Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Rudolph's Zomertour

Ga mee op foodtour met Rudolph van Veen

Advertentie

Rudolph van Veen keert elke werkdag terug op 24Kitchen. In zijn nieuwe programma 'Rudolph's Zomertour' neemt hij je mee op Europese patisserie-tour. Marieke sprak hem over de show, de blunders onderweg en zijn ervaringen.

In Rudolph’s Zomertour neemt Rudolph ons mee naar de culinaire keuken van Denemarken, Oostenrijk, Portugal en België. Hij duikt de culinaire diepte in van een aantal zoete én hartige klassiekers uit Europa. Van de wereldberoemde apfelstrudel uit Wenen tot de overheerlijke pasteis de nata uit Lissabon of van Deens smørrebrød tot de Antwerpse Handjes van onze zuiderburen.

Nooit meer dit soort culi-nieuwtjes missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Rudolph’s Zomertour

Per week richten de dagelijkse afleveringen zich op één land. Rudolph gaat niet alleen op zoek naar de geschiedenis van de culinaire specialiteiten maar ontdekt ook de nieuwe generatie chefs. Aan de hand van persoonlijke verhalen achterhaalt hij hoe de traditionele en eigentijdse gerechten van de stad zich aan elkaar verhouden. En natuurlijk bezoekt hij de beste locaties om de gerechten te proeven. Maar Rudolph zou geen Meester Patissier zijn als hij niet uiteindelijk zelf de keuken in zou duiken. Met een flinke dosis inspiratie keert hij aan het einde van de week uiteindelijk terug naar de Bakery en creëert hij een heerlijk nieuw recept waarin hij zijn ervaringen verwerkt.

Rudolph's Zomertour

In gesprek met Rudolph van Veen

Natuurlijk waren we ontzettend benieuwd. Niet alleen naar het programma, maar ook naar de reis, de blunders onderweg en Rudolph’s favorieten!

Heb je zelf de bestemmingen uitgekozen?

Rudolph: “Ja en nee. Het zijn allemaal steden die ik graag wou bezoeken maar uiteindelijk beslis je zoiets samen met het hele team. We hebben gekozen voor plekken met een rijk palet aan traditionele specialiteiten. Omdat we de kijkers willen inspireren om zelf op ontdekkingstocht de gaan, hebben we gekozen voor steden die niet te ver weg liggen en daardoor toegankelijk zijn. Zo zijn ze stuk voor stuk in een lang weekend te bezoeken.”

Welke stad was je favoriet?

Rudolph: “Weet je wat het is: juist die mix is zo bijzonder. Ik vind het zo ontzettend leuk dat elke stad zijn eigen iconische specialiteiten heeft en dat die onderling zo van elkaar verschillen. Juist die diversiteit maakt het programma heel rijk. Al moet ik toegeven dat ik het erg leuk vond om naar Lissabon en Kopenhagen te gaan. Daar was ik nog nooit geweest en die steden hebben mij echt verrast.”

Wat heeft je zo verrast?

Rudolph: “Ik vond het heel bijzonder dat wij op zo veel plekken mochten komen filmen. Zo was het echt te gek dat we welkom waren bij de beroemde bakkerij in Lissabon waar ze pasteis de nata maken. Er staat altijd een giga-rij voor de deur en ze hebben het ontzettend druk. Ze maken wel 20.000 gebakjes per dag, hoe indrukwekkend! Ik had het goed begrepen als ze geen tijd voor ons hadden gehad. Dat zij de tijd voor ons vrij wilden maken vond ik wel heel erg speciaal. We mochten zelfs meehelpen. Wat ik mooi vond om op te merken is dat de gebakjes nog warm zijn wanneer de klant ze krijgt. Zo vers zijn ze! Ze krijgen geen tijd om af te koelen want ze gaan zo vanuit de oven jouw hand in.”

Rudolph's Zomertour

Hoe heb je de gerechten gekozen die je in de Bakery maakt?

Rudolph: “Ik heb me steeds echt laten leiden door de reis. Ik was elke keer zo geïnspireerd dat ik de recepten al in het vliegtuig uitwerkte. De gerechten die ik in de Bakery maak zijn een twist op de traditionele specialiteiten van elke stad. Want inspireren is niet kopiëren. Je wilt natuurlijk niet precies hetzelfde maken als dat wat je al kent. Als we in een aflevering aan het begin van de week de klassieke sachertorte laten zien dan ga ik die niet aan het einde van de week 1-op-1 namaken. Ik zal je vertellen: vaak gaat dat niet eens. De traditionele varianten worden vaak me zo veel ambacht gemaakt. Daarom is het ook een stuk leuker om de klassieke gerechten een twist te geven waardoor ze ook wat eenvoudiger te maken zijn. Zo gebruik ik bijvoorbeeld net wat andere ingrediënten of technieken.”

Rudolph's Zomertour

Op vakantie gaat er eigenlijk altijd wel iets ‘mis’, ook bij jullie?

Rudolph: “Helaas wel ja. Toen we naar Kopenhagen gingen hadden we wel elf uur vertraging. Dat is natuurlijk niet echt iets wat ‘mis’ gaat want niemand kon hier iets aan doen. Toch was het wel knap onhandig. We hadden namelijk een boordevol programma en elf uur vertraging is ontzettend lang! We hebben dus flink zitten puzzelen en schuiven met afspraken. Het is me toen opgevallen hoe waanzinnig vriendelijk Denen zijn. Iedereen moet ook maar net een ander moment willen en kunnen en dat was echt geen enkel probleem. Alles kon en mocht. En dat is wel heel fijn. Je bent natuurlijk eerst even zuur dat je zo veel vertraging hebt en dat dingen mis gaan maar als je dan zo fijn en gastvrij wordt ontvangen dan is al snel alles weer goed.”

Rudolph vertelt verder: “Toch was het wel even improviseren. We hadden namelijk ook nog eens de pech dat onze bagage niet was aangekomen en we de hele week zonder zaten. In Kopenhagen waren ook nog eens alle winkels dicht i.v.m. Pinksteren. En dan niet zoals bij ons dat de supermarkt wat korter open is maar echt alles, maar dan ook alles, is gesloten. We konden dus niet eens schone kleren kopen. De oplettende kijker zal dus zien dat ik in elke aflevering hetzelfde draag. En we misten al onze apparatuur. Uiteindelijk hebben we dat nog kunnen huren en dat maakt mij toch ook wel weer heel erg trots. Dat hebben we toch maar mooi gedaan met ons team!”

Wat vond je het leukste aan deze ervaring?

Rudolph: “Dat je met een hele andere blik naar de verschillende steden gaat kijken. Ik ben al tal van keren in Antwerpen geweest maar ik beleef de stad nu echt op een andere manier. In een van de afleveringen doen we namelijk een stadstour waardoor ik met heel andere ogen naar de stad kijk. Dit neem ik de volgende keer zeker mee. Ik kijk gretiger om mij heen.”

Rudolph's Zomertour

Ben je benieuwd? ‘Rudolph’s Zomertour’ is sinds 1 augustus, elke werkdag om 18.00 uur te zien op 24Kitchen.

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!