Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Lokale gerechten op Aruba zoals pastechi

Aruba op je bord: dit zijn de lekkerste lokale gerechten

In samenwerking met Aruba Tourism Authority
Profielfoto van
RedactieRedactie

Wat zijn de lokale gerechten op Aruba die je zeker niet wil missen tijdens je verblijf op het One Happy Island? Reisjournalist Eva Hopstaken toerde het eiland rond en zette haar tanden in verschillende lekkernijen. Dit zijn volgens haar de lekkerste lokale gerechten.

Lees verder na de advertentie

Lokale gerechten op Aruba

Wist je dat je op Aruba ontzettend goed kunt eten? Van streetfood en lokale gerechten tot aan fine dining bij prachtige restaurants. Eva Hopstaken van OmniTraveler ging op pad voor ons, om de lekkerste lokale gerechten op Aruba te ontdekken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Zeg je Aruba, zeg je pastechi

Een pastechi kan altijd en overal. Zodra ik in het vliegtuig richting Aruba stap, verheug me altijd direct op een ding, bij aankomst, zo snel mogelijk een pastechi. Dit traditionele Antilliaanse tussendoortje, dat ook tijdens het ontbijt gegeten wordt, is het beste te vergelijken met de halvemaanvormige Argentijnse empanada. Ze komen in allerlei smaken zoals gehakt, tonijn of - mijn lievelingssmaak - kaas.

Een van mijn favoriete plekken om mijn tanden in een goede pastechi te zetten is Huchada in Santa Cruz. Deze lokale bakkerij heeft een uitgebreide keuze, versgebakken pastechi. Heb je nog ruimte over? Vul je maag dan met een Nederlandse klassieker, de kroket. Echter verschilt de smaak ten opzichte van het origineel. Of - ook een van mijn favorieten - bestel een paar balchi di keshi, gefrituurde kaasballetjes.

Lees verder na de advertentie

Geen gerecht compleet zonder pan bati of funchi

Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit wat je bestelt, het bijgerecht funchi verschijnt regelmatig op tafel bij verschillende lokale gerechten op Aruba. Wat is funchi, zul je misschien denken. Het is Aruba's variant van polenta.

Het van maismeel gemaakte gerecht wordt opgediend als een soort aardappelpuree, of gefrituurd. Zelf ben ik er niet zo heel erg weg van, ik geef meer de voorkeur aan een ander bekend bijgerecht op het eiland, pan bati.

Pan bati laat zich het beste vertalen als 'geslagen brood', maar dan weet je feitelijk nog niet veel. Het is een plat brood dat het meest doet denken aan een hartige pannenkoek. Volgens de locals eet je het het best bij soep of visgerechten. Het is dan ook geen wonder dat ik mijn tanden voor de eerste keer in een pan bati zette tijdens een lunch bij Zeerovers, dé plek op het eiland om jezelf tegoed te doen aan verse vis.

Lees verder na de advertentie

Lokaal gerecht: keshi yena

Aan wie je op het eiland ook vraagt naar een typisch lokaal Arubaans gerecht, negen van de tien zullen je hetzelfde antwoord geven: keshi yena. Volgens sommigen is dit hét nationale gerecht van het eiland. Ik zet koers naar The Old Cunucu House om een kijkje in de keuken van chef-kok Sonny te nemen.

Chef-kok Sonny van The Old Cunucu House op Aruba

Lees verder na de advertentie

The Old Cunucu House

In dit authentieke restaurant - het bestaat al meer dan 150 jaar - worden veel Criollo-gerechten, afkomstig uit de Creoolse cultuur, die typisch zijn voor de Antilliaanse keuken, geserveerd. Hier vind je dan ook de lekkerste lokale gerechten op Aruba.

Chef-kok Sonny legt me uit hoe hij keshi yena maakt. De belangrijkste bestanddelen zijn kip, olijven, cashewnoten en rozijnen. Dat alles braad je in een pan, met kruiden en specerijen en wanneer je een mooi gerecht hebt, gaat het gerecht de oven in met een dikke laag Goudse kaas eroverheen.

The Old Cunucu House op Aruba

Lees verder na de advertentie

Vooruit met de geit, bestel cabrito stoba

Stoba is een stoofpotje, en hoewel ik dat in eerste instantie associeerde met winterkost en niet iets dat je onder de Arubaanse zon eet, ben ik daar heel snel van teruggekomen. Aan deze langzaam gegaarde, goed gekruide, traditionele maaltijd is geen klimaat of temperatuur te hangen, dit is altijd lekker!

Stobas komen, net als pastechi, in verschillende smaken, maar de meest voorkomende en gegeten variant is cabrito stoba, de variant met geitenvlees. Deze stevige kost krijg je geserveerd met rijst en/of bonen en funchi of pan bati.

Lees verder na de advertentie

Vers, verser, verst

Als eiland zijnde is de zee nimmer ver weg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vis op menig menukaart domineert. Mahi-mahi, red snapper en barracuda, veelal bereid met Creoolse kruiden, keren regelmatig terug op de kaart. Bacalao, of gezouten kabeljauw is misschien niet typisch Arubaans, maar eveneens een topper uit de Caribische wateren.

Naast vis staan er ook veel garnalen en schelp- en schaaldieren op het menu. Een fijne plek, naast het eerdergenoemde Zeerovers - is West Deck. Recht aan zee, de zilte wind in je haren en verse vangst op je bord.  

Terras van West Deck op Aruba

Spice up your life

Wie een beetje pit in zijn eten niet schuwt, raad ik een scheutje - of meer - hete saus aan. Veel restaurants hebben standaard pika di papaya op tafel staan, een scherpe papajasaus met hete pepers. Deze zoet-pittige saus is een alleskunner en gaat prima met verse, gegrilde vis, maar ook bij pastechi of keshi yena.

Om erachter te komen dat er meerdere hete sauzen in omloop zijn, breng ik een bezoekje aan Aruba Heat Hot Sauces, waar eigenaar Michel samen met zijn kleine team verschillende varianten produceert en op de markt brengt. Variërend van een ananassaus tot een extra pittige saus met de iconische naam Assplosive.

Hot sauces van Aruba Heat

Gemakkelijk naar Aruba

Vanuit Nederland reis je gemakkelijk met een directe vlucht vanuit Schiphol Amsterdam Airport naar Aeropuerto Internacional Reina Beatrix op Aruba. De vlucht duurt ongeveer negen uur. KLM en TUI vliegen bijna dagelijks tussen Nederland en Aruba.

Meer weten over Aruba? Kijk dan op aruba.com en laat je inspireren voor je volgende reis!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Redactie

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.