Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
THT en TGT datum

Dit is het verschil tussen de THT en TGT datum op het etiket

Advertentie

Je hebt er vast van gehoord: THT en TGT datum op het etiket. Beide geven de houdbaarheid van het product aan, maar wat is precies het verschil tussen die twee en wanneer kun je levensmiddelen nog veilig eten? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Houdbaarheidsdatum

Op ieder verpakt levensmiddel moet een houdbaarheidsdatum staan, dat is vastgelegd in de Europese Verordening 1169/2011. Dat betekent dat niet alleen Nederland, maar ook andere EU-landen zich hier aan moeten houden. Deze regel geldt niet voor onverpakte levensmiddelen (zoals verse broodjes) en verse, ongesneden groenten en fruit. Op de overige verpakkingen vind je altijd een datum die aangeeft hoelang het product goed blijft. Er zijn twee manieren om de houdbaarheidsdatum op levensmiddelen te vermelden: door middel van THT en TGT datum. Wat is het verschil tussen die twee? Dat leggen we je graag uit!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

THT en TGT datum

THT datum

THT staat voor ‘Ten minste houdbaar tot’ en deze datum wordt dan ook wel de datum van minimale houdbaarheid genoemd. De THT datum geeft aan tot wanneer het product minimaal houdbaar is. Na deze datum is het product vaak nog veilig te eten, maar in sommige gevallen veranderen de eigenschappen. Zo kunnen knapperige producten slap worden en zachte producten taai worden na deze datum. De THT-datum is eigenlijk een soort van garantie hoelang het product in ieder geval op z’n best blijft. Vaak staat er een exacte datum op de verpakking, maar bij lang houdbare producten zoals blikken staat er alleen de maand en het jaar vermeld.

Moet je producten na de THT datum weggooien?

Gooi een product na de THT-datum nooit zomaar weg, maar kijk, ruik en proef (in deze volgorde) eerst om te bepalen of het nog geschikt is voor consumptie. Zie je, ruik je en proef je niets geks? Dan is er niets aan de hand en kun je het product nog prima eten.

TGT datum

TGT datum wordt op levensmiddelen aangeduid met de woorden ‘Te gebruiken tot’, altijd gevolgd door een exacte datum. Deze datum wordt gehanteerd op levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt erg bederfelijk zijn en snel geconsumeerd moeten worden. Denk aan producten zoals verse vis of rauw vlees. Wanneer langer bewaard dan aangegeven, kunnen er gevaarlijke ziektekiemen ontstaan en kan de consumptie risico’s met zich meebrengen.

Zijn producten na de TGT datum nog veilig?

TGT datum wordt ook wel de uiterste consumptiedatum genoemd en houdt in dat je producten na deze datum niet meer mag eten, ook niet als je ze goed verhit hebt. Producten met een verlopen TGT datum mogen dan ook niet meer verkocht worden. Gooi de producten na deze datum altijd weg, anders kun je er flink ziek van worden. Houd je ook altijd aan de bewaarinstructies die je op de verpakking vindt. Vaak moet je producten met een TGT-datum onafgebroken bij max. 4°C bewaren. Bewaar je het product bij een hogere temperatuur of is het langer dan 1 uur buiten de koeling geweest? Dan is de TGT datum mogelijk niet meer van toepassing. Je kunt producten met een TGT datum invriezen en zo hun houdbaarheid verlengen, tenzij op de verpakking staat aangegeven dat het product niet geschikt is om in te vriezen.

Dit is het verschil tussen THT en TGT datum

Nog een keer op een rijtje, wat is nou het verschil tussen THT en TGT datum? Producten met een TGT datum zijn heel bederfelijk en hierdoor maar kort houdbaar. Houd je altijd aan de vermelde bewaarinstructies en gooi producten met een verlopen TGT datum altijd weg. Alle overige producten hebben een THT datum die aangeeft hoelang de producten in ieder geval nog goed zijn. Kijk, ruik en prof na deze datum om te bepalen of de producten nog geschikt zijn voor consumptie.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!