Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
yoghurt skyr kefir verschil

Wat is het verschil tussen yoghurt, skyr & kefir?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Waar je vroeger koos tussen volle of magere yoghurt, heb je tegenwoordig veel meer keus. Logisch dat je daardoor soms vertwijfeld voor het zuivelschap staat. Want wat is nou eigenlijk het verschil tussen yoghurt, skyr en kefir? We leggen het je uit!

Yoghurt: laten we bij het begin beginnen. Yoghurt is waarschijnlijk ‘ontdekt’ in Azië en bestaat al eeuwen. Het is een gefermenteerd melkproduct met daarin twee hoofdrolspelers: de melkzuurbacteriën Lactobacillus bulgaricus en de Streptococcus thermophilus. In één gram yoghurt zitten minimaal tien miljoen levende bacteriën, maar vaak zijn dit er nog veel meer. Wow!

Skyr: een aantal jaren geleden lag er ineens skyr in het zuivelschap. Dit is een romige en lobbige IJslandse yoghurt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk en levende bacteriën. Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.

Kefir: ook kefir wint steeds meer terrein in het zuivelschap. Het lijkt erg op yoghurt. Wel worden er voor dit gefermenteerde melkproduct uit de Kaukasus andere bacteriën gebruikt. In kefir zitten, in tegenstelling tot yoghurt, ook gisten verwerkt. Kefir wordt op dezelfde manier genuttigd als drinkyoghurt. De smaak is lichtzuur en fris en doet nog het meest denken aan karnemelk.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

 

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!