Advertentie
Cocktails met Victor van First Dates
Wil jij tijdens de feestdagen je gasten imponeren met zelfgemaakte cocktails? Dan hoef je heus niet veel in huis te halen. Volgens barman Victor Abeln is cocktails maken veel gemakkelijker dan de meeste mensen denken.
Victor legt uit: “Je hoeft echt niet tien flessen drank en alle tools in huis te halen om cocktails te kunnen maken. Zelf shaken is eigenlijk hartstikke makkelijk, als je maar weet hoe het moet. In mijn boek ‘Cocktails met Victor‘ probeer ik op een toegankelijke manier te laten zien hoe je thuis je eigen bar kan inrichten. Zo laat ik zien dat je met slechts een paar basisdranken heel wat verschillende cocktails kan maken en deel ik alternatieven voor veel gebruikte materialen als strainers en jiggers. Het meeste heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis!”
Feestelijke cocktails
Volgens de bekende barman is cocktails maken dus helemaal niet zo moeilijk. Maar waar moet je beginnen? Als we Victor op zijn helderblauwe ogen moet geloven dan zijn de onderstaande recepten dé perfecte cocktails voor de feestdagen!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Punch
Toen we Victor vroegen naar zijn favoriete kerstcocktail antwoorde hij resoluut: punch. Deze cocktail is namelijk perfect om te delen. Je kan eenvoudig in een keer een grote hoeveelheid maken en deze in een chique schaal serveren. Hij vertelt: “De punch is de oudste vorm van mixdrankjes.
De volgende verhoudingen zijn een goede leidraad: één deel zuur, twee delen zoet, drie delen drank, vier delen water en een toevoeging van specerijen zoals nootmuskaat en kaneel. Variatietip om de punch echt de jouwe te maken: wissel af met specerijen en theesoorten. Of gebruik een andere basisdrank zoals vodka (minder uitgesproken smaak) of gin (kruidig). En let op, een goede punch packs a punch!”
> naar het recept: punch
2. Sour cocktail
Wil je indruk maken op je gasten? Dan is een sour de cocktail die je wilt serveren. Victor vertelt: “De sour is een type mixdrank die al sinds midden 19de eeuw bestaat. Bij elke sour is de basis hetzelfde: 8 delen drank, 4 delen zuur, 2 delen zoet. Door deze verhouding komt de smaak van je drank sterk naar voren, wat elke sour weer een ander karakter geeft. Whiskey, gin, rum… met sours kan het allemaal! Bij tequila is het lekkerder om limoensap te gebruiken, bij rum kan zowel citroen als limoen. Dus leer je basisdranken goed kennen en ga aan de slag met de sour! De toevoeging van eiwit is optioneel, maar vind ik eigenlijk wel horen bij een goede sour. Het geeft een heerlijk zacht mondgevoel en met de mooie schuimlaag zal je zeker indruk maken op je gasten.”
> naar het recept: sour cocktail
3. Virgin passion mocktail
Victor vertelt: “Passievrucht is zo’n magisch ingrediënt. Bij de creatie van veel cocktails en mocktails ben je op zoek naar de perfecte balans tussen zoet en zuur en een rijpe passievrucht heeft deze balans van nature. Hij smaakt daarnaast tropisch en verrassend, een ware allemansvriend. Er zijn dan ook mixologists die vinden dat het een verboden ingrediënt zou moeten zijn bij cocktailwedstrijden. Want echt alles wordt lekkerder van deze vrucht. In 2018 vond de Deense Søren Bøgh Brier het maar zonde dat zijn zwangere vrouw geen cocktails kon drinken. Daarom bedacht hij deze overheerlijke zoetzure mocktail, waarmee ook gasten die geen alcohol willen een feestelijk drankje hebben.”
> naar het recept: virgin passion mocktail
4. Clover Club cocktail
Victor licht toe: “De Clover Club cocktail is nou een echte classic. Al aan het einde van de 19de eeuw werd deze cocktail gedronken in het Bellevue-Stratford hotel in Philadelphia, een high end cocktailbar voor de intellectuelen en magnaten van die tijd. Maar, zoals met meer klassiekers, is de Clover club ook weer een tijdje van de radar verdwenen. Pas tijdens de cocktail revival van begin deze eeuw krabbelde hij weer tevoorschijn, en is er zelfs een cocktailbar naar vernoemd. Begrijpelijk wel. Het oorspronkelijke recept is met frambozensiroop, die kan je makkelijk zelf maken. Maar met verse frambozen en suikersiroop wordt deze cocktail ook lekker.”
> naar het recept: clover club cocktail
5. Hot gin toddy
Wil je opwarmen na een winterwandeling op eerste kerstdag? Dan is dit het drankje voor jou! Victor vertelt: “De toddy vindt zijn oorsprong in India en is eigenlijk niets meer dan een drankje gemaakt van alcoholische drank met warm water, suiker en specerijen of kruiden. Gin is dan weer niet typisch Indiaas maar deed zijn intrede onder Britse heerschappij. Deze drank combineert wel perfect met de kruiden die we uit de Indiase keuken kennen. Een hot toddy is top als je verkouden bent, of als nachtmutsje op een druilerige dag.”
> naar het recept: hot gin toddy
Lees ook: Een kijkje in de keuken bij barman Victor van First Dates
Onze tips
De lekkerste Sinterklaas hapjes
Eten over na het gourmetten? Recepten met de restjes
11x de lekkerste Sinterklaas recepten voor pakjesavond
Worstenbroodjes maken: 5x lekkere recepten
De lekkerste wafels bakken: ontdek onze favoriete recepten
6x bakken met speculaaskruiden
Crumble: van appel tot rabarber – heerlijke recepten
Smaakvol stoven met Aneto
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.