Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
By Jermusch wint NK pannenkoek

Vers van de pers: de winnaar NK Lekkerste Pannenkoek, februari zonder supermarkt en meer!

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Het nieuws in culiland stopt nooit. Van nieuwe producten in de supermarkt tot culinaire hotspots. Elke week zetten wij alles wat hip, hot & happening is op een rijtje. Pak er lekker een kopje koffie of thee bij en laat ons je bijpraten.

Wie wint NK lekkerste pannenkoek?

Een stapel fluffy vanilla pancakes met zwarte bessen, wie wordt daar nou niet blij van? En wat als je daar whiskey glazed bacon, met lavendel geïnfuseerde maple syrup, nootachtige bruine boter en een vleugje citrus aan toevoegt? Precies, dan krijg je de lekkerste pannenkoek van Nederland. Hiermee won chef Rohini Atwaroe, van By Jarmusch onlangs het NK Lekkerste Pannenkoek dat ieder jaar wordt georganiseerd door het NK De Lekkerste. Sinds 2021 werkt Atwaroe bij By Jarmusch en “ze blijkt dus duidelijk de juiste chef op de juiste plek”, aldus eigenaar Ruben Venema. Wil je de pancakes zelf proeven? Dat kan! Sinds 23 januari staan ze op de kaart van By Jarmusch in Rotterdam. Ga er dus snel eens langs en bestel een flinke stapel!

By Jermusch wint NK pannenkoek

Weet jij wat je drinkt?

Wist je dat minder dan 2% van de frisdranken in de supermarkt alléén ingrediënten bevat die je herkent? Dat blijkt uit onderzoek van Soof Drinks, uitgevoerd in september 2022. Hoewel frisdrank in essentie niets anders is dan water met koolzuur en een smaakje, blijkt na bestuderen van de etiketten dat vele drankjes ook onherkenbare ingrediënten als acesulfaam-k, calciumchloride en zwaveldioxide bevatten. Ook blijkt er veel misleiding te zijn rondom suikers en calorieën. Waar een drankje dat 0% suiker of weinig calorieën bevat als gezond wordt bestempeld, zit het daadwerkelijk soms vol met (synthetische) zoetstoffen of aroma’s. Wil je op safe spelen? Ga dan voor kraanwater met een stukje fruit of verse kruiden. Of draai de verpakking van dat blikje frisdrank even om en check het etiket, voor je het in je winkelmandje legt.

Soof drinks

De maand februari zonder supermarkt

Kun jij een maand lang zonder supermarkt en je eten alléén bij lokale handelaars en producenten kopen? Netwerk Boeren & Buren daagt je uit met hun actie ‘Februari zonder supermarkt’. Een supermarkt is praktisch: alles wat je nodig hebt in één winkel. Echter is het gevolg van de supermarkt ook dat het moeilijker te achterhalen is waar je eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Door wat vaker van dichtbij te kopen, steun je de lokale ondernemer en eet je automatisch uit het seizoen. En er zijn meer lokale producenten dan je denkt! De campagne is hét moment om kennis te maken met de initiatieven die bij jou in de buurt spelen. Zo koop je lokaal en duurzaam, zorg je voor minder voedselverspilling, weet je zeker dat de lokale boer eerlijk betaald krijgt én leer je het verhaal achter de producten kennen! Leuke bijkomstigheid: als je in de maand februari drie bestellingen plaatst bij een van de Nederlandse ophaalpunten van Boeren en Buren, maak je ook nog eens kans op één van de drie waardebonnen t.w.v. 50 euro!

Buurderij

Gezonde schoollunch

Nog een onderzoek naar Nederlandse eetcultuur: bijna de helft van de ouders wil graag een gezonde schoollunch. Zo blijkt uit een peiling van onderzoeksplatform Pointer van (KRO-NCRV). Sinds 2006 krijgen scholen meer vrijheid over hoe ze hun schooltijden indelen. Vaak gaat dit ten koste van de lunchpauze (die soms maar een kwartiertje duurt) en steeds meer kinderen lunchen op school. Een gezonde lunch op school, zoals in landen als Finland, Zweden en Frankrijk de normaalste zaak van de wereld is, ziet ook een groot deel van de Nederlandse ouders wel zitten. Mede doordat zo ook kinderen uit armere gezinnen een gezonde maaltijd aangeboden krijgen. Ook wij vinden een voedzame, gezonde lunch een belangrijk moment van de dag. Doet de school van jouw kind nog niet aan schoollunch, maar wil je je kind wel iets anders dan een boterham met kaas meegeven? Kijk dan eens bij onze lunchgerechten, lees onze lunchtips of ga voor een voedzame lunch met avocado!

Schoollunch Pointer

Lees ook: tips voor de perfecte tosti!

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!