Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
victor abeln

De favoriete feestelijke cocktails van barman Victor van First Dates

Advertentie

Wil je een keer met wat anders proosten dan champagne? Ga dan tijdens de feestdagen cocktails shaken! Ter inspiratie mogen wij de favoriete cocktailrecepten van de bekende barman Victor Abeln van First Dates met je delen.

Cocktails met Victor van First Dates

Wil jij tijdens de feestdagen je gasten imponeren met zelfgemaakte cocktails? Dan hoef je heus niet veel in huis te halen. Volgens barman Victor Abeln is cocktails maken veel gemakkelijker dan de meeste mensen denken.

Victor legt uit: “Je hoeft echt niet tien flessen drank en alle tools in huis te halen om cocktails te kunnen maken. Zelf shaken is eigenlijk hartstikke makkelijk, als je maar weet hoe het moet. In mijn boek ‘Cocktails met Victor‘ probeer ik op een toegankelijke manier te laten zien hoe je thuis je eigen bar kan inrichten. Zo laat ik zien dat je met slechts een paar basisdranken heel wat verschillende cocktails kan maken en deel ik alternatieven voor veel gebruikte materialen als strainers en jiggers. Het meeste heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis!”

Cocktails met Victor

€ 22,99
Cocktails met Victor

Feestelijke cocktails

Volgens de bekende barman is cocktails maken dus helemaal niet zo moeilijk. Maar waar moet je beginnen? Als we Victor op zijn helderblauwe ogen moet geloven dan zijn de onderstaande recepten dé perfecte cocktails voor de feestdagen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Punch

Toen we Victor vroegen naar zijn favoriete kerstcocktail antwoorde hij resoluut: punch. Deze cocktail is namelijk perfect om te delen. Je kan eenvoudig in een keer een grote hoeveelheid maken en deze in een chique schaal serveren. Hij vertelt: “De punch is de oudste vorm van mixdrankjes.

De volgende verhoudingen zijn een goede leidraad: één deel zuur, twee delen zoet, drie delen drank, vier delen water en een toevoeging van specerijen zoals nootmuskaat en kaneel. Variatietip om de punch echt de jouwe te maken: wissel af met specerijen en theesoorten. Of gebruik een andere basisdrank zoals vodka (minder uitgesproken smaak) of gin (kruidig). En let op, een goede punch packs a punch!”

> naar het recept: punch

Cocktails Met Victor Punch

2. Sour cocktail

Wil je indruk maken op je gasten? Dan is een sour de cocktail die je wilt serveren. Victor vertelt: “De sour is een type mixdrank die al sinds midden 19de eeuw bestaat. Bij elke sour is de basis hetzelfde: 8 delen drank, 4 delen zuur, 2 delen zoet. Door deze verhouding komt de smaak van je drank sterk naar voren, wat elke sour weer een ander karakter geeft. Whiskey, gin, rum… met sours kan het allemaal! Bij tequila is het lekkerder om limoensap te gebruiken, bij rum kan zowel citroen als limoen. Dus leer je basisdranken goed kennen en ga aan de slag met de sour! De toevoeging van eiwit is optioneel, maar vind ik eigenlijk wel horen bij een goede sour. Het geeft een heerlijk zacht mondgevoel en met de mooie schuimlaag zal je zeker indruk maken op je gasten.”

> naar het recept: sour cocktail

Cocktails Met Victor Sour

3. Virgin passion mocktail

Victor vertelt: “Passievrucht is zo’n magisch ingrediënt. Bij de creatie van veel cocktails en mocktails ben je op zoek naar de perfecte balans tussen zoet en zuur en een rijpe passievrucht heeft deze balans van nature. Hij smaakt daarnaast tropisch en verrassend, een ware allemansvriend. Er zijn dan ook mixologists die vinden dat het een verboden ingrediënt zou moeten zijn bij cocktailwedstrijden. Want echt alles wordt lekkerder van deze vrucht. In 2018 vond de Deense Søren Bøgh Brier het maar zonde dat zijn zwangere vrouw geen cocktails kon drinken. Daarom bedacht hij deze overheerlijke zoetzure mocktail, waarmee ook gasten die geen alcohol willen een feestelijk drankje hebben.”

> naar het recept: virgin passion mocktail

Mocktail Virgin Passion

4. Clover Club cocktail

Victor licht toe: “De Clover Club cocktail is nou een echte classic. Al aan het einde van de 19de eeuw werd deze cocktail gedronken in het Bellevue-Stratford hotel in Philadelphia, een high end cocktailbar voor de intellectuelen en magnaten van die tijd. Maar, zoals met meer klassiekers, is de Clover club ook weer een tijdje van de radar verdwenen. Pas tijdens de cocktail revival van begin deze eeuw krabbelde hij weer tevoorschijn, en is er zelfs een cocktailbar naar vernoemd. Begrijpelijk wel. Het oorspronkelijke recept is met frambozensiroop, die kan je makkelijk zelf maken. Maar met verse frambozen en suikersiroop wordt deze cocktail ook lekker.”

> naar het recept: clover club cocktail

Cocktails Met Victo CloverClub

5. Hot gin toddy

Wil je opwarmen na een winterwandeling op eerste kerstdag? Dan is dit het drankje voor jou! Victor vertelt: “De toddy vindt zijn oorsprong in India en is eigenlijk niets meer dan een drankje gemaakt van alcoholische drank met warm water, suiker en specerijen of kruiden. Gin is dan weer niet typisch Indiaas maar deed zijn intrede onder Britse heerschappij. Deze drank combineert wel perfect met de kruiden die we uit de Indiase keuken kennen. Een hot toddy is top als je verkouden bent, of als nachtmutsje op een druilerige dag.”

> naar het recept: hot gin toddy

Warm Hot Toddy

Lees ook: Een kijkje in de keuken bij barman Victor van First Dates

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!