Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
fugu eten

Durf jij hem te eten? Deze vis is giftig als je hem verkeerd fileert

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Russisch roulette, maar dan op culinair gebied. Het klinkt bizar, maar ieder jaar eet een handjevol mensen fugu als als laatste maaltijd. Benieuwd hoe het zit? Wij leggen het je uit!

Sashimi van zalm en maki’s met komkommer: we kunnen niet meer zonder deze Japanse gerechten. Maar er is ook een Japanse delicatesse waar wij ons op de redactie niet aan zouden wagen: fugu. Dit is sashimi van, jawel, de kogelvis. In onder andere de eierstokken en lever van het dier zit tetrodoxin, een soort gif. Als je bij het fileren van de vis met je mespunt de lever raakt, heef dat een fatale afloop. Slechts een druppeltje tetrodoxin is voldoende om iemand te laten stikken.

Je begrijpt: het fileren moet heel nauwkeurig gebeuren. Daarom moeten chefs zo’n vier tot zes jaar studeren voor ze zich er überhaupt aan mogen wagen. En dan nog geldt: eten op eigen risico…

kogelvis fugu

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!