Het mooie aan stoofpotjes bereiden is dat het veel tijd kost. Ja, dat lees je goed. Stel, je werkt thuis. ’s Ochtends, wanneer je nog frisse energie hebt, braad je het stoofvlees aan en voeg je allerlei ingrediënten naar keuze toe. Daarna komt het mooiste gedeelte: je laat de stoof lekker lang zachtjes pruttelen en op smaak komen, terwijl jij werkt. Langzaamaan begint het hele huis heerlijk te ruiken. En ’s avonds zet je met minimale inspanning een topgerecht op tafel. En als er wat overblijft… de volgende dag smaakt een stoofpotje vaak nóg lekkerder! Helemaal als je een heerlijk stoofpotje maakt met Iers rundvlees.

Basis onder de knie

Dat klinkt allemaal mooi, maar zo eenvoudig is het niet om een stoofpotje te bereiden, zul je misschien denken. Dat valt reuze mee. Verschillende topchefs van de Chefs’ Irish Beef Club hebben het al laten zien tijdens hun stoofworkshops met Iers rundvlees. Bovendien kun je met een stoofpotje alle kanten op, de mogelijkheden zijn oneindig! Als je de basis onder de knie hebt en de juiste ingrediënten gebruikt, dan kan het haast niet meer stuk. Bekijk de video van topchef Erik van Loo, die een heerlijke stoofpot bereidt met Ierse sukade en selderij.


Iers rundvlees

De beste basis voor een stoofpotje is een mooi stuk kwaliteitsvlees. Denk aan een runderriblap, hacheevlees of sukadelap met een goede herkomst. Demoslager Gertjan Kiers zegt dat je kwaliteit herkent aan de kleur van het vlees, hoe het voelt en ruikt. “Iers rundvlees is ideaal voor een stoofpotje”, zegt hij.

Wat maakt Iers rundvlees zo geschikt om te stoven? Dat komt door de combinatie van een grasdieet en volop beweging. Ierse runderen hebben een heerlijk rustig leven gehad. Het grootste deel van het jaar lopen de dieren buiten in de wei, waar ze volop kunnen grazen van sappig gras. Die combinatie geeft Iers rundvlees een intense vleessmaak en een mooie vetdooradering.

Laag pitje

Voor de donkere maanden geeft Irish Beef jou de rustgevende recepten en ontspannende tips waarmee je even aan de drukte kunt ontsnappen. Zet alles lekker zen op een laag pitje met een ultieme stoofpot, met vlees dat bijna letterlijk uit elkaar valt van malsheid. Voor de lekkerste recepten en meer informatie over Iers rundvlees ga je naar de website van Irish Beef, Facebook of YouTube.