Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Miljuschka Witzenhausen

Een kijkje in de keuken bij Miljuschka Witzenhausen

Advertentie

Marieke mocht - letterlijk - een kijkje in de keuken nemen bij Miljuschka Witzenhausen, bekend van haar kookprogramma’s bij RTL & 24Kitchen, culinair-expert bij RTL-Boulevard en haar tijdschriften. Ben jij benieuwd wat ze standaard in de koelkast heeft staan, haar ultieme kooktip en of ze iets niet lust? Lees dan snel verder!

De link tussen eten en Miljuschka is eenvoudig gelegd. Miljuschka vertelt: “Eten is voor mij als zuurstof. Mijn dag begint en eindigt ermee. Wanneer ik op sta denk ik gelijk: wat zullen we gaan ontbijten? En dat is nooit maar één ding. Elke dag is het voor de kinderen weer wat anders en als ouder wil ik daar toch enigszins een verantwoorde balans in aanbrengen. De ene dag havermout en de andere dag zelfgemaakte croissants. Maar dan wel afgebakken uit de vriezer… het moet wel leuk blijven!”

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Valt jouw eten thuis altijd in de smaak?

“Mijn kinderen zijn de moeilijkste niet maar er zijn wel bepaalde kaders waarin ik moet werken. Zo is mijn zoon vegetarisch en houdt mijn dochter niet van kaas. Dat zijn dingen die ik dus nooit voor ze op tafel zet. Ook hoef ik echt aan te komen met Israëlische mezze-tafel of een ingewikkeld Turks gerecht. Dat vind ik ook echt niet erg, elke ouder loopt hier tegenaan.” Daarom deelt Miljuschka gelijk een gouden tip: “Ik zou iedereen aanraden om wat gerechten te hebben waarop je altijd kan terugvallen. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld pittige noedels, knapperig gebakken aardappels en pasta bolognese. Deze gerechten vallen bij iedereen thuis in de smaak en zijn in een mum van tijd gemaakt. Eens in de zoveel tijd maak ik een grote pan vol bolognese die ik uren laat pruttelen. Deze vries ik vervolgens in porties in, zo heb je het altijd wat bij de hand. Ik gebruik hiervoor van die handige platte plastic zakjes, dat scheelt plaats in de vriezer en zijn supersnel ontdooid.”

Wat staat er in jouw koelkast?

“Heb je even?” Miljuschka begint te lachen en gaat verder: “Sowieso altijd de standaardproducten. Denk aan een stuk kaas, een goeie worst, eieren maar ook groente & fruit. Daarnaast heb ik ook altijd wat met pit in huis. Mijn laatste verslaving is de Italiaanse smeerbare worst ‘nduja. Dat maakt alles net even wat lekkerder! Maar ook een potje mangosambal is altijd geopend. Ik heb eigenlijk altijd eerder te veel dan te weinig in huis. Ik heb een soort stress dat ik gewoon alles in huis moet hebben zodat ik altijd van alles kan maken. Maar ik gooi nooit iets weg. Al ligt de rabarber me momenteel wel sip aan te kijken. Ik ben eigenlijk de enige thuis die er gek op is dus dat gaat niet zo snel op. Daarom verwerk ik ‘m graag in sauzen of compotes die ik dan weer kan uitdelen. Sowieso vertoon ik hoarder gedrag als het aankomt op seizoensproducten. Dat is van vroeger uit, toen je nog niet alles kon krijgen het hele jaar door. Mijn vriezer zit dus vol asperges en cranberries.”

Miljuschka Witzenhausen

Voor wie zou jij graag nog een keertje koken?

“Het liefste zou ik nog een keertje samen met mijn oma in de keuken staan. Dat gaat helaas niet meer omdat ze onlangs is overleden maar ik zou zo graag nog samen een beetje rommelen in de keuken. Ze maakte waanzinnige stamppotjes en zuurkool en ook haar gehaktballen – die ze met een zakje maakte (!) – waren fantastisch. Ik hoef dan ook echt niks speciaals te eten maar gewoon haar Hollandse pot, zoals het altijd was. Voor mij zijn smaakherinneringen ontzettend belangrijk. Daarom is dat ook een groot onderdeel van een mooie reportage in de nieuwste zomereditie van mijn tijdschrift.”

Is zij ook jouw culinaire voorbeeld?

“Ze kon, net als mijn moeder, heel lekker koken maar culinair kan ik het niet noemen. Thuis was mijn vader meer degene die vooruitstrevend en vernieuwend in de keuken was. Omdat we niet zo veel geld hadden, aten we veel orgaanvlees waarmee hij gerechten bomvol smaak maakte. Hersenen, levertjes en niertjes zijn voor mij normale kost. De gebakken lever met uitjes van mijn moeder is nog steeds een van mijn favoriete gerechten. Helaas ben ik thuis de enige die ervan houdt. Omdat het best veel werk is om te maken, laat ik het vaak maar zitten. Gelukkig is dit armeluisvoedsel rijkeluisvoedsel geworden en kan je het in chique restaurants tegenwoordig gewoon bestellen. Dat doe ik dus ook graag.”

Wat zal je nooit in jouw keuken aantreffen?

“Een pot Chicken Tonight komt er hier niet in. Sowieso zijn kant-en-klaar producten niet aan mij besteed. Ik ben geen heilige maar ik vind pakjes en zakjes vaak gewoon zo zonde. Koken is mijn hobby dus waarom zou ik niet het altijd het lekkerste mogelijk maken? Het enige waar ik een uitzondering voor maak zijn noedels. De cup-a-soup-achtige variant van de toko eet ik regelmatig. Daarnaast is er eigenlijk ook niet veel wat ik echt niet lekker vind. Er is maar één ding dat ik niet lust: drijvende paddenstoelen in Tom Kha Kai. Die zijn glibberig, zompig en voegen niks toe.” Qua keukengerei heeft Miljuschka haast alles, vertrouwt ze mij toe: “Ik vind het fijn om veel in huis te hebben, al doe ik ook dingen weg. Mijn broodbakmachine bijvoorbeeld, een hartstikke leuk ding maar ik gebruikte ‘m gewoon niet. Daar leer je ook weer van dus een miskoop zou ik het niet noemen. Ik ben gewoon wat minder goed in brood bakken dan ik eigenlijk zou willen en een broodbakmachine voelt voor mij een beetje als valsspelen.”

Miljuschka Witzenhausen

Ben jij opgeruimd of een echte rommelkont?

“In de keuken ben ik eigenlijk altijd aan het opruimen. Ik ben een Jordanese hé, ik houd van proper. Het hoeft heus niet helemaal opgeruimd te zijn maar wel netjes en schoon. Dat is ook omdat ik op een boerderij woon. Wanneer je dingen te lang laat staan, komen er veel vliegen. Het is daarom bij mij eigenlijk altijd wel spic & span.”

Benieuwd naar Miljuschka’s zomer-magazine vol kleur en zomerse gerechten? Je kunt ‘m tot 20 juni bestellen op haar website!

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!