Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Pulled pork

Hoe gaar je pulled pork perfect op de Big Green Egg?

In samenwerking met Big Green Egg
Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Pulled pork is een echte BBQ-klassieker, overgewaaid uit Amerika, die tegenwoordig ook hier niet meer weg te denken is uit het BBQ-repetoire. Ook thuis kun je pulled pork heel goed bereiden, bijvoorbeeld op de Big Green Egg. Wij leggen je precies uit hoe je dit doet!  

Wat is pulled pork?

Pulled pork wordt gemaakt van varkensvlees, dat je langzaam en op lage temperatuur laat garen. Pulled pork op de Big Green Egg bereiden werkt heel goed. Hierdoor wordt het vlees namelijk erg mals, zodat je het makkelijk uit elkaar kunt trekken. Vaak wordt het vlees op een broodje of in een tortilla geserveerd.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pulled pork op de Big Green Egg

De Big Green Egg is dus heel geschikt voor het maken van de perfecte pulled pork. Hoe komt dat nu precies? In zo’n kamado BBQ kun je het vlees namelijk een lange tijd op een bepaalde temperatuur garen, net zo lang tot het helemaal zacht is. En dat is exact wat het vlees dat je voor pulled pork gebruikt nodig heeft.

Pulled pork

Welk vlees gebruik je voor pulled pork?

Voor pulled pork kun je verschillende soorten varkensvlees gebruiken, maar meestal wordt schouder of procureur gebruikt. Ga hiervoor naar de betere slager of groothandel. In Amerika gebruiken ze de zogenaamde Boston butt, een stuk van de varkensschouder, schouderblad en de nek. Deze soorten hebben een lange bereidingstijd nodig en zijn voor pulled pork juist zeer geschikt vanwege het vetgehalte en de structuur van het vlees. Door het langzaam te garen worden de spiervezels zo zacht, dat je ze goed uit elkaar kunt trekken.

Kerntemperatuur

Vaak merk je bij het bereiden dat de kerntemperatuur van het vlees rond de 70°C lang blijft hangen. Dat wordt ook wel de ‘zone’ genoemd, wat inhoudt dat de vetten in het vlees beginnen te smelten en door het vlees richting het oppervlak trekken. Hierdoor koelt de kern af. Je eerste reactie is misschien om de kamado op te stoken en die kerntemperatuur weer omhoog te krijgen. Laat je hierdoor echter niet afschrikken! Dit is normaal en de temperatuur zal na verloop van tijd langzaam verder stijgen.

Variëren in smaak

Er zijn verschillende smaakvariaties voor pulled pork mogelijk. Standaard heeft het vlees een kenmerkende rooksmaak, maar wanneer je daar niet van houdt kun je dit ook weglaten. Wil je heel sappig vlees? Leg het dan eerst 24 uur in pekelwater voor je het op de Big Green Egg gaart.

Pulled pork serveren

Traditioneel wordt pulled pork vaak geserveerd op een bun met coleslaw, maar je ziet het ook vaak op een tortilla, in een bapao broodje of gewoon zo, met friet en salade.

Recept voor pulled pork op de Big Green Egg

Ben je enthousiast geworden om zelf met de Big Green Egg aan de slag te gaan en pulled pork te bereiden? Hier vind je een lekker recept voor pulled pork met witte koolsalade waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je het maakt.

Naar het recept voor pulled pork

De lekkerste alternatieven voor pulled pork

Ben je geen fan van varkensvlees of eet je liever een alternatief? Geen probleem! Er zijn genoeg heerlijke alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van pulled chicken met gepofte aardappel? Of ga voor vis, zoals pulled salmon met zoetzure groente. Wel vlees maar liever geen varken? Dan is pulled beef met gestoofde uitjes misschien iets voor jou. En eet je graag vegetarisch? Ook daarvoor hebben we een prima alternatief: pulled jackfruit op een pitabroodje. Dat smaakt minstens net zo lekker!

Aan de slag met pulled pork, beef, chicken, salmon of jackfruit!

Lees ook: het BBQ-seizoen is begonnen, alle tips & tricks

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!