
Pandancake (Indonesisch: bolu pandan) is een luchtige cake uit Indonesië die bekendstaat om zijn felgroene kleur. De kleur ontstaat door de toevoeging van het extract van pandanbladeren aan het beslag. Het extract geeft de cake naast de karakteristieke kleur ook het typische aroma dat je ook terugvindt in pandanrijst. De cake is populair, ook in andere landen van Zuidoost-Azië, zoals Maleisië en Thailand. Dankzij de Indische gemeenschap ook in Nederland. De cake is ontstaan in de tijd dat Indonesië een Nederlandse kolonie was en is het resultaat van de fusion van twee culturen: de Europese baktechniek en de typische Indonesische smaakmakers zoals pandan en kokos.
Lees verder na de advertentie
Kokosmelk
Deze traditionele pandancake maak je met kokosmelk. Kokosmelk wordt gemaakt door kokosschilfers te wellen in water en deze vervolgens uit te persen. Valle del Sole heeft een ruim assortiment kokosproducten met kokosmelk, kokoscrème en kokosoliën. Wil je een keer wat lichter eten? Probeer dan de kokosmelk light met minder vet.


Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Variaties op pandancake
Ben je toe aan wat variatie? Probeer dan de cake eens met roomkaasglazuur. Klop 75 g zachte boter, 200 g roomkaas en 150 g poedersuiker glad en bestrijk de cake ermee. Bestrooi met geraspte kokos.
Of maak een pandancake met zebra-effect. Spatel hiervoor 1 el cacaopoeder door de helft van het beslag en lepel het lichte en donkere beslag om en om in de vorm voor een zebra-effect.
Liever cupcakes? Bak van het beslag 8-10 muffins en versier ze met het suikerglazuur of met het roomkaasglazuur voor lekkere pandancupcakes.
Maak nu zelf pandancake met kokosglazuur
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.




