaurant De Nederlanden keurden de eerste nieuwe haring. Het proefpanel was zeer positief over de kwaliteit.

Na afloop van de veiling kregen de bezoekers zelf de gelegenheid de eerste Hollandse Nieuwe van dit jaar te proeven. Naast het traditionele haring happen vanaf de staart, presenteerde sterrenchef Erik Tas samen met leerlingen van het ROC Mondriaan een aantal haringamuses.

Wat is Hollandse Nieuwe?

Er zit een belangrijk verschil tussen ‘gewone’ haring en een Hollandse Nieuwe. Dat heeft voornamelijk te maken met het vetpercentage en ook het moment waarop de vis gevangen wordt. Het hele jaar door wordt er gevist op haring.

Veel van de gevangen gewone haring verdwijnt in salades, wordt tot braadharing bereid of je ziet hem ‘achter het raampje’ van een potje rolmops. Pas met een minimaal vetpercentage van 16% – in de periode mei tot aan juli (dan hebben sommige zelfs wel 25% vet) – wordt deze verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Van deze hele voorraad kan men vervolgens de rest van het jaar genieten. Na september heet deze vis niet langer Hollandse Nieuwe, maar maatjesharing.

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!