
Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verbod op het gebruik van vertrouwde termen als vegetarische worst en vegaburger voor plantaardige alternatieven. Dat veroorzaakt verwarring en belemmert belangrijke keuzes. Maar gaat dit echt gebeuren?
Lees verder na de advertentie
De EU verbiedt termen als vegetarische worst en vegaburger. De Vegetarische Slager en Vivera, verenigd in The Vegetarian Butcher Collective, reageren verontwaardigd en noemen het besluit schadelijk voor consumenten, producenten én de eiwittransitie.“Deze wetgeving is een schoolvoorbeeld van symbolisch beleid: het lost niets op, maar veroorzaakt wel schade,” aldus Willem van Weede, CEO van The Vegetarian Butcher Collective. “Consumenten begrijpen deze namen al decennialang. Dit verbod creëert verwarring, belemmert duurzame keuzes en ondermijnt de positie van Europa als koploper in voedselinnovatie.” Er is geen bewijs dat consumenten misleid worden door termen als burger of worst op plantaardige producten.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste foodtrends?
Het wetgevingsproces is nog niet afgerond. The Vegetarian Butcher Collective roept de Europese Commissie op om het voorstel te heroverwegen in de komende triloogfase. Er is nog ruimte voor correctie – en die is dringend nodig. “We vragen Europese besluitvormers om te kiezen voor consumentenbelang, innovatie en duurzaamheid,” aldus Van Weede. “Behoud herkenbare namen, en geef ruimte aan de plantaardige sector om te groeien.”

Het laatste culi-nieuws van deze week:

Deze dag staat in het teken van Limburgse vlaai
Op zaterdag 25 oktober 2025 staat Limburg in het teken van de Dag van de Vlaai, een ode aan hét symbool van Limburgse gastvrijheid en traditie. Dit jaar ontwikkelde culinair auteur en kookboekenschrijfster Janneke Philippi een exclusief recept met lokale ingrediënten, waaronder appels uit de streek en amandel. De vlaai wordt op 25 oktober gebakken door Bakkerij Hermans en feestelijk gepresenteerd in het Dinghuis.

Deze limited-edition pizza is nu verkrijgbaar
Wat begon als een reeks mysterieuze graffiti-tags op New York Pizza filialen door heel Nederland, is nu een smaakvolle onthulling. Old Amsterdam en New York Pizza bundelen hun krachten voor een gedurfde samenwerking en introduceren een limited-edition pizza, rijkelijk belegd met de karaktervolle kaas van Old Amsterdam en een vleugje truffel. De iconische slogan van New York Pizza “It’s The Dough” werd op straat brutaal herschreven tot “It’s The Cheese”, en nu blijkt waarom. De pizza is verkrijgbaar t/m 18 januari 2026.

Dit nieuwe broodje is dé hype van Amsterdam
Amsterdam is weer een nieuwe samenwerking rijker: Bao-bun shop Larry’s heeft de handen ineen geslagen met Amsterdamse iconen Holtkamp en Kesbeke voor een oer-Hollands feestje in een broodje: De bao bun croquet. Een unieke combinatie van de bao bun van Larry’s, met een paddestoel truffel-croquet van Holtkamp, en piccalilly-mayo en dwarsligger van Kesbeke. Exclusief verkrijgbaar bij Larry’s op de Kinkerstraat. Op is op!

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Onze tips

Stovember is begonnen: zo win jij de populaire LOV-pan van Tefal

Landelijke ontbijtweek is gestart: deze recepten wil je meteen proberen

Deze bizarre smaken pepernoten gaan viraal, maar zijn ze ook lekker?

WIN: 3x ongefilterde olijfolie van Atrevido

Foodies kerstgelukjes: win deze december geweldige prijzen

XinZuo messen review: scherpe messen voor een scherpe prijs?

Wijnliefhebber? deze masterclass krijg je nu cadeau bij Bruna en ReadShop

Hij is er: dit kun je verwachten van het grote kerstnummer van Foodies

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



