Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
zelf oliebollen maken

7x oliebollen uit de supermarkt getest

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Natuurlijk, bij Foodies geloven we dat zelfgemaakt altijd het lekkerst is. Zo is het ook met oliebollen, al heeft niet iedereen tijd of zin om ze zelf te bakken dit jaar. Staat er geen oliebollenkraam om de hoek en heeft de bakker ze niet meer? Dan ben je aangewezen op de supermarkt. Om je te helpen testen we verschillende oliebollen uit de supermarkt, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Lees hier wat de beste oliebollen van 2023 zijn

Oliebollen uit de supermarkt getest

We hebben ons geconcentreerd op gevulde oliebollen met deze oliebollentest, met uitzondering van twee supermarkten (Jumbo en Aldi). Deze hadden helaas geen gevulde oliebollen op voorraad, alleen naturel. Daarnaast verkochten nog niet alle supermarkten oliebollen op de dag van de test (28 december 2022), daarom zijn niet alle supermarkten meegenomen.

De oliebollen zijn blind geproefd – direct na aankoop – door een panel van 30 personen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelfgebakken oliebollen het lekkerst

Natuurlijk vinden we oliebollen het lekkerst als ze zelfgebakken zijn. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om ze zelf te maken, in dit artikel leggen we je dan ook stap voor stap uit hoe je zelf lekkerste oliebollen en appelbeignets kan maken. Het grote nadeel aan zelf bakken is dat je er wat tijd voor uit moet trekken en dat de keuken nog een paar dagen naar oliebollen ruikt. We snappen het dan ook helemaal als je ze liever kant-en-klaar koopt.

De meeste bakkerijen verkopen ze volop op 30 en 31 december, daarnaast vind je overal in het land diverse oliebollenkramen. Marieke sprak onlangs al met Roy Schepers, de bakker die dit jaar de beste oliebollen van Nederland bakt. Zit er bij jou geen bakker om de hoek en staat er ook al geen oliebollenkraam? Dan ben je aangewezen op de supermarkt. Om je te helpen hebben we verschillende oliebollen uit de supermarkt getest, zo kan jij de beste keuze maken.

zakken met oliebollen uit de supermarkt

De beste oliebollen uit de supermarkt

Om het testpanel een gevarieerd aanbod te geven kochten we oliebollen van vijf verschillende supermarkten (Jumbo, COOP Supermarkten, Albert Heijn, Lidl en Aldi). Daarnaast voegden we ook oliebollen van Bakker Bart toe aan de test én oliebollen van de oliebollenkraam op de Grote Markt in Groningen.

Er staan zeven genummerde bakjes op tafel, elk gevuld met stukjes oliebol. Het testpanel proeft blind en weet niet waar de oliebollen vandaan komen. De oliebollen zijn in vieren gesneden zodat er genoeg geproefd kan worden. Direct valt op dat sommige gevulde oliebollen niet alleen krenten bevatten, maar ook stukjes appel. Qua consistentie valt het op dat de ene oliebol een stuk vetter is dan de ander. Qua vorm en grootte zijn ze allemaal redelijk vergelijkbaar, al zijn de oliebollen van de oliebollenkraam duidelijk het grootst.

De winnaar zal geen verrassing zijn, de oliebollen van de oliebollenkraam vallen veruit het beste in de smaak met een gemiddelde score van een 8,5. Zeker de moeite waard om in huis te halen voor oud en nieuw wat betreft het testpanel. Eén van de panelleden vertelt: “Deze oliebol is luchtig, goed van smaak, niet te vet en heeft een goede korst. Alleen mijn schoonmoeder bakt ze lekkerder.”

Nummer twee en drie zijn misschien verrassend; de tweede plek is voor de gevulde oliebollen van Lidl met een gemiddelde score van een 7,3. Op de derde plek volgen de oliebollen van Aldi met een 7,2.

Gevarieerd en kritisch panel

Het testpanel varieerde qua leeftijd van 12 tot 65 en proefde de oliebollen zowel warm als koud. Daar waar de verwachting was dat de oliebollen warm lekkerder zouden smaken bleek dit niet zo te zijn. Elke warme oliebol scoorde beduidend lager dan de koude variant. Blijkbaar zijn warme oliebollen alleen lekker als ze direct uit het vet komen, des te meer reden om ze thuis zelf te bakken dit jaar.

Dat het testpanel serieus aan de slag ging bleek wel uit het uitgebreide commentaar per oliebol. Termen als “ruikt naar kaas”, “smaakt naar karton”, “deeghomp” en “baksteen” kwamen voorbij in de kritieken. Daarentegen was het testpanel niet alleen negatief. De winnaars kregen commentaren zoals “luchtig en smaakvol”, “knapperig, smeuïg en zoet” en “goede structuur met een mooie smaak”. Het testpanel bleek unaniem over de vettigheid, alle oliebollen uit de supermarkt leken erg vettig, terwijl sommige toch ook erg droog waren bij het nemen van een hap.

Sommige oliebollen smaakten meer naar donuts of krentenbollen dan naar oliebollen, al leek dit niet per se iets negatiefs te zijn als we uitgaan van de cijfers die het testpanel aan deze oliebollen gaf.

oliebollen uit de supermarkt

Oliebollen uit de supermarkt

Benieuwd hoe de oliebollen uit de supermarkt bij jou om de hoek scoren? Dit is het totaaloverzicht van de zeven geteste oliebollen:

  1. Oliebollenkraam op de Grote Markt in Groningen (€ 1,10 per stuk): 8,5
  2. Ovenverse oliebollen van Lidl (€ 3,- per 10 stuks): 7,3
  3. Verse oliebollen van Aldi (€ 3,- per 10 stuks): 7,2
  4. Gevulde oliebollen van Coop Supermarkten (€ 2,99 per 10 stuks): 6,5
  5. Oliebollen (gevuld) van Bakker Bart (€ 1,25 per stuk): 6,0
  6. Verse oliebollen (naturel) van Jumbo (€ 6,90 per 10 stuks): 5,0
  7. Excellent gevulde oliebollen van Albert Heijn (€ 1,99 per 10 stuks): 4,2

Prijsverschil tussen oliebollen uit de supermarkt

Zoals je ziet in bovenstaand overzicht lopen de prijzen uiteen. Zo is een zak oliebollen bij Albert Heijn het goedkoopst, maar volgens ons testpanel zijn ze “droog en smaakloos” en kun je ze het beste links laten liggen. Net als de wat duurdere oliebollen van Jumbo overigens die volgens het panel “taai en te compact” zijn. Beide scoren dan ook een onvoldoende.

De oliebollen van Bakker Bart zijn veruit het duurste met een prijs van € 1,25 per stuk, al proeft het testpanel dit niet helemaal terug. Ze scoren een krappe voldoende en krijgen commentaar zoals “niet luchtig” en “net te droog”.

Opvallend is dat de goedkopere oliebollen van COOP Supermarkten, Aldi en Lidl het beste scoren, terwijl ze maar € 3,- per 10 stuks kosten. De oliebollen van COOP supermarkten hebben volgens het testpanel veel smaak, er lijkt kaneel in te zitten. Zowel de oliebollen van Aldi als van Lidl zijn volgens het panel goed van structuur en smaakvol.

De oliebollenkraam vraagt € 1,10 per gevulde oliebol, maar dit is het dan ook dubbel en dwars waard volgens het testpanel. Hier kunnen ze er met gemak nog wel een paar van op. Kortom; als het aan ons testpanel ligt bakken we de oliebollen dit jaar zelf. Wil je ze toch liever kant-en-klaar kopen? Ga dan langs de oliebollenkraam, de bakker of supermarkten zoals Lidl en Aldi.

oliebollen

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!