Hartige havermoutpap
Eerlijk is eerlijk: wij waren óók een beetje sceptisch toen we voor het eerst over hartige havermoutpap lazen. Het voelde een beetje alsof je om 6.00 uur ’s ochtends een bordje risotto zat op te lepelen. Maar naarmate we beter werden in het vinden van de juiste combinaties van smaken en structuren, gingen we hartige havermoutpap steeds meer omarmen. Dus ben jij geen zoetekauw, maar geniet je wel graag van een warm bordje havermout in de ochtend? Probeer dan eens onze hartige havermoutpap-variaties voor een gezonde start van je dag.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Met lekker veel groente
De overgang van zoete havermout naar hartige havermout voelt misschien als een grote. Begin in dat geval klein. Meng eerst eens wat geraspte courgette of wortel door je havermoutpap heen. Vooral de smaak van courgette is zo zacht, dat je hem bijna niet proeft. Toch krijg je met deze toevoeging lekker wat groente binnen zo vroeg op de ochtend!
Wil je wat meer experimenteren met groenten? Ga dan eens aan de slag met zoete aardappel (neem 100 g zoete aardappel op 40 g havermout). Rode biet leent zich ook goed voor hartige havermoutpap (neem 1 rode biet op 50 g havermout). Voeg eventueel wat appel toe voor toch nog een vleugje zoet in je ontbijt. Beetje kaneel erover en klaar ben je.
In de stijl van je favoriete keuken
Op z’n Aziatisch
Breng 500 ml groentebouillon aan de kook en kook 1 handje paddenstoelen (in plakjes) ca. 3 minuten mee. Voeg 50 g havermout, 1 tl vijfkruidenpoeder, 1 tl sriracha en een handje taugé toe. Laat dit op laag vuur ca. 5 minuten pruttelen. Roer 1 handje verse spinazie door de pap. Garneer de pap met koriander en lente-ui. Ook lekker met een gebakken eitje erbovenop.
Lekker Italiaans
Breng 500 ml groentebouillon aan de kook en kook 1 handje prei (in dunne ringen) ca. 3 minuten mee. Meng een handje tomaatjes (gehalveerd), een handje courgette (in kleine blokjes) en 50 g havermout toe aan de bouillon. Laat op laag vuur ca. 5 minuten pruttelen. Roer wat rucola, pijnboompitjes en geraspte Parmezaanse kaas erdoorheen.
Hartige havermoutpap – de freestyle manier
Eigenlijk kan je het bij het samenstellen van je hartige havermoutpap niet fout doen. Ga voor de smaken die je kent en maak bekende smaakcombinaties. Begin klein met een paar ingrediënten en voeg pas toppings toe als je een goede basis te pakken hebt.
Ook kookkoning allertijden, Yotam Ottolenghi, houdt wel van een bakje hartige havermoutpap in de ochtend. Hij maakte er zijn eigen versie van met een halfzacht gekookt ei, soja-boter en lente-ui. Probeer zijn recept morgenvroeg eens uit!
Onze tips
Dumplings, curry’s en meer: maak het met de nieuwe Foodies!
Starbucks introduceert deze nieuwe smaak
Nét geopend: een nieuwe blikviswinkel in Nederland
Zelfgebakken brood binnen 10 minuten: redden wij dat?
Vers van de pers: McDonald’s brengt populaire burger terug
Haverrijst getest: hype of heerlijk?
Vers van de pers: vlees- en zuivelvervangers het gezondst in Nederland
Alles over maaltijdboxen: welk recept past bij jou?
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.