Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Nederlandse wijngaarden

Hotspots: deze Nederlandse wijngaarden wil je bezoeken

Advertentie

Denk je bij wijn aan zonnige Franse of Italiaanse wijngaarden? Think again! Ook in eigen land vind je verborgen juweeltjes. Wij delen Nederlandse wijngaarden die het bezoeken waard zijn.

Nederlandse wijngaarden

De tijd dat wijn van ver moest komen om lekker te zijn, is allang voorbij. Want de Nederlandse wijnindustrie bloeit. Er zijn steeds meer gepassioneerde wijnmakers die hoogwaardige wijnen produceren. En heel veel van deze Nederlandse wijngaarden zijn het bezoeken waard. Niet alleen om lokale wijn direct bij de bron te kopen, maar ook om rond te struinen, te genieten van heerlijke wijnen en de passie van wijnmakers zelf te ervaren. Laat je inspireren door de experts van Onze Lokale Helden, die hun favoriete adresjes met je delen!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de leukste hotspots? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dineren in de Wijngaard

Wil je een van deze Nederlandse wijngaarden gaan bezoeken? Dan is het extra leuk om te kiezen voor een moment waarbij je kan dineren in de wijngaard. Een uniek uitje georganiseerd door Onze Lokale Helden waarbij je met de ondergaande zon op je gezicht, omringd door druivenranken geniet van je gezelschap, een heerlijk diner én topwijnen. De diners vinden deze zomer op verschillende momenten en bij verschillende Nederlandse wijngaarden plaats. Kijk voor de specifieke data en locaties op de website van Dineren in de Wijngaard.

Wijngaard Telgt

Ten eerste tippen wij Wijngaard Telgt. Hier ben je welkom voor rondleidingen, excursies, wijnproeverijen maar ook diverse arrangementen. Of gewoon even voor een glaasje wijn in de natuur op het wijnterras. Je vindt de wijngaard verscholen tussen de dorpen Putten en Ermel waar diverse soorten wijndruiven staan aangeplant, bijvoorbeeld Regent, Johanniter, Pinotin, Cabernet Blanc en Rondo. Dit is echt een must-visit voor wijnliefhebbers!

Betuws Wijndomein

Het Betuws Wijndomein is een van de grotere Nederlandse wijngaarden en ligt midden tussen de weilanden in het plaatsje Erichem, nabij Buren. Het is een bijzondere wijngaard die zich onderscheidt door haar unieke druivenrassen en duurzaamheid. In plaats van de gebruikelijke Riesling of Pinot Noir, hebben eigenaren Diederik en Arina gekozen voor Johanniter en Cabernet Noir. De wijngaardwinkel is over het algemeen van woensdag tot en met zaterdagmiddag geopend. Vergeet bij een bezoek vooral niet de wandelroute te lopen om alles te leren over de Nederlandse wijnbouw.

Aan de Breede Beek

In het hart van landgoed Slichtenhorst, te midden van de weelderige natuur, vind je de prachtige wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk. De omgeving alleen al is het bezoeken waard. De wijngaard gebruikt de rassen Regent en Cabernet Cortis voor de dieprode wijnen en Solaris, Muscaris en Johanitter voor de witte- en mousserende wijnen. Bovendien wordt er gedistilleerd en likeur geproduceerd.

Terra Ceuclum

Wie naar Valk Hotel Cuijk gaat wacht een verrassing aan de zij- en achterkant van het hotel. Sinds 2015 is daar namelijk een wijngaard te vinden: Terra Ceuclum, naar de Latijnse naam voor Cuijk. Bij een proeverij wordt er uitleg gegeven over de wijngaard en de wijn die gemaakt wordt en natuurlijk wordt de eigen wijn Terra Ceuclum ook geproefd. Kortom: deze hotspot is zeker het bezoeken waard.

Hof van Twente

Hof van Twente, een wijngaard in Overijssel, is een van de grote wijndomeinen van Nederland. Eigenaren Roelof en Ilse Visscher zijn ook mede-eigenaren van Neerlands Wijnmakerij. Hier worden ook voor andere wijngaarden wijnen worden geproduceerd. Met passie, toewijding en vakmanschap worden hoogwaardige wijnen gemaakt. Bijvoorbeeld de beroemde “Kus van Thérèse” voor het Michelin-sterrenrestaurant De Librije. Je bent er maandag tot en met zaterdag welkom voor een proeverij of rondleiding.

De Daalgaard

Tenslotte tippen we een van de oudste Nederlandse wijngaarden. Wijngaard de Daalgaard is 1 ha groot en aangelegd in 1991 op een mooie beschutte locatie aan de Maas in Sint Agatha, nabij Cuijk. Ze verbouwen er onder meer klassieke witte druivenrassen als Riesling en Gewürztraminer, maar bijvoorbeeld ook Bacchus, Schönburger, Zweigelt, Souvignier Gris en Johanniter. Van mei tot en met september ben je er welkom voor een rondleiding en proeverij.

Nederlandse wijngaarden

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!