Advertentie
Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Marieke sprak met Ambre van de Berg van LALA Tequila.
Wie wel eens tequila heeft gedronken, deed dat hoogstwaarschijnlijk shottend aan de bar. Maar wist je dat de drank geschikter is om te sippen? De smaken komen het beste tot hun recht wanneer je er langzaam van nipt, zoals ze ook in Latijns-Amerika doen.
Met de missie om Nederlanders kennis te laten maken met de traditionele tequila en bijbehorende gebruiken, richtten Ambre van de Berg en Iris Sijlmans het eerste en enige vrouwelijke tequilamerk van Nederland op.
Ambre licht gepassioneerd toe: “Je kunt niet naar Mexico gaan zonder tequila te drinken. Dus toen ik daar een tijd veel voor werk was, kwam ik erachter hoe waanzinnig trots ze er zijn op hun lokale drank. Het viel mij op dat ze het op een hele andere manier drinken dan wij, zonder lik zout en citroen, en ze er echt de tijd voor nemen. Dat is niet zonder reden, want tequila wordt in Mexico ook wel de godendrank genoemd. De legende gaat dat de agaveplant, waar tequila van wordt gemaakt, ontstaan is uit de liefde van twee goden. Dit verhaal maakte zoveel indruk op mij dat ik gelijk wist dat ik deze legende thuis ook onder de aandacht moest brengen.”
Van het een kwam het ander en in 2020 begonnen de dames LALA Tequila, een Nederlands merk dat tequila produceert.
It’s a man’s world
Maar het blijkt niet zo makkelijk om als Nederlandse vrouwen traditionele tequila te verkopen. Ambre legt uit: “Niet alleen de drankwereld wordt wereldwijd door mannen gedomineerd, ook de Mexicaanse cultuur is meer op mannen dan vrouwen gericht. Toen Iris en ik voor het eerst samen onze lokale destilleerderij in Jalisco bezochten, vroegen ze ons waar de eigenaar was. Ze konden niet geloven dat wij dat waren! Nu kunnen we daar om lachen maar in het begin was het wel echt lastig om op een goede manier ons eigen pad te volgen in een andere cultuur. Want hoewel we de Mexicaanse tradities hoog in het vaandel hebben staan, zijn we toch de industrie aan het opschudden.”
Ze licht toe: “Het is ongebruikelijk dat we streven naar een volledig vrouwelijke productielijn. Het blijft een man’s world. Best gek eigenlijk, want tequila wordt opvallend genoeg al veelal door vrouwen gedistilleerd. Alleen de zwaardere taken, zoals het oogsten van de agave, worden nu nog door mannen uitgevoerd. Maar dat kunnen vrouwen toch net zo goed?” Daarbij zien de dames de meerwaarde van het investeren in vrouwen. Ambre legt uit: “We geloven dat het de beste manier is om te investeren in de lokale gemeenschap. Want alles dat een vrouw verdient, verdient zich terug doordat het grotendeels wordt uitgeven aan de educatie van hun kinderen en het huishouden.”
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Productieproces
Natuurlijk kunnen mannen en vrouwen dezelfde taken uitvoeren, maar wat moeten ze dan precies doen om de godendrank te maken? “Tequila maak je van de blauwe agave. Hoewel er in Mexico heel veel agavesoorten groeien, is dit de enige soort waarvan je traditionele tequila kunt maken. Deze blauwe agave vind je vooral in de provincie Jalisco, ook wel de tequilaregio genoemd. In het hart van deze provincie vind je onze distilleerderij waar de drank in kleine batches met de hand wordt gemaakt”, begint Ambre.
“Het proces gaat als volgt in zijn werk. Eerst moet de agave geoogst worden. Dit gebeurt zodra de plant zeven tot negen jaar oud is. Na de oogst wordt elke agave in stukken gesneden. Het hart, ook wel de piña genoemd, wordt daarna geruime tijd gekookt, totdat het zacht wordt en de natuurlijke suikers vrijkomen. De gekookte piña’s worden vervolgens geplet, waardoor er sap en pulp overblijft. Het sap is de basis van tequila en van de pulp maken we onze etiketten. Aan het agavesap wordt enkel nog wat gist toegevoegd, zodat de suikers veranderen in alcohol”, legt de oprichtster verder uit.
Traditionele tequila
Bij kwalitatief hoogwaardige tequila’s, zoals die van LALA Tequila, wordt er, naast gist, niks aan het sap toegevoegd daardoor de pure drank voor 100% uit agave bestaat. Wettelijk gezien is dit helaas niet verplicht en mag je de drank al tequila noemen wanneer het voor slechts 51% uit agave bestaat. Het komt daardoor vaak voor dat het wordt aangevuld met een destillaat van suikerriet, wat logischerwijs invloed heeft op de smaak en kwaliteit van het product.
Naast verschillende verhoudingen, wordt de drank gekenmerkt door verschillende soorten. Zo heb je tequila blanco, reposado en añejo. Ambre legt mij uit dat de tequila blanco het meest traditioneel is. Deze soort is helder van kleur en wordt na het fermentatieproces enkel nog gedestilleerd en gebotteld. De andere twee soorten kennen een rijpingsperiode waardoor ze een intensere smaak én kleur krijgen.
“De donkere tequila’s worden veel gebruikt in cocktails en zijn daardoor vooral in het westen populair. Sterker nog, deze soorten zijn speciaal voor de westerlingen gecreëerd. De destilleerderij vertelde ons dat de vraag naar donkere dranken, lijkend op rum en whisky, zo groot was dat de Mexicanen besloten om hun godendrank te laten rijpen, zodat het ook een kenmerkend kleurtje kreeg. Zelf nippen ze het nauwelijks, omdat het minder geschikt is om puur te drinken”, aldus Ambre.
Wil jij kennismaken met de traditionele tequila’s van de dames? LALA Tequila is wereldwijd verkrijgbaar bij diverse slijterijen en online rechtstreeks op lalatequila.com. Heb je een fles in handen? Vergeet dan vooral niet om de knappe verpakkingen eens goed te bekijken. Niet alleen omdat er veel aandacht aan het artwork is besteed, maar ook omdat de unieke etiketten zijn gemaakt van de overgebleven agavepulp.
Zin gekregen in een cocktail?
Onze tips
Foodies’ favorieten van september
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.