Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Soenil Bahadoer

Jurylid Soenil Bahadoer: “Dit seizoen van Celebrity MasterChef Nederland is heel verrassend”

Advertentie

Het nieuwe seizoen van Celebrity Masterchef is van start! In de Nederlandse Masterchef-keuken strijden tien BN'ers om de felbegeerde titel. Uiteindelijk is het aan de jury wie de beste is. Marieke sprak jurylid Soenil Bahadoer om erachter te komen waarom we dit seizoen echt niet mogen missen...  

Celebrity MasterChef Nederland

De Masterchef-keuken is over de hele wereld een magische plek waar de mooiste gerechten worden gemaakt. Dit seizoen stappen tien bekende Nederlanders uit hun comfortzone om zichzelf van een hele andere kant te laten zien.

De groep bestaat uit Celine Huijsmans, Freddy Tratlehner, Stijn Fransen, Howard Komproe, Jetske van den Elsen, Erik de Zwart, Amijé Roos van der Laan, Jeangu Macrooy, Louise Schiffmacher en  First Dates barman Victor. Dit seizoen moeten de kandidaten zich bewijzen aan sterrenchef Soenil Bahadoer, Meesterkok Angelique Schmeinck en culinair recensent Joël Broekaert.

In gesprek met Soenil Bahadoer over Celebrity MasterChef

Het maakt niet uit of je de bekendste barman van Nederland bent, acteert of zingt; in de Masterchef-keuken is iedereen gelijk. Uiteindelijk is het aan de jury wie de beste is. Hoog tijd om deze eens aan de tand te voelen! Marieke sprak jurylid en sterrenchef Soenil Bahadoer:

Hoe heb je het hele Masterchef-avontuur ervaren?

Soenil: “Het was echt ontzettend leuk. We maakten het programma met een tof team. De regie was leuk maar ook met de andere twee juryleden kon ik het heel goed vinden. Iedereen heeft lol gehad. En daar gaat het om: dat je iets goeds neerzet en ook nog eens plezier hebt. Voor mij heeft Masterchef alles: humor, passie, maar ook tranen. Alles zit erin. Want elke kandidaat heeft zijn eigen karakter en gaat op zijn eigen manier het avontuur aan. Je ziet de kandidaten echt elke week groeien. En dat is zo mooi.”

Celebrity masterchef

Wat heb jij van de kandidaten kunnen leren?

Soenil: “De rust bewaren. Want hoe goed je ook kunt koken, veel mensen raken in paniek als ze in een andere keuken staan. Dat zag ik bij de kandidaten, maar heb ik ook in mijn eigen keuken ervaren. Ik nodig wel eens een Meesterkok uit, maar die is in mijn keuken ook verdwaald. Het is gewoon lastig om in een andere keuken te koken met apparaten en keukengerei dat je niet kent. Daarbij krijg je de opdracht ook pas als je in de keuken bent. Dat is niet fake. Van tevoren weet je niets. Zoiets als een mysterybox is natuurlijk hartstikke leuk maar ga er zelf maar eens staan. Zo moest een kandidaat die vegetariër is opeens met levertjes en vis koken. Dat is lastig, maar ook leuk.

Wat ik ook heb geleerd is dat er heel veel emotie en verdriet bij komt kijken. Zo’n programma heeft onwijs veel impact op het dagelijks leven van de kandidaten. En dat heb je zelf niet altijd in de gaten maar dat is belangrijk om bij stil te staan. Want wanneer je van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds in de Masterchef-keuken staat, mis je toch veel van thuis. En dat is niet altijd even makkelijk.”

Je benijdt de kandidaten dus niet?

Soenil: “Nee, zeker niet! Aan het begin was ik ook wel wat te streng. Van tevoren dacht ik: ik ga daar heen en brand ze helemaal af. Maar dat was natuurlijk niet zo. Het moet leuk zijn en je moet plezier in de keuken hebben. Als sterrenchef ben ik een ander niveau gewend maar de kandidaten zijn natuurlijk gewoon thuiskoks. Je moet ze in hun waarde laten. Ze kunnen stuk voor stuk echt lekker koken en zijn onwijs gepassioneerd. Als je iemand in zijn of haar waarde laat, ontstaat er ruimte om te groeien. Ik heb mij daarom moeten herpakken na de eerste aflevering. Daarna hebben we alleen maar lol gehad samen. Ik heb veel van ze kunnen leren.”

Hadden jullie als juryleden veel meningsverschillen?

Soenil: “Nou we hadden soms wel onze meningsverschillen. Ik botste vooral met Joël omdat wij met een hele andere blik naar eten kijken. Hij als culinair recensent en ik als chef. Al had ik hem heel anders verwacht. Op papier is hij zo vlijmscherp, een Japans mes is er niets bij. Maar in het echt is het een hele aardige en zachte man. Soms haast te aardig vond ik. Ik was een stuk kritischer. Maar ja, ik was soms weer te kritisch. Het is een lastige balans. Angelique kijkt met dezelfde blik als dat ik doe, maar kan veel beter praten. Zij omschrijft gerechten zo mooi. Ik ben veel korter door de bocht. Soms werd ik door de regie ook wel eens teruggefloten. Omdat ik te bot was of de kandidaten juist teveel hielp. Zo probeerde ik in te grijpen als bijvoorbeeld iets stond aan te branden. Maar dat mag niet, de kandidaten moeten het natuurlijk zelf doen. Maar als vakman is het gewoon moeilijk om toe te kijken terwijl iemand aan het prutsen is. Dat maakt het programma wel weer erg leuk voor mensen uit de horeca. Niet alleen omdat het heel herkenbaar is maar ook omdat je nieuwe smaakcombinaties en technieken ontdekt.”

jury celebrity masterchef

Hoe kwamen jullie tot een besluit?

Soenil: “Wat de kandidaten niet wisten is dat wij alles wat ze op hun werkbank achterlieten konden proeven. Zodra de tijd over is, leveren de kandidaten hun borden in en verlaten ze de keuken. Vervolgens gingen wij als jury alle werkbanken langs. Dan proeven we alle losse componenten zoals sauzen en dressings. En dan kan je wel als vakman beoordelen of iets een goed gerecht is of niet. Daarbij kan je ook de werkwijze van de kandidaten beoordelen. Hoe ze hun werkbank achterlaten zegt namelijk veel. Want chaos op de bank is chaos in je hoofd. Smaak is natuurlijk het allerbelangrijkste maar dit soort zaken spelen stiekem in je achterhoofd wel een rol. Hygiëne in de keuken is ontzettend belangrijk. Toch hadden we bij het jureren soms twijfels. We konden dan als jury de beelden terugkijken, zo konden we ons oordeel beter onderbouwen. Als je iemand wegstuurt dan moet je dat kunnen verklaren: waarom doe je dat en hoe zit dat? Wij keken daarbij echt naar het totaalplaatje. Het is niet zo dat iemand eruit vloog bij een foutje of dat je gelijk wint wanneer je een dag scoort. Het is een samenvatting: hoe ben je gegroeid en wat voor doorzettingsvermogen heb je. Er moet een goede balans in zitten. Een paar afleveringen waren wel echt zwaar om te jureren hoor, want je raakt toch gehecht aan de kandidaten. En je probeert je emoties geen rol te laten spelen maar je krijgt toch een band. En dat is lastig wanneer je een keuze moet maken.”

Wat was voor jou de grote verrassing van het seizoen?

Soenil: “De kandidaten hebben mij echt verrast. Vanaf de eerste aflevering zie je wel echt dat bepaalde kandidaten begrijpen hoe het moet. Ze koken slim en snappen de balans van smaken. Al moet ik eerlijk zeggen dat de winnaar voor mij wel onverwacht was. Maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen. Ik mocht alles eten, maar ik mag niet alles zeggen…”

Zelf kijken: Celebrity MasterChef Nederland

Ben jij benieuwd naar de show? Het programma is elke woensdagavond om 20.30 uur op Net5 te zien. Terugkijken kan via de streamingsdienst Viaplay waar de serie eerder al te zien was.

Soenil Bahadoer

Foto’s: Tony Perez/SKIRR

Lees ook: Foodies boekenclub: “Streetfood” van Soenil Bahadoer

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!