Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Bijenbaas honing

Nationale zaaidag en honing van de Bijenbaas

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Vandaag is het Nationale Zaaidag, waarin iedere grondbezitter wordt opgeroepen om bloemstroken aan te leggen zodat bijen, vlinders en andere insecten genoeg voedsel kunnen vinden. En dat is belangrijk, want zonder bijen geen bloemen, geen planten, groente, fruit en ook geen honing!  

Nationale zaaidag

Vandaag, 22 april 2023, is het Nationale Zaaidag in Nederland. Op deze dag, georganiseerd door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden, worden voor de tiende keer particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters opgeroepen om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van een groot deel van de groenten en het fruit wat we eten en niet te vergeten: zonder bijen geen honing.

Wil je ook iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bijen tellen?

Door meer te weten te komen over bijen, hoeveel er zijn en waar ze voorkomen, kunnen we ze beter helpen én behouden. Vorige week startte de Nationale Bijentelling, waarbij iedereen mee kan doen om de 16 soorten bijen die in onze tuinen te vinden zijn te tellen. Vanwege het koude weer waren er nog maar weinig bijen te vinden en daarom is de Bijentelling verlengd t/m 23 april! Wil je meetellen? Dat kan! Hier vind je er meer informatie over.

Honing van de Bijenbaas

Die bijen willen we natuurlijk zo goed mogelijk beschermen, want zonder bijen geen honing. En wie is daar nu niet dol op? Een wel heel bijzonder potje honing is dat van Bijenbaas. Die naam is overigens ontstaan door de dochter van een van de oprichters, die zich zorgen maakte over het afnemende aantal bijen: “Wat gaan we hieraan doen Pap? Waarom gaan we niet zelf de bijen helpen? Dan ben je pas echt een baas!” De volgende dag al werd het plan Bijenbaas geboren. De oprichters zijn zelf bijen gaan houden en de natuur gaan beschermen.

Bijenbaas maakt honing uit de Nederlandse natuur, en die honing wordt verwerkt door mensen die er om goede redenen mee bezig willen zijn. Bijenbaas houdt bijen in de natuur, gebruikt geen schadelijke middelen en brengt de bijen niet naar fruittelers en andere kwekers die wel met chemische gewasbescherming werken. De bijenbazen reizen überhaupt niet met de bijenvolken. Vanuit de bijenraat gaat de honing direct het potje in. Op de deksel van iedere pot Bijenbaas honing staat een unieke Track and Trace code. Die code kun je invoeren op de Bijenbaas website, en daarmee is de herkomst van de honing te achterhalen. Hoe tof is dat?

Bijenbaas

Duurzaam potje honing

Zo’n potje Bijenbaas honing is niet alleen ontzettend lekker, maar ook doen ze er alles aan om duurzaam te produceren. Om de bijen voldoende ruimte en natuur te bieden, wordt per verkochte pot honing één vierkante meter natuur verworven. Daarnaast zijn de bijenstanden van Bijenbaas verdeeld over de provincies in het land, waardoor ze honing lokaal kunnen verkopen. Het liefst dus in de provincie waar de honing in het potje gaat. Duurzaam en verantwoord, zonder poespas. Lekker voor jou en goed voor de bijen! Ben je nieuwsgierig geworden? Bijenbaas honing is te koop via hun webshop en bij diverse natuurwinkels en conceptstores.

Lees ook: 7x bakken met honing

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!