
Yoghurt: laten we bij het begin beginnen. Yoghurt is waarschijnlijk ‘ontdekt’ in Azië en bestaat al eeuwen. Het is een gefermenteerd melkproduct met daarin twee hoofdrolspelers: de melkzuurbacteriën Lactobacillus bulgaricus en de Streptococcus thermophilus. In één gram yoghurt zitten minimaal tien miljoen levende bacteriën, maar vaak zijn dit er nog veel meer. Wow!
Lees verder na de advertentie
Skyr: een aantal jaren geleden lag er ineens skyr in het zuivelschap. Dit is een romige en lobbige IJslandse yoghurt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk en levende bacteriën. Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Kefir: ook kefir wint steeds meer terrein in het zuivelschap. Het lijkt erg op yoghurt. Wel worden er voor dit gefermenteerde melkproduct uit de Kaukasus andere bacteriën gebruikt. In kefir zitten, in tegenstelling tot yoghurt, ook gisten verwerkt. Kefir wordt op dezelfde manier genuttigd als drinkyoghurt. De smaak is lichtzuur en fris en doet nog het meest denken aan karnemelk.
Tip!

Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Bestel nu Foodies Italië mét gratis kaasgids

De comeback van cognac: waarom iedereen het nu mixt

Dit zijn de belangrijkste vegatrends voor 2025

Lavashak: deze populaire Perzische snack wil je proberen

Dit zijn de meest gezochte recepten van januari

Zo ontvang je het nieuwe boek van Jamie Oliver gratis!

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Deze nieuwe chunky repen wil je proeven
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.