Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Keuringsdienst van Waarde vis

Huh, is er in de supermarkt geen verschil tussen verse vis en vis uit de vriezer?

Advertentie

Is het je wel eens opgevallen dat er op de bakjes verse vis in de supermarkt 'ontdooid' staat? Waarschijnlijk niet. Want verse vis is toch vers? En dus niet eerst ingevroren? Lees snel verder om erachter te komen hoe dat zit!

Vol verbazing keken wij onlangs naar het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV. De aflevering waarin zij het verschil tussen verse vis en vis uit de vriezer onderzochten, liet onze mond openvallen. Dat kan toch niet kloppen?!

Iedere week recepten & weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil verse vis en diepvriesvis

Wie vanavond vis op tafel wil zetten, gaat naar de visboer. Of haalt zijn vis bij de buurtsuper om de hoek. In de supermarkt heb je de keuze uit verse vis en diepvriesvis. Het liefst kies je voor de verse variant natuurlijk, want die is vers en dus lekkerder. Toch? Helaas gaat dit niet altijd op. Verse vis uit de supermarkt is niet altijd zo vers als wij denken. Want wanneer je het plastic bakje verse vis omdraait zal je al snel zien dat er op veel verpakking ‘ontdooid’ staat. Huh? Wat is dan het verschil met de vis die even verderop stukken goedkoper in de vriezer ligt?

Keuringsdienst van Waarde verse vis

Uit de vriezer

Wat blijkt? Verse vis mag verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest. De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder. Een slimme marketingtruc!

Prijsverschil

De Keuringsdienst van Waarde maakt een snelle rekensom en legt uit dat er bij de meest gegeten vissoorten een groot prijsverschil zit tussen de verse en diepvriesvis. Zo kost een kilo verse kabeljauwfilet in de supermarkt 24,96 euro en een kilo diepvries kabeljauwfilet slechts 9,06 euro. Doe er je voordeel mee en tel uit je winst! Daarbij heeft vis uit de diepvries ook andere voordelen. Doordat het gelijk is ingevroren, behoudt de vis alle vitamines en de juiste structuur.

Wil je verse vis?

Verse vis? Breng dan toch liever een bezoekje aan de visboer. Dit is dé plek om dagverse vis te kopen. Zoals de naam al doet vermoeden verschilt dit van verse vis. Dagverse vis mag alleen de naam dagvers dragen als het niet is ingevroren. Wil je zeker zijn van je zaak? Neem dan zelf de vis eens goed onder de loep. Verse vis ruikt niet en voelt stevig en ietwat elastisch aan. De kiemen horen helder rood te zijn en niet slijmerig. Ten slotte kun je de ogen checken. Zijn deze glanzend en bol? Dan heb je een echt verse vis te pakken!

vis Keuringsdienst van Waarde

Foto’s: KRO-NCRV

Vis recepten

Heb je van dit heerlijke artikel trek gekregen en wil je vis gaan bereiden? Bekijk dan snel ons fijne lijstje met vijftien vis recepten ter inspiratie!

Lees ook: Visliefhebber? Dan mag je deze hotspot niet missen!

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!