
Van bubble tea tot stinky tofu: de lekkerste lokale gerechten ín Taiwan
Wist je dat de wereldberoemde bubble tea uit Taiwan komt? Maar ook de bekende keten Din Tai Fung – waar je de lekkerste dumplings eet – vond zijn oorsprong in dit Aziatische land. Nu zijn er nog veel meer lokale gerechten die ongelooflijk smaakvol zijn, maar minder bekend. We reisden dan ook af naar Taiwan, om al etend het land te ontdekken.
Lees verder na de advertentie
Lokale gerechten in Taiwan
Taiwan is wat mij betreft een paradijs voor echte foodies, op haast elke straathoek vind je eten. Van verfrissende bubble tea tot aan de beruchte stinky tofu, lokale gerechten in Taiwan zijn het ontdekken meer dan waard.
Ik reisde af naar dit prachtige land in Azië, om de lekkerste lokale gerechten te ontdekken. Van nachtmarkten tot aan restaurants en kookworkshops - met deze tips ontdek je het beste van de Taiwanese keuken.
Lees verder na de advertentie
Taipei FunPASS
Ga je binnenkort naar Taipei? Schaf dan vooraf een Taipei FunPASS aan. Met deze pas maak je gemakkelijk gebruik van het openbaar vervoer, krijg je op veel plekken korting én kun je meer dan dertig bezienswaardigheden bezoeken.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Taipei
Na een vlucht van ruim twaalf uur land ik op Taiwan Taoyuan International Airport, het vliegveld dat net buiten Taipei ligt. Het is nog iets meer dan een half uur rijden naar mijn hotel, waar ik even kan bijkomen voor ik de stad ontdek.
Taipei is met ruim 2,7 miljoen inwoners de bruisende hoofdstad van Taiwan, in het noorden van het eiland. Omringd door groene bergen en gevuld met authentieke wijken en eeuwenoude tempels, afgewisseld door moderne wolkenkrabbers zoals de Taipei 101.
De stad is een metropool waar neonlichten en scooters het straatbeeld bepalen, maar waar je ook zo een rustig eettentje of een warme hot spring in de heuvels buiten de stad vindt. En qua eten? Van nachtmarkten tot aan de beste restaurants, Taipei is een paradijs voor foodies...
Lees verder na de advertentie
Hotel met uitzicht
De eerste avond gebruik ik vooral om even bij te komen in het amba Taipei Songshan Hotel, een prachtig hotel mét uitzicht op de Taipei 101 en de Keelung-rivier. Daarnaast is het hotel ook nog eens direct verbonden met het Songshan Station, waardoor het de ideale uitvalsbasis voor Taipei is.
Diezelfde avond proef ik voor het eerst van de Taiwanese keuken in het restaurant van het hotel, Que. Het restaurant zit vol met locals, die genieten van een uitgebreid buffet waarbij lokale smaken vermengd worden met buitenlandse keukens.
Zo staat er een grote Spaanse grill, kun je er Zwitserse raclette bestellen en is er naast een kaasfontein (met saus voor bij nacho's) ook nog een chocoladefontein. Maar er zijn ook diverse Taiwanese gerechten waar je uit kunt kiezen, van een salade met inktvis tot aan gestoofd varkensvlees met rijst.
Lees verder na de advertentie
Rondje door de stad
Meer dan voldaan loop ik na het diner een rondje door de stad. Mijn eerste indruk is de chaos die geen chaos is. Het is druk op straat, overal rijden auto's, bussen en scooters. Tegelijkertijd zie ik veel restaurantjes en eetkraampjes, waar locals zichtbaar genieten van al het lekkers. Ondanks alle drukte voelt het niet chaotisch of onoverzichtelijk, eerder het tegenovergestelde.
De straten zijn schoon en netjes, iedereen wacht netjes voor het stoplicht, er is geen getoeter en niemand lijkt elkaar in de weg te lopen. De mensen die ik tegenkom lijken allemaal vriendelijke naar mij te lachen, waardoor ik mij direct op mijn gemak voel.
In de verte zie ik een prachtige tempel en de ingang van de Raohe Night Market, een van de grootste nachtmarkten van Taipei. Later deze week ga ik nog uitgebreid proeven van al het streetfood op de markt, dus ik loop alleen een rondje om de sfeer te proeven. De geuren zijn fantastisch, overal zie ik eten en iedereen lijkt vrolijk. Uiteraard bestel ik op straat een bubble tea, hét drankje uit Taiwan dat de wereld veroverde. Taipei heeft een bepaalde charme, en die bevalt goed.

Lees verder na de advertentie
Lokale gerechten in Taiwan: ontbijt
De eerste ochtend schuif ik aan bij Qingdao Soymilk, in het Zhongzheng District in Taipei. Veel locals beginnen de dag met een beker sojamelk en youtiao, een soort gebakken deegsticks. Deze kun je los eten, of dippen in de sojamelk.
Ook verkopen ze hier gevulde broodjes, ik kies er eentje met bieslook en varkensvlees. Een wat oudere dame zit op een krukje voor een grote oven, waar ze de verse broodjes bakt. Het broodje is fluffy en knapperig tegelijkertijd, elke hap zit boordevol smaak. Je kunt bij Qingdao Soymilk alleen afhalen, maar dat is helemaal niet erg. Zeker in de ochtendzon is dit een erg goed begin van de dag.



Lees verder na de advertentie
Yongkang Street
In het Da'an District, vlakbij de metrohalte Dongmen, ligt Yongkang Street. Een straat vol met lokale eettentjes en restaurants, de hele straat geurt dan ook naar de lekkerste gerechten. Ik krijg spontaan trek, ondanks dat ik net een Taiwanees ontbijt heb gehad.
Thanh Ky valt direct op, een sfeervol eettentje op een van de vele straathoeken. Op de kaart staan meerdere Taiwanese gerechten, maar bestel vooral de geniale scallion pancakes. Je kunt kiezen uit verschillende varianten (ik bestelde er eentje met lente-ui, ei en Taiwanese basilicum), vervolgens wordt de pancake vers voor je neus bereid.
Als de pancake bijna klaar is, wordt deze bijna aangevallen op de bakplaat met twee spatels. Door behendig te tikken en te hakken verandert de pancake van een platte plak in een ongelooflijk luchtige traktatie. Ik heb al vaker scallion pancakes gegeten, maar nog nooit zulke lekkere als bij Thanh Ky...


Taiwanese thee
Overal in Taiwan kom je thee tegen, en dat is niet gek. In het binnenland vind je veel theeplantages, daarnaast drinken de locals de hele dag door verse thee. Vaak met flink wat ijs, tegen de zomerse warmte. Oolong thee is een traditionele thee die veel voorkomt in Taiwan, de verse thee zit tussen groene en zwarte thee in.
Bij de winkel van Zenique in Yongkang Street kun je niet alleen ontzettend veel verschillende soorten thee kopen, je kunt ook uitgebreid proeven. En dat is dan ook precies waarvoor ik hier ben, na het ontbijt en de scallion pancake ben ik wel toe aan wat thee.
Net als bij specialty coffee wordt alles tot in detail afgemeten, van de hoeveelheid thee tot aan de temperatuur van het water. Thee is hier een serieuze zaak. Ik proef een cold brew van van zwarte thee, en vervolgens een beker met warme oolong thee. Ondanks dat ik absoluut geen theedrinker ben, snap ik waarom Taiwanese thee zo populair is. De thee is diep van smaak en werkt verrassend goed tegen de warmte. Dit is vast niet mijn laatste kop thee in Taiwan.



Mango shaved ice
We kennen allemaal de populaire bubble tea, maar een andere hit in Taiwan is mango shaved ice. Bij elk restaurant staat het op de menukaart, en op straat kom je veel zaakjes tegen die er in gespecialiseerd zijn. Het is niets anders dan een flinke berg schaafijs met een bolletje mango-ijs, geserveerd met verse mango, wat siroop en soms een soort jiggly pudding erbij.
Schaafijs bestaat al tientallen jaren in Taiwan, en ontstond ooit als typisch streetfood. Het populaire mango shaved ice is daar de moderne variant op, gemaakt met lokale mango's. Kleine waarschuwing - zorg dat je trek hebt. Het ijs is ongelooflijk lekker én verkoelend, maar de porties zijn enorm. In Yongkang Street zit een vestging van Smoothie House, waar je wat mij betreft het lekkerste ijs haalt.

James Kitchen
Na een flinke wandeling door Yongkang Street en de naastgelegen parken is het eten gelukkig gezakt. Onderweg is er genoeg te zien en te beleven, wandelen door Taipei is dan ook heerlijk - zelfs in de warmte zomerzon.
Aan het eind van Yongkang Street, verborgen tussen wat modernere gebouwen, zit James Kitchen. Een charmant restaurant, waar een aantal Chinese lampionnen voor de deur hangen. Hier wilde ik erg graag eten, alleen al omdat het een van de favoriete plekken van Anthony Bourdain is.
Ik neem plaats aan een van de houten tafels, het restaurant is niet groot, ik denk dat er maximaal twintig mensen tegelijkertijd kunnen eten. Achterin zie ik een lange bar, met daarachter de keuken. De geur die vanuit de keuken komt is nu al fantastisch, spontaan krijg ik trek.
Op de menukaart staan verschillende lokale Taiwanese gerechten, veelal bereid vanuit traditionele familierecepten. Ik bestel verschillende gerechten, van verse vis tot aan worst van ingewanden, braised pork rice, pittige bamboe en lotus root. Elke hap zit boordevol smaak, het liefst speel ik de hele menukaart uit.


Din Tai Fung bij Taipei 101
Nog een plek waar ik heel erg graag naartoe wilde was Din Tai Fung. Ondanks dat je deze keten ondertussen over de hele wereld vindt, is Din Tai Fung ooit ontstaan in Taipei.
Bij het allereerste filiaal aan de Xinyi Road kun je alleen afhalen, ik nam dan ook plaats bij de vestiging onder de Taipei 101. Dit was ooit het hoogste gebouw ter wereld, het uitzicht vanaf de 91e verdieping is dan ook magisch. De lift omhoog is tot de dag van vandaag een van de snelste liften ter wereld, in een paar seconden sta je boven.
Bij Din Tai Fung eet je de allerbeste xiaolongbao (dumplings), al staat er nog veel meer lekkers op de kaart. Van het uitzicht over de stad heb ik trek gekregen, ik kan dan ook niet wachten om plaats te nemen bij het restaurant. Vanaf mijn tafel kijk ik zo de keuken in, waar met de hand de kleine dumplings gemaakt worden.
Om zoveel mogelijk te proeven bestel ik niet alleen de originele xiaolongbao (gevuld met varkensvlees), maar ook dumplings met garnalen, vis, kip en vegetarische dumplings. On the side krijg ik nog een salade met zeewier, pork chop met gebakken rijst en misosoep met tofu.
Eerlijk is eerlijk, ik heb in tijden niet zulke goede dumplings gehad. Eerst bijt je een stukje eraf, zodat de hete stoom kan ontsnappen. Vervolgens dip je de dumpling in een beetje sojasaus, pittige saus en azijn - eventueel met wat verse gember.
Elke hap is ongelooflijk smaakvol, mede doordat de vulling wordt gemengd met fantastische bouillon. Tijdens het vouwen is de gekoelde bouillon een soort jelly, maar zodra de dumplings gestoomd worden vermengd de bouillon zich met de overige vulling. Niet alleen de dumplings zijn geweldig, ook de pork chop, gebakken rijst en misosoep zijn om je vingers bij af te likken - wat ik stiekem ook doe.



Braised pork rice
Bij James Kitchen proefde ik al mijn eerste braised pork rice, maar bij Dadaocheng Braised Pork Rice in Taipei is het een specialiteit. Er staat een lange rij met locals voor de deur, en dat is niet voor niets. Na een tijdje wachten is er een tafel beschikbaar, in een nabijgelegen ruimte. Kleine tafels met houten stoeltjes staan dicht op elkaar.
Iedereen lijkt van hetzelfde te genieten: braised pork rice. Dit is precies wat de naam zegt. Langzaam gestoofd buikspek in een geniale saus, geserveerd op witte rijst. Klinkt misschien simpel, maar het smaakt ongeloof lekker. Zó lekker dat ik het liefst nog een keer bestel. Ik houd mijzelf in, ik weet namelijk dat de volgende stop Lao Shan Dong Homemade Noodles is.


Beef braised noodles
Dit zaakje in Taipei zit verstopt in de kelder van een groot winkelcentrum, waar meerdere eettentjes zitten. Lao Shan Dong Homemade Noodles bestaat al sinds 1949, en schijnt de lekkerste noodles te serveren. Beef braised noodles is de specialiteit, een lokaal gerecht uit Taiwan.
Het gerecht bestaat uit handgemaakte noodles met zachtgegaard rundvlees met groenten. Bijgerechten zoals een frisse salade van tofu en een century egg zijn onmisbaar. Dit laatste staat ook wel bekend als een duizendjarig ei, een echte delicatesse is Taiwan.
Het is een eendenei dat weken tot maanden word geconverseerd in een mengsel van klei, as, zout en ongebluste kalk, waardoor het eiwit verandert in een geleiachtige, donkerbruine substantie, en de dooier donkergroen tot grijsachtig kleur. Klinkt misschien niet heel erg aantrekkelijk, maar de smaak is fenomenaal. Ziltig, krachtig en vol van smaak, heerlijk bij wat zijden tofu en de beef braised noodles.



Kookworkshop bij CookInn Taiwan
Een van de leukste dingen om te doen in Taiwan is misschien wel het volgen van een kookworkshop. Dit is dé manier om kennis te maken met lokale gerechten in Taiwan, terwijl je ze ook nog eens leert maken. CookInn Taiwan geeft verschillende workshops, waarbij je tijdens het koken ook veel leert over geschiedenis en cultuur.
Allereerst leer je wat meer over de basis van de Taiwanese keuken, die sterk beïnvloed is door de Chinese en Japanse keuken. Gember en knoflook zijn de basis van haast elk gerecht, daarnaast wordt er veel gekookt met sojasaus en rijstwijn.
Op het menu staan mullet roe fried rice, een gerecht waarbij de zoute, volle smaak van gedroogde viseitjes perfect past bij gebakken rijst met knapperige lente-ui. Mullet roe is een delicatesse in Taiwan, je kunt het een beetje vergelijken met Italiaanse bottarga.
Three-cup chicken is een van de bekendste gerechten uit Taiwan, waarbij iedereen uiteraard zweert bij het recept van diens moeder. Je laat kippendij zachtjes garen in een mengsel van sojasaus, rijstwijn en sesamolie. Uiteraard met verse gember en knoflook, voor een beetje pit. Misschien is dit wel dé smaak van Taiwan, waar je bij elke hap alleen maar meer wilt.
Als bijgerecht leer ik een simpele salade met inktvis maken. Verse inktvis wordt kort geblancheerd, die je vervolgens dipt in een saus van knoflook, gember, ketchup, zwarte azijn, suiker, sojasaus en sesamolie. Het resultaat? Een frisse salade die zowel zoet, zuur, zout en bitter is, met nog wat umami erbij.
Als toetje leer ik douhua maken, een zacht tofu-pudding met zoete siroop. Deze maak je door sojamelk te koken, en hier vervolgens tofu van te maken. De tofu schep je vervolgens in een soort zoete bouillon, waarna je dessert klaar is.



Verschillende markten
Wil je optimaal genieten van lokale gerechten in Taiwan? Bezoek dan een van de vele markten. Ik raad je sowieso aan om nachtmarkten zoals Raohe Night Market, Linjiang Street Night Market en Ningxia Night Market te bezoeken. Loop over deze markten heen en proef van al het verschillende streetfood.
Gerechten zoals stinky tofu, oesteromelet en kippenklauwtjes zal ik niet snel vergeten. Proef vooral de gerechten die je niet kent, het is het echt waard. Juist het streetfood op deze markten is van ongelooflijk goede kwaliteit, je hoeft je dan ook nergens zorgen over te maken.
Op straat kom je overdag overigens ook veel markten tegen, waar diverse producten worden verkocht. Proef van het meest verse fruit, ontdek groentes waar je nog nooit van hebt gehoord en proef van de verschillende gerechten. Over het algemeen geldt; hoe meer locals je tegenkomt, hoe beter.
De Nanmen Market is een grote overdekte markt, waar bovenin een foodcourt zit met verschillende restaurants. Absoluut een aanrader, hier kun je uren rondstruinen zonder je te vervelen.
Addiction Aquatic Development is nog zo'n markt die je niet wil missen. Deze markt - met Japanse invloeden - verkoopt verse vis. Je wijst aan welke vis, krab of kreeft je wilt eten, vervolgens wordt deze voor je neus bereid. Zo at ik hier de lekkerste gestoomde vis. Binnen kun je ook andere gerechten bestellen, waaronder verse sushi en sashimi.



Longshan tempel
Ook de Longshan tempel is het bezoeken waard, al is haast elke tempel in Taiwan prachtig. Deze tempel ligt middenin Taipei, en is populair onder toeristen én locals.
Deze tempel, oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw door Chinese immigranten, is een belangrijk spiritueel centrum in de stad. Zodra je de poorten binnenstapt word je omringd door de geur van wierook en het geluid van houten blokjes die op de grond worden gegooid.
Het gooien van deze houten blokjes in de vorm van een halve maan is een manier van bidden, de blokjes heten jiaobei . Na het branden van wierook of het uitspreken van een wens, houd je de blokjes in je handen, stel je een vraag en laat je ze vallen op de grond. De manier waarop ze vallen geeft antwoord op je vraag.
Bij de meeste tempels vind je overigens in de straatjes eromheen kleine kruidenierswinkeltjes, waar veelal Chinese kruiden en verse thee wordt verkocht. Indrukwekkend om doorheen te lopen!



Hot springs van Beitou
Om bij te komen van een week gevuld met de lekkerste lokale gerechten uit Taiwan, sluit ik mijn reis af door even helemaal te ontspannen in de hot springs van Beitou. Deze natuurlijke waterbronnen liggen in de heuvels net buiten Taipei. Het warme en melkachtige water - mede door sulfiet in het water - komt direct uit vulkanische grond.
Op diverse plekken kun je genieten van deze hot springs. Het water schijnt ontzettend goed voor je huid te zijn, en ook nog eens een goed effect op je stemming te hebben. Ik ben wel toe aan wat ontspanning, en geniet dan ook volop van het warme water.
Terwijl ik achterover leun probeer ik te bedenken wat ik nu eigenlijk het lekkerst vond de afgelopen dagen. Was het braised pork rice, de beef braised noodles, al het verse fruit, stinky tofu of toch de oesteromelet? Ik kan niet kiezen, terwijl ik terugdenk aan alle lokale gerechten begint mijn maag weer te knorren. Want één ding is zeker, de Taiwanese keuken is het ontdekken meer dan waard - in Taiwan uiteraard...



Gemakkelijk naar Taiwan
Vanuit Nederland reis je gemakkelijk met een directe vlucht vanuit Schiphol Amsterdam Airport naar Taiwan Taoyuan International Airport, het vliegveld van Taipei. De vlucht duurt ongeveer dertien uur. KLM, China Airlines en EVA Air vliegen bijna dagelijks tussen beide steden.
Heb je vragen over Taiwan of ben je op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Kom dan langs bij het Taiwan Tourism Information Centre (TTIC) aan de Brouwersgracht 266 in Amsterdam. Ze zijn geopend van maandag tot en met vrijdag (van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur). Je kunt ze ook bereiken via het telefoonnummer 020-3635032.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants in Taipei: dit zijn de beste hotspots & tips

24 uur in Tainan: dit wil je eten in dé foodstad van Taiwan

Dit zijn de landen waar streetfood absoluut een must is

Dit nieuwe keurmerk van Snackspert bepaalt waar je écht moet snacken

Woodford Old Fashioned Week: Bar Cham uit Korea strijkt neer bij Sins of Sal

15x de beste cocktailbars in Amsterdam

11x de allerlekkerste hamburgers van Nederland

11x de beste restaurants voor kaasfondue in Nederland

Lunchen in Arnhem: dit zijn onze favoriete plekken

Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & tips

Restaurants in Delft: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Rotterdam: de beste hotspots & tips

Restaurants in Den Bosch: dit zijn de beste hotspots & tips

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


