De vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-China. Daar wordt hij al eeuwenlang gebruikt als pijnstiller in de traditionele Chinese geneeskunde. Dankzij het hoge gehalte aan vitamine C zouden lychees helpen bij een goede weerstand.

Krijg je je stack lychees niet in één keer op? Bewaar ze dan het liefst buiten de koelkast, op een koele plek. Daar zijn ze ca. 1 week houdbaar. Je kunt lychees ook invriezen en in een afgesloten bakje of zakje ca. 12 maanden in de vriezer bewaren.

De smaak van lychees is zoet en licht kruidig. Ze smaken lekker over ijs of slagroom, maar ook in salades met zomerfruit. De zoete vrucht combineert ook met vlees en vis. Ook lekker: verwerk lychee in een witlofsalade of serveer op een toastje met roquefort.

Wat iedereen zich afvraagt; hoe spreek je het nou uit? De één zegt liesjee, de ander lietsjie en weer anderen spreken het uit als laitsjie. Er is geen goed of fout in deze kwestie, al wordt de uitspraak laitsjie het vaakst gebruikt.