Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Jamie Oliver 4 (c) Chris Terry

Foodstyling: het geheim van de borden van Jamie Oliver

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Ginny Rolfe, hoofd van de foodstylisten van Jamie Oliver, was essentieel om van 5 Ingrediënten Mediterraan iets prachtigs te maken. Ze vertelt je alles over de foodstyling en het geheim achter de borden van het boek...

Foodstyling met Jamie Oliver

Ginny Rolfe, hoofd van de foodstylisten van Jamie Oliver, weet als geen ander de geheimen van de foodstyling van de boeken van Jamie Oliver. Ze neemt je mee in het proces en vertelt: “Eerder gebruikten we vaak neutraal witte of gebroken witte borden, omdat die het eten het beste podium geven. Maar voor dit boek wilden we het karakter van elk land laten zien, dus borden met patronen waren hiervoor meer geschikt. Dat sloot precies aan bij wat we wilden.”

Wil je ook iedere week nog meer van Jamie Oliver ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

5 Ingrediënten Mediterraan foodstyling

Ginny Rolfe: “Voor 5 Ingrediënten Mediterraan kletste Jamie met het team en besloten we om de achtergronden simpel te houden, zodat we het Middellandse Zeegebied met verschillende bordstijlen konden laten zien. We hebben een heel eclectische collectie. Daarbij zijn wij gek op aardewerk, dus we wippen altijd even binnen bij antiekwinkels om mooie exemplaren te vinden! We vinden ze overal, van antiekhandelaren in eigen land en daarbuiten, tot winkels die we ontdekken als we in het buitenland zijn voor fotoshoots.”

Oude borden

Ginny Rolfe: “Een aantal van deze borden heb je wellicht al vaker gezien, omdat Jamie zijn favorieten graag steeds weer gebruikt – zoals die van de razendsnelle pasta met tonijn. Dat hebben we lang geleden in Italië gekocht – het bord is leuk omdat het een beetje gek is! Jamie vindt het ook niet erg om oude borden met een stukje eraf te gebruiken als hij ze er leuk uit vindt zien. Ze horen bij hem.”

foodstyling jamie oliver

Het coverbord

Ginny Rolfe: “Dit prachtige bord vond ik in een kleine galerij in Thessaloniki in Griekenland toen ik daar op vakantie was. Ik liet het aan Jamie zijn en hij vond het geweldig, dus hebben we het in het boek gebruikt. Het is zo’n mooi bord, zowel de textuur – heel organisch – als de kleur. We vonden dat de kleuren het Middellandse Zeegebied goed omvatten, met dat crème, blauw en paars.”

Jamie Oliver 5 ingrediënten Mediterraan

Eten tot leven brengen

“Deze Turks geïnspireerde pasta ziet er wellicht een beetje saai uit, maar hij is echt heerlijk. Hier brengt het groene bord het eten tot leven – het groene van de munt brengt het geheel bij elkaar.”

foodstyling jamie oliver

Ginny’s tips voor foodstyling

  • Grote schalen “Dit is de leukste manier om eten op te dienen: zet alles op tafel, zodat mensen zichzelf kunnen opscheppen. Leg het hoofdgerecht op een groot bord of schaal als pronkstuk, en dan kan iedereen kiezen wat hij wil, zodat er minder druk op jou ligt.”
  • Vertel het verhaal “Zorg ervoor dat je de ingrediënten die de smaken en het verhaal van het gerecht onthullen kunt zien. Dus als dat garnalen zijn, zorg er dan voor dat de sappigste garnalen bovenop liggen; als dat geroosterde tomaten zijn, laat die dan zien.”
  • Houd het schoon “Neem de tijd en moeite om de randjes van je servies schoon te vegen, zodat er geen vegen zichtbaar zijn – niemand eet graag van vies servies.”
  • Last minute “Het is altijd beter om het gerecht vlak voor het serveren af te maken, zoals die laatste olijfolie eroverheen sprenkelen, de salade husselen en de kruiden erover strooien. Je gerecht ziet er dan shiny, fris en vers uit; niets heeft dan kunnen verleppen.
  • Groen licht “Bewaar de beste kleine blaadjes van je verse kruiden voor het serveren – pluk ze en leg ze in ijswater tot je gaat serveren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi ze op het allerlaatste moment over het gerecht, zodat ze niet bruin worden door de hitte van het eten.
  • Dresseren “Maak de dressing in de slakom en leg de sla erbovenop, maar hussel de salade nog niet, zodat de salade niet verlept voor hij wordt geserveerd. De slablaadjes zien er dan fris en stevig uit.”

Jamie Oliver 4 (c) Chris Terry

Foto’s: David Loftus

Lees ook:

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!