Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
staycation uitjes

Staycation? Met deze leuke uitjes verveel je je niet

Advertentie

De zomer is aangebroken en jij gaat op vakantie naar... je eigen stad of achtertuin! Om een fantastische zomer te hebben hoef je huis en haard helemaal niet te verlaten. Speciaal voor de thuisblijvers hebben wij de leukste staycation uitjes op een rijtje gezet. Van een wijn-escaperoom tot je eigen outdoor cinema!

1. Bestel de food escape box, dé ultieme staycation tip

Je kent de escaperoom vast wel, maar heb je ooit gehoord van de Food Escape Box? Eerst codes kraken en dán pas genieten van de lekkernijen die verstopt zitten in de box. Aan de hand van puzzels moeten jullie de code van de box zien te kraken, los samen het mysterieuze verhaal van de Zwarte Kaat op. Wat tref je aan als je de code kraakt? Een box vol lokale producten uit Kempen. waar je vervolgens die avond met een lekker drankje van kunt genieten. Maar voordat je gaat borrelen, eerst aan het werk!

2. Struin over de leukste marktjes

Kaasmarkt, Alkmaar
Dit vinden we nou echt een typische vakantie-activiteit: het bezoeken van bijvoorbeeld een markt. Nederland zit vol met leuke markten en dus hoef je alleen nog maar even te kiezen naar welke je gaat. Wij zijn gek op de kaasmarkt in Alkmaar. Op het Waagplein in Alkmaar vind je de lekkerste kraampjes met Nederlandse kazen, dus zorg dat je ook een grote tas meeneemt om te kunnen vullen. De kaasmarkt vindt plaats vanaf eind maart tot de laatste vrijdag in september (van 10.00 uur tot 13.00 uur). In juli en augustus is er ook markt op dinsdagavond (van 19.00 uur tot 21.00 uur).

FeelGood Market, Eindhoven
De naam zegt het al; deze markt geeft je een goed gevoel. Op de creatieve broedplaats Strijp-S (vroeger het Philipsterrein) in Eindhoven vind je kraampjes met handgemaakte spulletjes, duurzame hapjes en live-muziek. De markt is elke derde zondag van de maand van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Rotterdamse Oogst markt, Rotterdam
Al het vers geoogste lekkers uit Rotterdam vind je iedere zaterdag op het Noordplein in Rotterdam. Een boerenmarkt middenin een hippe havenstad. Wie een beetje culi-bloed door zijn aderen heeft stromen, doet hier boodschappen. Van lekkere jams tot oliën en van sambal tot ook schapensalami uit de buurt. Ga hier weg met een volle tas en plan spontaan een picknick!

3. Ga theeluiten in een theetuin

Even écht tot rust komen doe je in een theetuin. Nederland heeft er namelijk genoeg! Wij zijn elke zomer ook wel een keer te vinden bij een theetuin vanwege de sfeervolle en idyllische locaties. Middenin een landelijke omgeving of in een stadspark. Omringd door mooie kunst en prachtige bloemen en planten. De ene plek heeft een speeltuin of dierenweide en bij de andere tuin verhuren ze fluisterbootjes waarmee je de omgeving ontdekt. Maar first things first: een kop lekkere verse thee mét een stuk zelfgebakken taart. Het is immers vakantie.

De leukste theetuinen in Nederland:

  • Theetuin Overleek in Monnickendam, Noord-Holland
  • De Millinger theetuin nabij Nijmegen, Gelderland
  • Theetuin Appeltern in Appeltern, Gelderland
  • Binnen & Buiten in Sleeuwijk, Brabant
  • Theetuin ’t Einde in Zuiderwoude, Noord-Holland

staycation uitjes

4. Maak een mooie vaartocht

De zon staat hoog aan de hemel en dus breng jij de dag het liefst op het water door, toch? Huur samen met een groep vrienden of familie een bootje en zorg zelf voor bijvoorbeeld de hapjes en drankjes. Laat, lekker op z’n Amerikaans, iedereen iets meenemen naar de party waardoor het ook nog eens interactief wordt. De een bakt een lekkere quiche, de ander gaat naar de markt voor een kaasplankje en weer een ander neemt de lekkerste Chardonnay uit z’n wijnrek mee. Als dat geen lekker staycation uitje is!

5.  Ga naar een Nederlandse wijngaard

We horen je denken: wijn uit Nederland? Jazeker! Nederland krijgt er steeds meer wijngaarden bij en dat is toch iets om trots op te zijn. Steun de lokale wijnboeren door een bezoek te brengen aan hun wijnboerderij. Laat ze je alles uitleggen over het verbouwen van wijn in Nederland en proef natúúrlijk een glaasje van hun product. Deze Nederlandse wijngaarden wil je zeker bezoeken:

  • De Frysling in Friesland
  • Wijngaard De Koen in Noord-Holland
  • Betuws Wijndomein in Gelderland
  • De Apostelhoeve in Limburg

6. Staycation uitje: Bezoek een pluktuin

We hebben nou eenmaal niet allemaal onze tuin volstaan met aardbeienplanten, frambozenstruiken en appel- en perenbomen. Hoeft ook niet; je kunt deze zomer ook gewoon een leuke pluktuin bezoeken. Met een mandje onder je arm struin je door de fruitgaarden. Zorg dat je zorgvuldig plukt waarbij je de plant in ere houdt én laat altijd genoeg over voor de ander. Hieronder de leukste pluktuinen in Nederland voor jou op een rij:

  • Raspberry Maxx in Meijel
  • Zelfpluktuin Texel in Oudeschild
  • Pluktuin Bloemenzee in Zeeland
  • Lavendelboerderij in Stroe

staycation: bezoek een pluktuin

7. Ga naar een leuke foodhall tijdens je staycation

Schijnt een dag de zon niet? Dan duik je toch lekker een foodhall in? Want daar is áltijd iets lekkers te vinden is voor iedereen. Of je nu voor een simpel frietje gaat, een bijzondere kroket of een Aziatische lekkernij: je vindt het altijd in de foodhall. Eerder hebben we de leukste foodhallen van Nederland al voor je op een rijtje gezet.

Of ga voor een van deze makkelijke ‘uitjes’:

  • Speel toerist in je eigen stad
    (boek een hotel, ga luxe uit eten)
  • Boek een spa-dagje met massage
  • Organiseer zelf een wijnproeverij
  • Ga picknicken in het park of in je tuin
  • Zet een tent op in je achtertuin
  • Organiseer een filmavond in je tuin
  • Zet een gave dropping of speurtocht uit
  • Organiseer zelf een foodtour door de stad
  • Begin een nieuwe hobby
    (tuinieren, schilderen, tekenen, stekken, enz!)

staycation uitjes

Toch zin om eropuit te gaan? Bekijk onze lijstjes met hotspots in Nederland zoals:

Of ga verder van huis, naar:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!