Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Jamie Oliver 6 (c) Samy Frikha

Hotspots van Jamie Oliver: 5 Ingrediënten Mediterraan

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Tijdens het filmen van het tv-programma over zijn nieuwe boek, 5 Ingrediënten Mediterraan, ontmoette Jamie in het Middellandse Zeegebied de grootste foodies. Dus wie kan ons beter vertellen waar en wat je moet eten in de mediterrane plaatsen rondom deze zee? Dit zijn de favoriete hotspots van Jamie Oliver!

Hotspots van Jamie Oliver

Het opnemen van het tv-programma voor Jamies nieuwe boek, 5 Ingrediënten Mediterraan, ging gepaard met ontzettend veel fantastisch eten en plezier. Onderweg ontmoette hij ook een aantal geweldige food-experts, van chef-koks tot auteurs en vissers. We zochten een paar van hen op om alles te weten te komen over hun verborgen foodie-plekken en -geheimen, zodat jij je volgende mediterrane avontuur nog smakelijker kunt maken. Dit zijn de favoriete hotspots van Jamie Oliver!

Wil je ook iedere week nog meer van Jamie Oliver ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tunesië

Ten eerste chef-kok en auteur Malek Labidi: “Tunesië is een speciale plek. Het mooiste aan het leven in Tunesië vind ik de diepgaande connectie die we hebben met de tijd en het land. De tijd lijkt hier wat langzamer voor te kruipen en we hebben geen haast. Onze band met het land is net zo diepgaand – we genieten van de voldoening van seizoensfruit en -groenten, en de natuur is een belangrijk deel van ons leven. De Tunesiërs hebben een spirituele connectie met de aarde en die vult ons met dankbaarheid.”

Zeker proberen: “Brick à l’oeuf – dit is een warm, krokant deeg met een zachte ei, een heerlijke vulling en een beetje citroen om alles op smaak te brengen.”

Zeker doen:

  1. Een bordje verse zee-egel eten op het strand in Bizerte, met je voeten in het water en je hoofd in de wolken.
  2. Onderweg pauzeren om vers seizoensfruit te eten bij een straatverkoper.
  3. En, uiteraard, de legendarische couscous met vis eten, een gerecht van uitmuntende finesse.

Jamies favoriet: 

“Het is een van de favoriete herinneringen: je laten onderdompelen in de bruisende sfeer van een Tunesisch huis tijdens de hectische aanleg van de jaarlijkse voorraden, de ‘oula’. Tijdens deze viering, traditioneel geleid door vrouwen, zorgt de verstrengeling van gelach, verhalen en familiebanden voor een warme, saamhorige sfeer.”

Waarom bezoeken?

Malek Labidi: “Als je de belemmeringen van de tijd tijdelijk wil ontvluchten en tot rust wil komen heet Tunesië je welkom. Geniet in de originele en vurige smaken van onze keuken en luister naar de melodie van de Middellandse Zee.”

hotspots van jamie oliver

Catalonië

Ten tweede Reder Xavi Miró, gespecialiseerd in garnalenvissen in de haven van Palamós: “Catalonië is klein, vol getalenteerde, creatieve en innovatieve Catalanen. Door het mediterrane klimaat, de zee en de bergen, de unieke kunst, geschiedenis en gastronomie prijs ik mezelf gelukkig hier te wonen.”

Zeker proberen: “Het beroemdste Catalaanse eten zijn de garnalen uit Palamós (ook wel de beste garnalen in de wereld genoemd) en de vis. De wijnen en olies uit Empordà zijn ook fantastisch.”

Restaurants om zeker te bezoeken:

“Als je in Palamós bent, moet je volgens mij naar de volgende restaurants gaan: La Cala Taverna, Can Blau en Terrassa dels Pescadors.”

Jamies favoriet:

Reder Xavi Miró: “Ik nodigde Jamie uit de garnalen te proberen, de specialiteit van Palamós. Hij probeerde ze rauw, vers gevangen op mijn boot, en we hebben ze ook aan boord gebakken – een echte luxe.”

Waarom bezoeken?

“Palamós is niet zo drukbezocht, waardoor de essentie van het gebied behouden is gebleven. Gastronomie, familie en natuurtoerisme – Palamós heeft het allemaal.”

Skopolos, Griekenland

Gevolgd door Jordan Tseneklidis, nomadische chef: “Een reis naar Griekenland kan de verbinding tussen de klassieke Griekse oudheid en de nieuwe Helleense identiteit blootleggen. Op Skopelos houd ik het meest van het prachtige kasteel en de klanken van de bouzouki die door alle stegen galmt.”

Zeker proberen: “Een belangrijk onderdeel van alle lokale keukens zijn de wilde bladgroenten – je vindt niet overal dezelfde soorten, maar het is een iconisch ingrediënt. Je kunt hiervan een unieke maaltijd maken. Een ander uniek product, waarvan de oorsprong teruggaat naar de allereerste teelt op de berg Athos, zijn de zure pruimen die tegenwoordig alleen nog op Skopelos groeien. Een van de lekkerste gerechten die ik ooit heb gegeten was vis met zure pruimen.”

Restaurants om zeker te bezoeken:

  1. Lygeros, Syros. Hier vind je een adembenemend uitzicht over de Egeïsche zee en een begrip voor de traditionele Griekse gastronomie en simpele, verse ingrediënten.
  2. Anatoli, dat is het kasteel van Skopelos. Hier vind je de keuken van de Sporaden, gemixt met de rebetika-muziek.
  3. FITA, Athene. Hier vind je nieuwe Griekse gastronomie: hoogwaardige ingrediënten en zo min mogelijk technische bemoeienis.

Jamies favoriet: 

“Tijdens Jamies bezoek praatten en werkten we bij open vuur. Van alles dat we gedeeld hebben springt de geschiedenis van ons door de nomaden geïnspireerde kookgerei er het meest uit.”

Waarom bezoeken? 

“Het mooiste aan Griekenland is de unieke verzameling van culturen, de betoverende diversiteit van het landschap en de manier waarop alles samenkomt in gezamenlijke tradities.”

Jamie Oliver 2 (c) Konstantinos Sofikis

Thessaloniki, Griekenland

Daarna Thomas Douzis, eigenaar van een Grieks restaurant en delicatessenzaak: “Ik ben opgegroeid in Thessaloniki. Hier voel je je altijd welkom, maar tegelijkertijd zoekt de stad ook de grenzen op, blijft hij veranderen en staat hij nooit stil. Thessaloniki is een kleurrijke mozaïek van fantastische gastronomie en rijke cultuur die de geschiedenis van de stad weerspiegelt. De mensen, de sfeer, de zee… Eerlijk waar, het is hier nooit saai!”

Zeker proberen: “Je kunt hier zo veel lekkere dingen eten, maar bougatsa (filodeeg met een custard- of fetavulling) bijvoorbeeld is wel een echte aanrader. Dit gebak is supertraditioneel en mensen eten het als ontbijt of ’s nachts als snack na het uitgaan. Je zou kunnen zeggen dat bougatsa de stad beroemd heeft gemaakt. Soutzoukakia raad ik daarbij ook aan – pittige gehaktballetjes in tomatensaus, vaak gegeten met traditionele dips en wat pita of een ander bijgerecht om de smaak naar buiten te brengen. En als laatste trigona panoramatos, dit dessert zó lekker. Dit is een favoriet toetje van zowel de inwoners als toeristen. Het is een driehoekig pakketje van filodeeg met banketbakkersroom, gedrenkt in een heerlijke siroop. Iedereen die Thessaloniki bezoekt weet dat ze dit moeten eten.”

Jamies favoriet: 

“Ik vond het bijvoorbeeld geweldig om Jamie kennis te laten maken met de trigona panoramatos. Ik kan oprecht een hele doos vol in zo’n 15 minuten opeten. Het gerechtje heeft iets simpels en is toch zo ontzettend lekker; dat maakt het denk ik speciaal. De elegante smaak is gewoon onweerstaanbaar. Probeer maar!”

Waarom bezoeken? 

“Thessaloniki is een prachtige plek om hoogwaardige gastronomie te ontdekken. Vandaar dat de stad ook als eerste van Griekenland op de gastronomielijst van UNESCO werd gezet. Thessaloniki raakt, terecht, steeds meer bekend als een veelzijdige plek die veel te bieden heeft.”

Barcelona, Spanje

Ten slotte Martin Habiague, oprichter en bedrijfsleider van Mescladís, een restaurant dat immigranten helpt te integreren. Hij vertelt: “Barcelona is een bruisende wereldstad waar je een mix van historisch charme en moderniteit vindt. Daarbij ben ik gek op het cultuurleven en het mediterrane klimaat hier. Het beste dat je in deze stad kunt doen is door de stad lopen en de diversiteit in architectuur, stijlen en mensen ervaren. Als je even wil uitrusten, doe dat dan met een horchata!”

Zeker proberen: 

“Barcelona staat bekend om zijn regionale keuken. Probeer bijvoorbeeld eens de calçots (een soort lange ui) met romescosaus, gevolgd door fricando en afgesloten met crema catalana. Vergeet niet te vragen om een pa amb tomàquet (een oude manier om oud brood weer lekker te maken met het sap van tomaten en knoflook). Ik weet zeker dat je het lekker vindt!”

Top 3 plekken om te eten en drinken

  1. El Bar Gelida is heel erg populair – een goeie plek om te lunchen.
  2. Els 4 Gats is een klassieker, met een geschiedenis die teruggaat naar het einde van de 19e eeuw.
  3. El Marsella in El Raval om een ruiger stukje Barcelona te ontdekken.

Waarom bezoeken?

“Barcelona is een bruisende en levendige stad, met een rijke geschiedenis en cultuur, prachtige architectuur, fantastisch weer en heerlijk eten… Wat wil je nog meer?”

Jamie Oliver 1 (c) Chris Terry

Foto’s: Chris Terry, Konstantinos Sofikis & Samy Frikha

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!